İş var beğenen yok!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-16-2010 (14:22)   Son Mesaj: 09-16-2010 (14:22)    Cevap: 0    Gösterim: 509  

    09-16-2010

    İş var beğenen yok!

    İş var beğenen yok!


    Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, kaldırım çalışmaları için eleman aradıklarını ama ilde buna uygun eleman bulamadıklarını söyledi.

    Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi dokusu ile ön plana çıkan Amasya'da bu dokuyu korumak ve turizmin gelişmesini sağlamak için kentin kaldırımlarını da bu dokuya uygun yapmak istediklerini bildirdi.
    Bunun için kentte tarihi dokuya uygun kaldırım yapacak usta aradıklarını ancak bulamadıklarını, Sivas'tan gelecek ustanın da elindeki işleri bitirmesini beklediklerini anlatan Özdemir, gelecek ustanın yanında çalışacak ve işi öğrenecek eleman da bulamamaktan yakındı.

    Kendilerinden iş isteyen insanlara, gelecek ustanın yanında bu işi öğrenmeleri halinde Belediye olarak birlikte çalışma teklifinde bulunduklarını ancak olumlu sonuç alamadıklarını belirten Özdemir şunları söyledi:

    ''Belediye olarak kaldırım taşı döşüyoruz. Amasya'nın her tarafını tarihi dokuya uygun olarak yapmak istiyoruz. Turizm kentiyiz artık suni yapılanmalardan vazgeçilmesi lazım. Ama usta bulamıyoruz. Sivas'taki ustanın sırasını bekliyoruz. Bize iş için müracaat eden insanlara diyoruz ki 'Sivas'tan gelen ustanın yanında 3 ay boyunca asgari ücretle çalış, şu işi öğren. Bu artık ömür boyu bu şekilde devam edecek. Aylığın belki 1-2 bin TL'ye gelecek. Öğren biz sana sürekli belediyeden iş verelim.' Ama bir Allah'ın kulunu bulamıyoruz. Ama ne hikmetse Amasya'da güvenlikçi, şoför ve bilgisayarcı var. Bunları yapan binlerce insanımız var. Bunun haricinde özellikle el sanatları, el işçilikleri noktasında sıkıntımız var. Aynı şekilde inşaat sektörüne bakıldığında kentte çalışanların yüzde 40'ı yabancı. Maalesef bizim insanımız bu tür meslekleri iş olarak görmüyor ve eğilmiyorlar. Kalifiye eleman bulmak noktasında ciddi sıkıntılarımız var.''

    -''TOKAT'IN İLÇESİNDEN KENTE İŞÇİ GETİRİLİYOR''-

    Kente istihdamı artırması için tekstil yatırımı yapılması konusunda büyük çaba sarf ettiklerini ancak bu sektörde de işçi bulma konusunda da sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Özdemir, Tokat'ın ilçesinden kente işçi getirildiğini ifade etti.

    ''Şehrimize dışarıdan rica minnet tekstilci getirdik. Ancak burada işçi bulamıyor'' diyen Özdemir, şöyle devam etti:

    ''İş adamı bana, '300 tene işçi lazım' diyor. Ancak Erbaa'dan servisle işçi getiriyor. Bizim insanımız işe başlar başlamaz bin lira maaş ve sigorta istiyor. Bir iki ay çalışayım, işi öğreneyim ustalaşayım demiyor. Bu insanı Amasya'ya biz davet ettik. Amasya'da işsizimiz var. Çalışacak kızlarımız var ev hanımlarımız var. Ekonomik durumu iyi olmayan insanlarımız var. Gelsin burada çalışsınlar dedik. Ama maalesef yok.''

    -''ASIL SORUN ÇOCUKLARIN MESLEKİ EĞİTİME YÖNLENDİRİLMEMESİ''-

    Problemin asıl kaynağının çocukların mesleki eğitime doğru yönlendirilmemesi olduğunu vurgulayan Özdemir, ''Katsayı ve başka problemlerden dolayı bütün insanları üniversite eğitimine doğru yönlendiriliyor. Ancak herkes üniversite okuyacaksa diğer hizmet sektöründeki işleri kim yapacak? Bu bir dengedir. Ama biz bunu ayarlayamadığımız için çocuklarımızın hepsi lise mezunu. Üniversiteye atlayamamış. Liseyi bitirdikten sonra alt branşlardaki işlere de bakamıyorlar. Arada kalıyor çocuklar. Sıkıntımız bu. Bu çocuklar da güvenlikçi sertifikası ya da bilgisayar sertifikası alıyor. Daha sonra iş bulamıyor. Ancak şehirde bir sürü iş var. İş kolu açığı var. Ama bu işlere çocuklarımız eğilemiyor. Halbuki öyle sektörlerimiz var ki iş yetiştiremiyorlar'' diye konuştu.

    -TALEP MASA BAŞI İŞLERDE-

    Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Amasya İl Müdürü Cavit Bayrak da il genelinde 6 bin 648 kayıtlı işsiz olduğunu söyledi.

    Bu işsizlerin bir çoğunun işe girdikten sonra kaydını sildirmediğini ya da çalıştığı halde daha iyi şartlarda iş aradığı için kayıtlı işsiz göründüğüne işaret eden Bayrak, bu durumun söz konusu rakamı aşağılara çektiğine işaret etti.

    Amasya'da işsizlerin bir çoğunun masa başı ve daha iyi şartlarda iş aradığı için İŞKUR kayıtlarında yer aldığını belirten Bayrak, söz konusu 6 bin 648 işsizin 2 bin 40'ının kadın olduğunu ve son dönemde açılan mesleki eğitim kurslarında eğitim gördüğünü bildirdi.

    İŞKUR olarak 5-6 işletmenin talep ettiği, tezgahtar, muhasebeci, garson, gıda ve inşaat mühendisi gibi iş gücü ihtiyacını karşılayamadıklarını anlatan Bayrak, işsizliğin bir gerçek olduğunu ancak işsizlerin daha çok masa başı gibi rahat işleri tercih ettiğini kaydetti.




    İş var beğenen yok! Yorumları