Dünya kaldırıyor kardeş ülke düşünüyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-16-2010 (13:49)   Son Mesaj: 09-16-2010 (13:49)    Cevap: 0    Gösterim: 530  

    09-16-2010

    Dünya kaldırıyor kardeş ülke düşünüyor

    Dünya kaldırıyor kardeş ülke düşünüyor


    Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev ile biraraya geldi. İki lider vize konusunda yine müjdeli haber veremedi. Erdoğan, bir kez daha vize sorunun aşılması için Aliyev'i adres gösterdi.

    Önce Suriye, Lübnan ve Ürdün, ardından Irak, Rusya ve Yunanistan...

    Türkiye şimdi de Azerbaycan'la stratejik işbirliği konusunda anlaşmaya vardı.

    Bir tarafta Azerbaycan Cumhurbaskanı İlham Aliyev, diğer yanda Başbakan Erdoğan.

    İki lider İstanbul'da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi'nde biraraya geldi, "Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi" kuruluşu anlaşmasına imzayı koydu.

    Başbakan Erdoğan, "Türkiye ile Azerbaycan, dünya üzerinde emsali bulunmayan nitelikte ilişkileri olan iki kardeş ülkedir" dedi ve konseyin bu kardeşliği taçlandıran kalıcı bir eser olacağından bahsetti.

    Ancak konu iki ülke arasında vizelerin kaldırılmasına gelince Başbakan adres olarak Azeri lideri işaret etti. Aliyev de, "Bu bizim hukuksal iç sürecimiz. Umarım yakında kalkacak" dedi.

    İki lider tarafından imzalanan anlaşma ile konsey çerçevesinde oluşturulacak alt komisyonlar Türkiye- Azerbaycan ilişkilerini her alanda düzenli olarak gözden geçirecek.

    Özellikle ekonomik, ticari, siyasi, enerji, ulaştırma, kültürel, bilimsel ve sivil toplum alanlarında Azerbaycan ile işbirliği yapılması öngörülüyor.

    Bu çerçevede, ortak stratejik çalışma kurulu en kısa zamanda oluşturulacak. Öncelikle bir hazırlık toplantısı, daha sonra bakanlar kurulu toplantısı yapılacak. Ancak bu toplantıların yeri ve zamanı henüz net değil.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, 10. Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi kapsamında Irak, Türkmenistan, Kırgızistan ve Azerbaycan yetkilileriyle yaptığı ikili görüşmelerde bölgesel ve ikili konuları ele aldı.

    Davutoğlu'nun Irak Türkmen Milletvekili Taki El Mevla'yı kabulünde Irak'taki iç siyasi süreçler ele alınırken, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev Türkiye'den insani yardım taleplerini yineledi.




    Dünya kaldırıyor kardeş ülke düşünüyor Yorumları