Bursa: "Dogustan Sahip Olunan Haklar Ertelenemez..."   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 12-07-2009 (12:15)   Son Mesaj: 12-07-2009 (12:15)    Cevap: 0    Gösterim: 1162  

    12-07-2009

    Bursa: "Dogustan Sahip Olunan Haklar Ertelenemez..."

    Bursa: "Dogustan Sahip Olunan Haklar Ertelenemez..."
    Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bireylerin Doğuştan Sahip Oldukları Haklarının Ertelenip, Ötelenemeyeceğini Söyledi.

    Vali Harput, 10 Aralık tarihinin "Dünya İnsan Hakları Günü" olarak kutlandığını belirterek, valilik olarak hafta boyunca insan hakları ve önemini anlatan etkinlikler düzenleyeceklerini dile getirdi.

    Harput, 10 Aralıkta kutlanacak "Dünya İnsan Hakları Günü" nedeniyle yayınladığı yazılı açıklamada. bireylerin doğuştan sahip oldukları hakları olduğuna dikkat çekti.

    Bireylerin sahip olduğu insan haklarını üç kademede değerlendiren Harput, "Bunların bir bölümü sivil haklar ve özgürlüklerdir. Yani yaşama hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, angarya ve zorla çalıştırma yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, hükümlü ve tutukluların hakları, özel hayatın gizliliği, düşünce, vicdan, inanç ve din özgürlüğü, seyahat özgürlüğü, yerleşme özgürlüğü, basın özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüş özgürlüğü ve benzeri sivil haklar ve özgürlüklerin yanında siyasi haklar ve özgürlükler şeklinde sayabiliriz." dedi.

    Vali Harput, ayrıca vatandaşlık hakkı, bilgi edinme hakkı, seçme seçilme hakkı, siyasi faaliyette bulunma hakkı ve sosyal ekonomik ve kültürel hakların yanı sıra, eğitim öğretim hakkı, çalışma hakkı, grev ve lokavt hakkı, sosyal güvenlik hakkı, sağlık ve hasta hakları, çevre koruma ve benzeri hakların da çok önemli olduğunu aktardı.

    Hafta nedeniyle vatandaşları öncelikle insan hakları konusunda bilinçlendirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Harput, İl İnsan Hakları Kurulu'nun yaptığı çalışmaları anlatmak ve vatandaşların haklarını öğrenip, devlet ve birbirlerine karşı sorumluluk içinde hareket edilmesini sağlamak istediklerini bildirdi.

    Hafta nedeniyle alışveriş merkezlerinde İnsan Hakları Kurulu üyeleri tarafından stantlar açılacağına dikkat çeken Vali Şahabettin Harput, "Stantlarda vatandaşlarımıza insan hakları konusunda bilgi ve bilinçlendirmek için hizmet verilecek. Buralarda Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı tarafından gönderilen ve vatandaşlarımızın insan hakları ile ilgili bilmeleri gerekenleri içeren afişler, broşürler, el ilanları dağıtılacak. Yine stantlarda vatandaşların dilek, şikâyet ve önerileri için üç adet başvuru kutusu ve üç adette defter bulundurulacak. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla üç adet büyük bez afiş ve stantlarda dağıtılmak üzere beş bin adet el ilanı basılarak dağıtılacak. Yine Bursa'daki gazetelerin tamamında 10 Aralıkta dağıtılmak üzere broşürler yayınlanacak. Son olarak okullarda ise insan hakları konulu resim, şiir, kompozisyon ve benzeri yarışmalar düzenlenecek." açıklamasında bulundu.

    Vali Harput, vatandaşların insan hakkı ihlali ile ilgili şikâyet ve başvuruları için Alo 150 numaları telefona bildirmelerini istedi. (CİHAN)




    Bursa: "Dogustan Sahip Olunan Haklar Ertelenemez..." Yorumları