Türk Dili Konuşan ülkeler zirvesi yarın   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-16-2010 (13:58)   Son Mesaj: 09-16-2010 (13:58)    Cevap: 0    Gösterim: 588  

    09-16-2010

    Türk Dili Konuşan ülkeler zirvesi yarın

    Türk Dili Konuşan ülkeler zirvesi yarın


    Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi İstanbul'da yarın yapılacak

    Türk Dili Konuşan ülkeler zirvesi yarın

    1992 yılından bu yana düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi, yarın İstanbul'da yapılacak. Yarınki zirveye katılacak; Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan liderleri bugün öğleden sonra İstanbul'da olacak. Zirveye ilk kez katılacak Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ise yarın sabah saatlerinde İstanbul'da olacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün konuk liderlerle ikili görüşmelerde bulunacak. Abdullah Gül ilk olarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Çırağan Sarayı'nda bir araya gelecek. Gül ardından Kırgızistan Geçici Dönem Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva ile ikili görüşme gerçekleştirecek. Abdullah Gül son olarak Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile bir araya gelecek.
    Bu arada liderler zirvesi öncesinde ise dışişleri bakanları ikili görüşmelerde bulunacak. Ardından dışişleri bakanlarının toplantısı yapılacak. Toplantıda, zirvede ele alınacak konular masaya yatırılacak.

    Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, zirve çerçevesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Çırağan Sarayı'nda görüşecek. Başbakan ardından Türkiye -;Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kuruluş anlaşmasının imza törenine katılacak. Erdoğan daha sonra konuk cumhurbaşkanları onuruna akşam yemeği verecek.

    Zirveye davetli olan Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un katılması beklenmiyor. Özbekistan 1995'ten bu yana zirvede devlet başkanı düzeyinde temsil edilmiyor.

    Yarınki zirvede Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi; Devlet Başkanları Konseyi, Dışişleri Bakanları Konseyi, Kıdemli Memurlar Konseyi, Aksakallar Konseyi ve Sekreterya olmak üzere 5 farklı yapılanmaya son şekli verilecek.

    Konseyde genel sekreterlik için Büyükelçi Halil Akıncı'nın isminin onaylanması bekleniyor.

    Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi'nin dokuzuncusu geçtiğimiz yıl Nahçıvan'da gerçekleşmişti.





    Türk Dili Konuşan ülkeler zirvesi yarın Yorumları