Köşk,ün dokunulmazlığl yok sayıldı   Konuyu açan: abı-hayat   İlk Mesaj: 05-19-2009 (08:29)   Son Mesaj: 05-19-2009 (08:29)    Cevap: 0    Gösterim: 806  

    05-19-2009

    Köşk,ün dokunulmazlığl yok sayıldı

    Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yönelik çok tartışılacak bir karara imza attı.



    Mahkeme, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 'kayıp trilyon' davasından 'kovuşturma yapılmasına yer olmadığına' ilişkin kararını kaldırdı. Gül hakkında 'şüpheli' ifadesini kullanan mahkeme, Cumhurbaşkanı'nın sorumsuzluğuyla ilgili taraflı değerlendirmeler yaptı. Bir vatandaşın itirazı ile alınan kararda, "daha önce Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan kişilerin önceden suç işlemiş bulunmalarının doğal olarak yasa koyucular tarafından düşünülemediğinden Anayasa'da bu konuda boşluk olduğu' iddiasında bulundu. Karara Çankaya Köşkü'nden sert cevap geldi. "Cumhurbaşkanı vatana ihanet dışında yargılanamaz." denildi.

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 'kayıp trilyon' davasıyla ilgili olarak, Gül hakkında 'kovuşturma yapılmasına yer olmadığına' ilişkin kararı kaldırıldı. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında, Gül hakkında 'özel evrakta sahtecilik' ve 'Siyasi Partiler Kanunu'na aykırılık' suçlarından dolayı soruşturma açıldığı, soruşturma sonunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 'kovuşturma yapılmasına yer olmadığına' karar verildiği hatırlatıldı. Kararda, Anayasa'da cumhurbaşkanının sorumsuzluğu ve vatana ihanet suçlaması dışında yargılanamayacağı hükümlerine aykırı değerlendirmeler yapıldı.

    Başsavcılığın karar verirken, yasalar yönünden dokunulmazlığı bulunan ve yasalarda yargılanmaları istisna kabul edilen kişiler ile kıyas yaptığı belirtilerek, "Şüphelinin cumhurbaşkanı olması nedeniyle milletvekili ve bakanlara tanınan dokunulmazlığının yasa koyucunun cumhurbaşkanını da kapsadığı yönünde görüşleri hukuktan yoksun, kanunlara aykırı olduğu açıktır." denildi. Mahkemenin kararında, Anayasa'da cumhurbaşkanının önceden işlediği iddia edilen suçlarla ilgili boşluk bulunduğu, bu boşluğun kıyas yolu ile değil, hukukî düzenleme ile ortadan kaldırılmasının hukukî açıdan çok daha uygun olacağı savunuldu. Kararda şöyle denildi: "Şüpheli Abdullah Gül hakkında iddia olunan eylemlerin kanıt ve unsurlarının mahkemesince tartışılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hukuka uygun olmayan takipsizlik kararının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir."

    'Kayıp trilyon' olarak bilinen dava, Refah Partisi'ne (RP) 1997'de verilen Hazine yardımının 1 trilyon liraya yakın kısmının sahte belgelerle harcanmış gibi gösterildiği iddiasıyla açılmıştı. RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve partinin malî işlerinden sorumlu yöneticileri yargılama neticesinde çeşitli hapis cezaları aldı. O dönemde partinin dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcısı olan Gül yargılansa bile partinin malî işleriyle ilgili bir görevi olmadığı için beraat edeceği belirtiliyor. Aynı davada Şevket Kazan, Recai Kutan, Oğuzhan Asiltürk gibi parti yöneticileri beraat etmişti. 'Kayıp trilyon'un alacak davasında da Gül'ün sorumlu olmadığı belirtilerek, hakkındaki davanın reddine karar verilmişti. Gül'ün cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından milletvekili dokunulmazlığının kalkmasının ardından yeniden gündeme gelen 'kayıp trilyon' davasında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa'nın 105. maddesine göre, cumhurbaşkanlarının 'vatana ihanet' suçu haricinde yargılanmasının mümkün olmadığını vurgulamıştı.

    Köşk'ten sert cevap: Karar, iyi niyetle bağdaştırılamaz

    Çankaya Köşkü, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına sert cevap verdi. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Anayasa'ya göre cumhurbaşkanlarının 'vatana ihanet' dışında herhangi bir suçlama ile yargılanmasının mümkün olmadığı hatırlatıldı. Söz konusu partinin malî konulardan sorumlu genel başkan yardımcısı ve muhasibinin beraat ettiği belirtilen açıklamada, "O tarihte dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcısı olan ve partide parasal konularda hiçbir hak, yetki ve sorumluluğu bulunmayan Sayın Cumhurbaşkanı'mızın, sanığı olmadığı ve yargılanmadığı bir davadan dolayı bazı çevrelerce şüpheli gibi gösterilmeye çalışılması kesinlikle iyi niyetle bağdaştırılamamaktadır." denildi.




    Köşk,ün dokunulmazlığl yok sayıldı Yorumları