Bekir Bozdağ: Kehanet yapmıyoruz   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-16-2010 (13:59)   Son Mesaj: 09-16-2010 (13:59)    Cevap: 0    Gösterim: 619  

    09-16-2010

    Bekir Bozdağ: Kehanet yapmıyoruz

    Bekir Bozdağ: Kehanet yapmıyoruz


    AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ "Yeni anayasanın içinde ne olacak, ne kadar olacak, nasıl olacak, unsurları ne olacak? bunlar tartışılacak ancak yeni anayasada 'şu olacak, bu olacak' demek kehanetten öte bir şey değildir. Yani biz kehanet yapmıyoruz.'' dedi.

    Bekir Bozdağ: Kehanet yapmıyoruz

    AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, ''Türk toplumu yeni sivil, demokratik, özgürlükçü bir anayasa konusunda iradesini sağlam bir şekilde ortaya koydu. Toplumun bu sonuçları içselleştirmesi lazım'' dedi.
    AK Parti yöneticileri, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı için parti genel merkezine gelişlerinde basın mensuplarının sorularını yanıtladılar.

    Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, yeni Anayasa konusunda sorulan bir soru üzerine, ''Yeni bir anayasa çalışması içinde olacağımız bu referandum sürecinde de söyledik. Bu kararlılığımızı sürdürüyoruz yeni anayasa çalışmalarımız zaten vardı'' dedi.

    Bahçekapılı, ''başkanlık sistemini nasıl karşılıyorsunuz?'' sorusuna, ''Bu çok uzun tartışılması gereken bir şey. Her sistemin kendine özgü tarafları veya yanlış tarafları vardır. Tartışacağız ve sonucunu hep birlikte yaşayacağız'' yanıtını verdi.

    Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, başkanlık sistemiyle ilgili soru üzerine, Türkiye'de başkanlık sisteminin uzunca bir zamandır tartışılan bir konu olduğunu ifade etti.

    Bozdağ, ''Başkanlık sisteminin taraftarı olduğunu söyleyenler var, yarı başkanlık sistemi taraftarı olduğunu söyleyenler var, parlamenter sistemden yana olduğunu söyleyenler var. Türkiye bunları tartışmalı. Tartıştığı zaman mutlaka iyi sonuçlar çıkacaktır. Ben bunun tartışılması fevkalade önemlidir diye düşünüyorum'' diye konuştu.

    ''MİLLETİMİZ 'YENİ BİR ANAYASA İSTİYORUM' MESAJI VERİYOR''

    Bekir Bozdağ, ''Somut bir adım bekliyor musunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

    ''Tartışılsın bakalım. Şu anda öyle bir şey yok. Halk oylaması sonuçları değerlendirildiği taktirde orada milletimizin verdiği mesajlar çok net. İnsan hakları ve hürriyetleri konusunda atılan her ileri adımı 'ben desteklerim' diyor. Yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı ve hukukun üstünlüğü konusunda atılan her adımı milletimiz destekleyeceğini söylüyor. Demokrasinin standardı konusunda atılan her adımı desteklediğini ve destekleyeceğini söylüyor milletimiz. 'Darbelerle muhtıralarla yüzleşme hesaplaşma vesayetten statükodan Türkiye'nin kurtulması ve bundan sonra bu gibi şeylerin olmaması için ne lazımsa yapılmasına hem destek veriyorum hem destek olacağım' diyor.

    Tüm bunlara bakarsanız en somut adım da ben yeni bir anayasa istiyorum mesajı veriyor. Daha ileri bir anayasa istiyoruz mesajı veriyor. Herkes bu mesajı doğru okumalı doğru yorumlamalıdır. Eğer doğru okur ve yorumlarsa Türkiye'de yeni bir anayasa konusunda herkes elinden geleni yapma noktasında bir kanaatin sahibi olur ve ona göre de adımlarını atar. Ama doğru okumazlarsa, doğru yorumlayamazlar, doğru yorumlayamadıkları için Türkiye kısır tartışmalarla zamanını kaybeder.

    Şu anda tartışılmasında yarar var. 'Yeni anayasanın içinde ne olacak, ne kadar olacak, nasıl olacak, unsurları ne olacak?' Elbette kamuoyu bunları tartışacak, bir takım değerlendirmeler olacak, çalışmalar yapılırsa bunlar somuta dönüşecek. Şu anda yeni anayasada 'şu olacak, bu olacak' demek kehanetten öte bir şey değildir. Yani biz kehanet yapmıyoruz.''

    ''ÇOK ACELECİ BİR ANLAYIŞ İÇİNDE OLMAYACAĞIZ''

    AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, yeni anayasa konusunda sorulan bir soruya,''Referandum daha yeni bitti yüzde 58 evet oyu yüzde 42 hayır oyu var. Türk toplumu yeni sivil, demokratik, özgürlükçü bir anayasa konusunda iradesini sağlam bir şekilde ortaya koydu. Toplumun bu sonuçları içselleştirmesi lazım. Türkiye'nin yeni sivil özgürlükçü demokratik anayasası ile yaşamaya alışması lazım ama daha özgürlükçü, daha sivil, daha demokratik bir anayasa Türkiye'nin ihtiyacıdır. Bu ihtiyacı biz de belirledik bu ihtiyacı hukuk çevreleri de belirledi. Bu ihtiyaç üniversitelerin de sivil toplum örgütlerinin de belirlediği bir ihtiyaçtır. Hele bir Meclis açılsın bakalım, önümüzdeki günler Türkiye'nin bu konularda çalışmalar yapacağı günler olacaktır. Ama çok aceleci bir anlayış içinde olmayacağız'' yanıtını verdi.

    Suat Kılıç, eyalet sistemi ile ilgili sorulan bir soru üzerine de şunları söyledi:

    ''Böyle bir model ya da modelleme söz konusu değil. Türkiye'nin gündemi bu değil. Önce bir yeni anayasaya alışalım. Yeni anayasa ile yaşamaya alışalım. Yeni anayasanın getireceği imkanlardan Türkiye yararlansın. Bu konular zaman içerisinde konuşulur, tartışılır, paylaşılır. Sivil toplum örgütlerinin kanaatleri alınır.

    Son derece tatminkar, son derece hatları belli, açıklayıcı, bilgilendirici izahatı 12 Eylül Pazar akşamı Sayın Başbakanımız dile getirmiştir. Orada ne vardır? Türkiye önümüzdeki dönemi konuşarak, tartışarak geçirir. Türkiye bu konulara mesai ayırır. Konuya katkı sağlayabilecek olan herkes konuları müzakere eder. Tartışır, paylaşır ve ileriye doğru atılabilecek her özgürlükçü her demokratikleşme yönündeki adım bununla birlikte atılır. Bir konsensüs sağlanır. Dolayısıyla Türkiye'nin çerçevesi bu. Başkanlık sistemine dayalı bugüne mahsus bir gündem söz konusu değil.''

    ''MEDYA BU KONULARI GÜNDEME GETİRMEYE ÇALIŞIYOR''

    Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da başkanlık sistemiyle ilgili soruya, ''şu an bu konuları tartışmanın zamanı değil. Medya bu konuları gündeme getirmeye çalışıyor. Onun olgunlaşmasını bekliyoruz. Üzerinde çalışma ve değerlendirme yapılıyor'' yanıtını verdi.

    Elitaş, yeni Anayasa konusunda soruya da ''2011 yılında TBMM'nin yapacağı ilk işi, 12 Eylül 2010 da halkın verdiği mesajı iyi okumak, yepyeni bir anayasayı yepyeni bir metin üzerinde iyi değerlendirmek, yeni bir anayasayla girebilmek olarak görüyorum. Tüm siyasi partiler bu süreç içerisinde 2011 seçim taahhütleri arasında yeni bir anayasanın var olduğunu, artık 1982 Anayasası'nı düzeltmek, iyileştirmek yerine yeni bir anayasayı tartışıp yapmak herkesin amacı olmalı'' diye konuştu.




    Bekir Bozdağ: Kehanet yapmıyoruz Yorumları