Bizi Tekel İşçisi İktidar Yapmadı   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 02-01-2010 (19:24)   Son Mesaj: 02-01-2010 (19:24)    Cevap: 0    Gösterim: 1010  

    02-01-2010

    Bizi Tekel İşçisi İktidar Yapmadı

    Bizi Tekel İşçisi İktidar Yapmadı
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TRT’de katıldığı programda sorular üzerine, “Bizi Tekel işçisi değil, milletimiz iktidar yaptı. Hukuk dışına çıkıldığı zaman olay değişir. Gerekirse 4-C’nin içeriği değişebilir ama asla kalkmaz” dedi. BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da eylemleri süren Tekel işçilerinin sorunlarını çözmek için çalıştıklarını ifade ederek, “Şunu da bir meydan okuma olarak almayın ama bizi Tekel işçisi iktidar yapmadı, bizi milletimiz iktidar yaptı” dedi. Erdoğan, TRT-1’de yayımlanan “Enine Boyuna” programında bir gazetecinin, “Tekel işçilerinin beklentilerini nasıl çözeceksiniz? Bu konuda CHP Lideri Baykal’ın ‘İktidarı asker değil, Tekel işçileri götürecek’ şeklindeki sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz. Ayrıca 4C konusu kamuoyu tarafından fazla bilinmiyor. Bu konuyu açar mısınız?” demesi üzerine “4-C” konusunda samimiyetten uzak bir yaklaşımın bulunduğunu savundu.

    İdeolojik yaklaşım var

    Ankara’da eylem yapanların Tekel’in işçilerinin tümü olmadığına işaret eden Tayyip Erdoğan, şunları söyledi: “Oraya gelenler belli bir gruptur. Ama Tekel işçileri de var. Tekel işçisi olmayan farklı sendikaların oraya gönderdiği ideolojik yaklaşım içinde olan temsilcileri de var. Daha önceki iktidarlarda olduğu gibi özelleştirmeler yapıyoruz. Bu özelleştirmeler üretimi olmayan, verimliliği düşük ve devlete yük olan yerlerde.”

    Millet iyi dinlesin

    İşlemlerin yaklaşık 2-2.5 yıllık bir süreci kapsadığını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: “Milletim bunu iyi dinlesin istiyorum. Kemal Bey’in (Unakıtan) Maliye Bakanlığı döneminde. Kemal Bey, şu andaki Türk-İş Genel Başkanı ve Tekgıda-İş Sendikası Başkanı, Türk-İş yönetiminden bir arkadaşla birlikte 5-6 kişi Başbakanlıktaki odamda görüştük. Bize dediler ki ‘6 ay müsaade edin’ biz altı ay süreyle buna tahammül ettik. Daha sonra tekrar bir ricada bulundular. Bunlar fabrika falan değil, tütün işletme, yaprak işleme deposuydu. Özelleştirme yapıldı. Şu anda 2-3 ilde bir organizasyon var. Toplamda şu anda 8 bin 500 Tekel işçisi görünüyor. Bugün son gün. Yarın (bugün) bu işçilerin kıdem ve ihbar tazminatları bankaya yatıyor. 2004’te biz Özelleştirme nedeniyle dışarıda açıkta kalan olmasın diye 4-C olayını gündeme getirdik. Sendikalar, başta Türk-İş olmak üzere bize teşekkür ettiler. 17-18 bin kişi şu anda 4-C kapsamında maaş alıyor. ‘Kapatma durumunda da bunları 4-C kapsamına alalım’ dedik. Arkadaşlara ‘bunun üzerine çalışın’ dedim, çalıştılar. İlköğretim mezunlarına yaklaşık 750, orta öğretim mezunlarına 850, üniversite mezunlarına da 933 TL ücret verdik. Tabii bu adımlar atılırken, 4-C’ye bir işlem başladı. Enteresan olan 4-C’yi kabullenirken bizi alkışlayanlar, şimdi ‘4-C’yi istemezük’ diyorlar.”

    Hem tazminat alacaklar hem 4-C’ye girecekler

    KİMSENİN iş bulamadığı bir dönemde Tekel işçilerine kıdem ve ihbar tazminatlarının yanı sıra “4-C” imkanını da sunduklarını ifade eden Tayyip Erdoğan, sosyal güvencelerin de bu imkanın içinde yer aldığını söyledi. “4C” çalışmasında kıdem tazminatının sürdürülmesi konusunda sorunlar bulunduğunu belirten Erdoğan, şunları anlattı: “Son görüşmeyi söylüyorum. Biz kendilerine dedik ki, şu anda biz ihbar ve kıdem tazminatını veriyoruz. Bakanıma şunu söyledim. ‘Kıdem tazminatına ara vermeden devam etme imkanı doğabilir mi’ bunun üzerine çalışın dedim.

    Sendika başkanına ‘bir kaç gün süre verin, arkadaşlar çalışsın’ dedim. Maliye Bakanımız bu konu üzerinde çalışarak yasal bir engel yoksa kıdem ve ihbar tazminatını kesmeden 4-C’ye geçiş yapılacak.”

    Demokrasi adına bir miktar katlanalım

    BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, “Ankara’da gerek Türk-İş önünde yapılanlar, ana muhalefet partisi liderinin yaptıkları, diğerlerinin yaptıkları siyasette çirkin şeyler. Şu anda hukuksuzluğa orada bir yerde göz yumuyoruz. Yapılanların hiçbirisi hukuki değildir, yasal değildir ama biz demokrasi adına ‘buna bir miktar daha katlanalım’ dedik.”

    Önlerinde bir aylık süre var

    BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Tekel işçilerinin önünde 31 Ocak’tan sonra bir aylık bir süre bulunduğunu dile getirerek, “Bir aylık sürece kim müracaat ederse onlar 4-C’den istifade edecektir. Etmezlerse 4-C’den istifade edemeyeceklerdir. İhbar ve kıdem tazminatı zaten banka hesaplarına yarın yatıyor” dedi.




    Bizi Tekel İşçisi İktidar Yapmadı Yorumları