30 şoför, Suriye'de rehin kaldı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-17-2010 (00:58)   Son Mesaj: 09-17-2010 (00:58)    Cevap: 0    Gösterim: 515  

    09-17-2010

    30 şoför, Suriye'de rehin kaldı

    30 şoför, Suriye'de rehin kaldı


    Türkiye'den Suriye'ye ihracat yapan bir firma adına çalışan 30 şoförün iki gündür araçları ile birlikte Kamışlı Gümrüğü'nde rehin tutulduğu öğrenildi. Şoförler kaçak mazot kullanmakla suçlanıyor.

    Mardin'den Suriye'nin Haseki ilindeki El-Arabiye Çimento Fabrikası'na kringer taşıyan Kaya Nakliyat'a ait 30 araca Kamışlı gümrüğünde alıkonuldu. Şoförlerin durumunu öğrenmek üzere Nusaybin sınır kapısına gelen Kaya firmasının sahibi Muhsin Kaya, Türkiye ve Suriye arasında gelişen ticari ve ekonomik gelişmelere rağmen sınır kapılarında önlerine çıkan engellemelere tepki gösterdi. 100'ün üzerindeki araç filosu ile yıllardan beri Irak ve Suriye'ye ihracat yaptığını hatırlatan Kaya, "Son olarak 7 ay öncesinden itibaren Suriye'ye nakliye yapmaya başladık. Suriye'deki petrol firmalarının kendi aralarındaki rekabeti ve bu firmaların bize karşı güç kullanma teşebbüslerine karşı çıktığımız için bizi kaçak mazot taşıyoruz gerekçesi ile Kamışlı Gümrüğü'ne ihbar ettiler.
    Gümrük'teki adamları sayesinde arabalarımızı şoförleri ile birlikte rehin aldı. Suriye'ye taşıdığımız kringer maddesinin boşaltımı sadece damperli hidrolik özelliği olan kamyonlar sayesinde yapılabiliyor. Araçlarımızın da hidrolik olmasından dolayı bu araçlarda bulunan hidrolik yağın mazot olduğunu iddia ederek bizi ihbar etmişler. Yağ ve mazot arasındaki farkı herkes fark edebiliyor. Ama buradaki görevliler zorluk çıkarmak için aldıkları numuneleri illa Şam'a göndereceğiz diyorlar. Bu numunelerin Şam'a gidip gelmesi en az 30 gün alır. Bu süre içinde hem araçlarımızı hem de şoförlerimizi rehin almak istiyor. Yetkililerden bu konuda bize yardımcı olmalarını istiyoruz." dedi.

    Kaya, Suriye'de sınırda bekletilen 30 aracın haricinde 16 araçlarının daha bulunduğunu belirterek, bu araçların gelmesi halinde bunların da rehin alınacağı için yetkililerden bir çözüm istedi.

    Firma yetkililerinden Mehmet Yıldız ise "Kaçak mazot olduğunu iddia ettikleri depoda her araçta olduğu gibi bizim araçlarımızda da ortalama 220 litre yağ bulunuyor. Her litre başına 22 dolar ceza veriyorlar. Bu ceza da araç başına 4 bin - 5 bin dolara çıkıyor. Alınteri için çalışmak suç mu? Bizler yıllardır Suriye'ye ihracat yapıyoruz bugüne kadar böyle bir şeyle karşılaşmadık. Adamların kendi aralarındaki rekabetin kurbanın biz oluyoruz." diye konuştu.

    "KENDİLERİNDEN MAZOT ALMAYINCA BİZİ ŞİKAYET ETTİLER"

    Kaya Nakliyat Firması adına çalışan 25 yıllık kamyon şoförü Erol Benzer maruz kaldıkları durumu şu sözlerle dile getirdi: "Değil Türkiye'de, bütün dünyada çalışan damperli kamyonların damper deposunda en az 200 litre yağ bulunuyor. Bizim zaten o deponun içine mazot koyma lüksümüz yok. Ben de 7 aydır bu sınır kapısından gidip geliyorum ama bir sorunla karşılaşmıyordum. Ama adamlar bizi zaten orada tehdit etmişlerdi illa bizim mazot istasyonumuzdan mazot alacaksınız diye. Onlardan almayınca bu sefer bizi gidip şikayet ettiler. Rehin alınan 30 arkadaşımızı boşu boşuna rehin aldılar. Şam'dan gelecek olan numuneler zaten her şeyi ortaya koyacak."




    30 şoför, Suriye'de rehin kaldı Yorumları