F-135 motorları Türkiye'de üretilecek   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-16-2010 (20:54)   Son Mesaj: 09-16-2010 (20:54)    Cevap: 0    Gösterim: 763  

    09-16-2010

    F-135 motorları Türkiye'de üretilecek

    F-135 motorları Türkiye'de üretilecek


    Kale Grubu, dünya havacılık sektöründe motor sanayisinin önde gelen şirketleri Pratt & Whitney ile Uçak Motorları Sanayi Anonim Şirketini kurdu. Bundan böyle F-135 savaş uçaklarının motoru Türkiye'de üretilecek.

    Kale Grubunun yüzde 51'lik payıyla kurulan Şirket, F 135 uçağının motor üretimini gerçekleştirecek.
    İstanbul Kale Havacılıkta gerçekleşen Kale Grubu Pratt & Whitney arasındaki iş birliği toplantısına Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Kale Grubu Onursal Başkanı İbrahim Bodur, Kale Grubu Teknik ve Kimya Grubu Başkanı Osman Akyay ve Pratt & Whitney Başkan Yardımcısı David Galuska'nın katılımıyla gerçekleşti.
    Toplantıda konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül Türkiye'nin son yıllarda havacılık alanında önemli gelişmeler kaydettiğini söyledi. Gönül, Türkiye şirketlerinin dünyanın önde gelen şirketleriyle de uzun vadeli stratejik iş birlikleri gerçekleştirdiğini belirtti.

    Devletin desteğiyle havacılık sanayinde iş yapan firmaların geldikleri noktanın gurur verici olduğunu belirten Gönül, Pratt & Whitney ile Uçak Motorları Şirketini de de şöyle bahsetti: "F-35 uçağının motoru Türkiye'de gerçekleşecek Kale Havacılık- Pratt & Whitney Motor Sanayisi Anonim Şirketine kuruluşuna şahit oluyoruz. Ortaklık kapsamında üretim içinde bulunduğumuz tesiste başlanacak olup, bilahare 60 Milyon dolarlık bir yatırım ile İzmir Serbest Bölge'de kurulacak yeni tesis bünyesinde devam edilecektir. Yapılacak yatırım ile elde edilecek teknolojik kazanımın yanı sıra ilk 5 yıl içinde yaklaşık 700 çalışana yeni iş imkanı da sağlanmış olacaktır. Gerçekleştirilen işbirliği sadece bu projeyle sınırlı kalmayacak, farklı motor tipleri için de üretim yapılması planlanmaktadır." dedi.

    Kale Grubu Teknik ve Kimya Grubu Başkanı Osman Akyay da ortaklıkla kurulan Şirketle 200 F-35 uçak motoru yapılacağını belirtti. Akyay "Şirket İzmir Ege Serbest Bölge Kurucu ve işleticisi (ESBAŞ) da kurulacağı tesiste faaliyet gösterecek olup, bu yatırım tamamlanana kadar faaliyet içinde bulunduğumuz Kale Havacılık tesislerinde başlatacaktır. 2011 Aralık ayında sonlandırmayı ve 2012 Ocak ayında ise bu tesiste seri imalatın başlamasını ön görmekteyiz" şeklinde konuştu.

    Pratt & Whitney Başkan Yardımcısı David Galuska ise Türkiye ile çalıştıklarından memnunluk duyduklarını belirtilerek konuşmasına başladı. Pratt & Whitney Şirketi'nin Dünya'da 29 silahlı kuvvetle çalıştığını belirterek, "O kuvvetlere 8 bin 500 uçağımızla faaliyet gösteriyoruz. 53 milyar dolarlık sermayesi bulunan şirketimiz 182 ülkede 206 bin kişiye iş istihdamı sağlıyor." dedi. Galuska, bu şirketle Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki dostluk ilişkilerinin daha da perçinleştiğini sözlerine ekledi.




    F-135 motorları Türkiye'de üretilecek Yorumları