Çin; ABD ve Tayvan'ı Uyardı   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 01-13-2010 (01:34)   Son Mesaj: 01-13-2010 (01:34)    Cevap: 0    Gösterim: 860  

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen oguzhan

    01-13-2010

    Çin; ABD ve Tayvan'ı Uyardı

    Çin; ABD ve Tayvan'ı Uyardı
    Dün karadan havaya başarılı bir füze denemesi yapan Çin, ABD'nin Tayvan'a silah satmasına karşı çıktı. Pekin yönetimi, Washington'un Taipei yönetimiyle her türlü resmi teması kesmesini istedi.
    Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Jiang Yu, Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında Tayvan lideri Ma Ying-jeou'un Honduras ziyareti öncesinde ABD'yi ziyaret edecek olmasını değerlendirdi. Sözcü, ABD'yi uyararak Tayvan ile her türlü resmi temastan kaçınmasını istedi. Jiang, bu konuda ABD'nin Çin'e verdiği sözlerde durmasını beklediklerini ifade etti
    "FÜZE DENEMESİ SAVUNMA AMAÇLI"

    Sözcü Jiang, Çin'in dün denediği karadan havaya orta menzilli füze denemesinin başarılı olduğunu ve bunun savunma amaçlı olduğunu belirtti. Söz konusu denemenin başka ülkeleri hedef almadığını da vurgulayan Jiang, Çin'in her zaman barışçıl gelişme yolunu izlediğini dile getirdi.

    Çin'in yaptığı füze denemesinin, ABD'nin Tayvan'a satmayı kararlaştırdığı silah kararının ardından gelmesi dikkat çekti. Çin, ABD'yi söz konusu satışın gerçekleşmemesi konusunda defalarca uyarmıştı.

    Pekin yönetimi, Tayvan'ın bağımsızlık istemesi halinde gerekirse güç kullanarak bunu engelleyeceğini savunuyor. Çin'in askeri harcamaları 2009'da yüzde 15,3 artarak 69 milyar dolara ulaştı.


    İRAN SORUNU

    Sözcü Jiang, İran nükleer sorunuyla ilgili olarak ABD, Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ve Almanya'nın hafta sonu Tahran'a karşı yeni girişimleri görüşeceklerine dair bir soru üzerine, İran sorunun diplomatik yollarla uygun bir şekilde çözülmesi gerektiğini yineledi.

    Söz konusu 6 ülke New York'ta İran konusunu görüşmek için toplanacak. İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın uranyum takası ile ilgili önerisini verilen süre dolduğu halde kabul etmemişti. İran, ABD'nin yeni yaptırım tehditleriyle karşı karşıya bulunuyor.

    mus'ab bunu beğendi.



    Çin; ABD ve Tayvan'ı Uyardı Yorumları