Gül ve Davutoğlu ABD'ye gidiyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-16-2010 (14:04)   Son Mesaj: 09-16-2010 (14:04)    Cevap: 0    Gösterim: 512  

    09-16-2010

    Gül ve Davutoğlu ABD'ye gidiyor

    Gül ve Davutoğlu ABD'ye gidiyor


    Birleşmiş Milletler Genel Kurul görüşmeleri 23-30 Eylül 2010 tarihlerinde yapılacak. Cumhurbaşkanı Gül, ABD ziyaretini 3 bakanla gerçekleştirecek.

    Birleşmiş Milletler Genel Kurul görüşmeleri 23-30 Eylül 2010 tarihlerinde yapılacak.
    Alınan bilgiye göre, BM'ye üye 192 ülkenin devlet, hükümet başkanları ve üst düzey yetkililerinin katılacağı 65. Dönem BM Genel Kurulu üst düzey toplantılarının da düzenleneceği Eylül ayında Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'nde üst düzeyli iki toplantıya da başkanlık yapacak.

    BM Genel Kurulu çalışmalarına, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile bakanlık yetkililerinden oluşan bir heyet katılacak.

    Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlık edeceği ''Barışı Koruma ve İnşa'' konulu zirve düzeyli toplantı 23 Eylülde yapılacak. Zirvede bir başkanlık açıklaması kabul edilecek.

    Müzakereleri süren bu açıklamada, ''BM birikimi ışığında barışı koruma ve inşa nasıl etkin hale getirilebilir, nasıl daha iyi yönergelerle birlikler görevlendirilebilir, BM'nin ilgili bölümleri nasıl interaktif bir çalışma içine girebilir, konunun mali, insani ve sosyal boyutlarını göz önüne alarak bu çalışmalar nasıl düzenlenebilir'' gibi sorular çerçevesindeki kavramsal yaklaşımın altı çizilecek.

    Genel Kurul toplantısı kapsamında ikili görüşmeler yapacak ve çeşitli üniversitelerde konferanslar verecek olan Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve yabancı medya mensupları ile de bir araya gelecek.

    Abdullah Gül'ün toplantılar çerçevesinde 9 konuşma, 20 dolayında ikili görüşme yapması bekleniyor.

    Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, gelecek yıl Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenecek ''En Az Gelişmiş Ülkeler Toplantısı''na da 22 Eylülde katılarak, katılımcılara hitap edecek.

    Küresel Sürdürülebilirlik Paneli'ne üye seçilen Ali Babacan Genel Kurul çerçevesinde ekonomi ağırlıklı toplantılarda, Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu da iklim değişikliği konulu toplantılarda Türkiye'yi temsil edecek.

    -BAKAN DAVUTOĞLU'NUN GÖRÜŞME TRAFİĞİ-

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Genel Kurul Toplantıları çerçevesinde bir dizi ikili görüşmede bulunacak.

    Davutoğlu, 19 Eylülde ''Pakistan'daki sel felaketine ilişkin Genel Kurul Yüksek Düzeyli Toplantısı'' ile aynı gün İspanya Dışişleri Bakanlığı ve Orta Doğu Barış Enstitüsü'nün düzenlediği ''Ortadoğu'' konulu toplantıya da katılacak.

    KEİ Dışişleri Bakanları ve Transatlantik Dışişleri Bakanlarıyla 21 Eylülde ayrı ayrı çalışma yemeklerinde bir araya gelecek olan Davutoğlu, 22 Eylülde ise ''Oydaşma için Birlik Dışişleri Bakanları Toplantısı''na katılacak.

    22 Eylülde NATO Rusya Federasyonu Konseyi Dışişleri Bakanları Gayri Resmi Toplantısı ile İKÖ Keşmir Temas Grubu Toplantısına, 23 Eylülde ''Silahsızlanma'' konulu grubun dışişleri bakanları toplantısına katılacak olan Davutoğlu, 24 Eylülde Finlandiya Dışişleri Bakanı ile ''Arabuluculuk'' konulu çalışma kahvaltısına ev sahipliği yapacak.

    Davutoğlu, 24 Eylülde ''Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı'' ile İKÖ Dışişleri Bakanları Toplantısı ve ''Sudan'' konulu toplantıya katılacak.

    Davutoğlu, 27 Eylülde BM Güvenlik Konseyi ''Terörizmle Mücadele'' konulu tematik toplantıya başkanlık edecek.

    Harvard Üniversitesinde 28 Eylülde bir konferans verecek ve bazı temaslarda bulunacak olan Davutoğlu'nun, toplantılar çerçevesinde 14 konuşma ve 40 dolayında ikili görüşme yapması öngörülüyor.

    -BİN YIL KALKINMA HEDEFLERİ ZİRVESİ-

    BM Genel Kurul Toplantısı öncesinde ise BM Bin Yıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi 20-22 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek.

    Çok taraflı yuvarlak masa toplantıları ile çeşitli yan etkinliklerle sürecek toplantıda, Cumhurbaşkanı Gül, 20 Eylülde ''Yoksulluk, açlık ve cinsiyet eşitliği alanlarındaki sorunlarla mücadele'' başlıklı yuvarlak masa toplantısına başkanlık edecek. Gül, 23 Eylülde Genel Kurul'a hitap edecek.

    ''Yoksullukla mücadele için güvenli su ve elektrik, iklim değişikliği ile mücadele, sürdürülebilir kalkınma, yeşil ekonomiye geçiş, yenilenebilir enerji'' konularına değinilecek toplantılarda, Türkiye hidroenerji alanındaki deneyimlerini paylaşacak.

    Türkiye yarım yüzyıl aradan sonra seçildiği BM Güvenlik Konseyi üyeliğini bu yıl sonunda tamamlayacak.

    BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığı 1 Ekim 2010'da sona erecek Türkiye, ilk kez Haziran 2009'da dönem başkanı olmuştu. Türkiye'nin Konsey üyeliği 1 Ocak 2011'de sona erecek.




    Gül ve Davutoğlu ABD'ye gidiyor Yorumları