İdam edilmesinden sonra, 37 bin çocuğa Menderes ismi verildi   Konuyu açan: abı-hayat   İlk Mesaj: 05-25-2009 (08:45)   Son Mesaj: 05-25-2009 (08:45)    Cevap: 0    Gösterim: 601  

    05-25-2009

    İdam edilmesinden sonra, 37 bin çocuğa Menderes ismi verildi

    İdam edilmesinden sonra, 37 bin çocuğa Menderes adı verildi


    Milletin oylarıyla iktidar olan Demokrat Parti, (DP) bir grup subayın öncülüğünde gerçekleştirilen darbeyle 27 Mayıs 1960'ta yönetimden uzaklaştırıldı. CHP'nin desteklediği müdahalenin ardından anayasa feshedildi. Siyasî faaliyetler askıya alındı. Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes başta olmak üzere DP yöneticileri ile üst düzey bazı kamu görevlileri gözaltına alındı.




    Yassıada'ya götürülen tutuklular, ağır işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. Burada kurulan özel mahkemede 14 DP'li hakkında idam cezası verildi. Başbakan Menderes ile birlikte Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın idam kararı infaz edildi. Askerî yönetim, 27 Mayıs'ı resmî bayram olarak ilan ederken Türk milleti 10 yıl ülkeyi yöneten Menderes ve arkadaşlarını unutmadı. Sadece 1960 ile 1970 yılları arasında doğan 37 bin çocuğa 'Adnan' ve 'Menderes' adı verildi. Sosyolog Nilüfer Narlı, bunun sebebini şöyle açıklıyor: "Protesto ve yürüyüş yapamayan insanlar, tepkilerini mağdurların isimlerini çocuklarına vererek gösterir. Halk, darbecilere 'Menderes ölmedi, onu yaşatacağız' dedi."


    27 Mayıs darbesi, Türk milletinde tamiri mümkün olmayacak yaralar açtı. Yıl 1960... Sivil toplum, gücünün farkında değil. İletişim imkanı yok denecek kadar sınırlı. İstiklal Savaşı'nda birkaç neslini kaybeden halkın eli yeni yeni ekmek tutmaya başlamış. 60 darbesi ve Başbakan Adnan Menderes ile üç bakanının tuhaf bir yargılama safhasından sonra idam edilmesi işte bu süreçte yaşandı. Halk, gözyaşlarını içine akıttı. Ancak acısını, tarihe geçecek bir yöntemle gelecek nesillere taşıdı. Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'nun isimlerini çocuklarına verdi. 1960 ile 1970 yılları arasında 37 bini aşkın insan çocuklarına Adnan Menderes'in adını verdi. Sosyolog Nilüfer Narlı'ya göre bu tepkinin anlamı şu: "O ölmedi, onu yaşatacağız."

    BİR OĞLU ADNAN, DİĞERİ HASAN

    Çocuğuna Adnan Menderes'in ismini veren 37 bin kişiden biri Ali Süngü. Adana'nın Karahisar ilçesi Ömerli köyünde yaşıyan Süngü, dönemin Adana Milletvekili Mehmet Ünaldı'nın teyzesinin oğlu. Askerden döndüğünde Menderes'in idam edildiği haberini duyunca yıkılmış. 2 sene sonra evlendiğinde doğan ilk çocuğuna 'Adnan' ismini vermiş. İkinci çocuğunda ise Hasan Polatkan'ı yaşatmış. Süngü, "Üçüncü çocuğum da erkek olsaydı Fatin Rüştü Zorlu'nun adını verecektim. Bu muameleyi hak etmemişlerdi. Oğullarım, isimlerini taşıdığı büyüklerini iyi tanıyor. Yani isimlerini yalnızca nüfus cüzdanlarında değil kalplerinde de taşıyor. Bizim memleketimizde oğlunuz olursa babanızın ismini verirsiniz. Ben babamın da desteğiyle en az onun kadar saygı duyduğum bir insanın ismini verdim. Oğullarım da gururla taşıyor." şeklinde konuşuyor.




    İdam edilmesinden sonra, 37 bin çocuğa Menderes ismi verildi Yorumları