Dünyada Türk Üniversitesinin adı yok   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-17-2010 (08:52)   Son Mesaj: 09-17-2010 (08:52)    Cevap: 0    Gösterim: 586  

    09-17-2010

    Dünyada Türk Üniversitesinin adı yok

    Dünyada Türk Üniversitesinin adı yok


    Dünyanın en iyi Ünivelirsiteleri listesinde Harvard bir numara. Türk Üniversiteleri listede yine yer almıyor. Sadece bir kez tek bir üniversitemizin 404. olduğu listelerin ilk 500'ünde bile Türk Eğitimcileri niçin yok?

    Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, dünyanın en iyi üniversitesi Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Harvard. Dünyanın en iyi ıoo üniversitesini içeren ve 'Times Higher Education' (THE) adlı dergide yayımlanan listede herhangi bir Türk üniversitesine yer verilmemiş. İşin ilginç tarafı bu listeye göre, Britanya üniversiteleri de sınıfta kalmış gibi görünüyor. İsimleri büe insanda hayranlık uyandıran Oxford ile Cambridge üniversiteleri, listeye altıncı sıradan girebilmiş. Çin ve Güney Kore'deki üniversiteler de listede kendine yer bulmuş. Araşürma yapılırken, üniversitelerin şöhretleri ve sahip olduklan mirastan ziyade, objektif ölçülerin gözönüne alındığı belirtiliyor.

    Cambridge mi, Harvard mı?

    İlk ıo'un içinde üç Britanya üniversitesi bulunuyor. Imperial College London, dokuzuncu sırada yer alırken, diğer beş Britanya üniversitesi de ilk 50'de kendine yer bulabilmiş.

    Geçen hafta bir kariyer planlama şirketi olan QS de bir liste yayımlamıştı. Bu listede, Cambridge birinci, Harvard ise ikinci sırada yer alıyordu. THE, altı yıl boyunca QS ile birlikte çalıştı ancak daha sonra iki kurum birbirinden aynldı. Dolayısıyla THE'nın, listeyi hazırlarken gözönüne aldığı kriterler, QS'ninkilerden farklı.

    Şöhret değil, bilimdeki basan

    THE'nın Dünya Üniversiteleri Sıralaması editörü Phil Baty, konu hakkında şöyle konuşuyor: "Dünyanın en iyi 100 üniversitesiyle ilgili araştırmalar, altı yıldır benim dergimde yayımlanıyor ve dünyanın her tarafından bu araştırmaya ilgi var. Yaptığımız araştırmada üniversitelerin sosyal ve fen bilimleri alanındaki başansmı göze aldık. Bizim için bu, okulun şöhretinden çok daha önemli."

    Baty'ye göre liste, dünyadaki yükseköğretim kurumlarıyla ilgili aynntılı ve güvenilir bir resim çiziyor. Listede çoğunlukla İngilizce eğitim veren üniversiteler yer alıyor.

    Bizim üniversiteler ilk 500'e bile giremez

    Dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasında neden Türkiye'deki herhangi bir eğitim kurumunun yer almadığını Prof. Dr. Eser Karakaş'a sorduk.

    "Türk üniversiteleri değil ilk ıoo'e, en iyi 500 üniversite arasına bile giremez" diyen Eser Karakaş, sözlerine şöyle devam ediyor: "Sadece bir keresinde İstanbul Üniversitesi, 404. olmuştu. Bence bunun nedeni de Türkiye'nin Nobel Edebiyat ödülü almış ilk yazarı Orhan Pamuk'un İstanbul Üniversitesi mezunu olmasıydı. Türk üniversitelerinin bu listelerde yer alamamasının yegâne sebebi kaynak eksikliği ya da YÖK değil. Bunlann da etkisi var ama asıl sebep, Türk

    üniversitelerinde araştırmacılık geleneğinin olmaması. Türkiye'de alternatif bir araştırma geleneği yok. Biz, eski köye yeni âdet getirmiyoruz. Oysa araştırmanın özü, eski köye yeni âdet getirmektir. Eski köyü yeniden üretmenin hiçbir anlamı yok. Türkiye'de bilimsel yöntemlerle yeni paradigma arayan akademisyen sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Burada ancak mevcut paradigmalar terennüm ediliyor. Türk üniversitelerinin değil ilk 100, ilk 500" arasında bile yer bulamamasının nedeni budur."

    (Guardian - Taraf)





    Dünyada Türk Üniversitesinin adı yok Yorumları