Ankara son noktayı koydu   Konuyu açan: abı-hayat   İlk Mesaj: 05-19-2009 (08:26)   Son Mesaj: 05-19-2009 (08:26)    Cevap: 0    Gösterim: 685  

    05-19-2009

    Ankara son noktayı koydu

    Ankara son noktayı koydu: Danıştay dosyası Ergenekon'da


    Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay saldırısıyla ilgili davanın,Ergenekon davası ile birleştirilmesine karar verdi. AlparslanArslan'ın da aralarında bulunduğu 8 sanık, Silivri'de Veli Küçük,Doğu Perinçek ve Muzaffer Tekin'le yan yana yargılanacak.



    Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay saldırısının 'türban sebebiyle' gerçekleştirildiğini iddia eden Danıştay 5. Daire Başkanı Salih Er'e cevap niteliğinde bir karara imza attı. Mahkeme, hâkim Mustafa Yücel Özbilgin'in öldüğü Danıştay baskını ile Ergenekon arasında 'fiilî ve hukukî' irtibat bulunduğunu belirterek, iki davanın birleştirilmesine karar verdi. Dün verilen kararın tarihi ardından, dava dosyası İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek.

    Danıştay davasında 'cebir ve şiddet kullanarak Anayasa'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırma ve yerine yeni bir düzen getirmeye teşebbüs etmek'le yargılanan Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 8 sanık, artık Ergenekon kapsamında 'darbeye zemin oluşturmak için cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' iddiasıyla hâkim karşısına çıkacak. Silivri'deki mahkemede Danıştay tetikçisi Arslan ile Ergenekon sanıkları Veli Küçük, Doğu Perinçek ve Muzaffer Tekin yan yana oturacak. Kanlı provokasyonun yıldönümünde Danıştay'daki anma töreninde konuşan Hâkim Salih Er, saldırının 'laik cumhuriyet rejimine' yönelik olduğunu iddia etmişti. Başbakan ve bazı medya organlarını 'azmettirici' olmakla itham eden Er, Ergenekon sanıklarını 'devlete hizmet etmiş kişiler' diyerek savunmuştu.

    Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, 'Ergenekon davasıyla birleştirilmesinde zorunluluk bulunduğu' gerekçesiyle bozma kararı verdiği, Danıştay üyelerine saldırı davasının üçüncü duruşmasına, tutuklu sanıklar Alparslan Arslan, Erhan Timuroğlu, Süleyman Esen, Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Tekin İrşi ile sanık avukatları ve müdahil avukatlar katıldı. Tetikçi Alparslan Arslan'ın çıplak ayak ve pijamalı olduğu halde mahkemeye geldiği görüldü. Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davası ile Danıştay 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik saldırılarla ilgili davanın birleştirilmesi talebine, muvafakat verildiğine dair müzekkereye cevap verildiğini kaydetti.

    Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, mahkemede görülen dava ile Ergenekon davası arasında fiilî ve hukukî bağlantı bulunması nedeniyle her iki davanın dosyalarının birleştirilmesine karar verilmesini talep etti. Müdahil Mustafa Yücel Özbilgin mirasçılarının avukatı Hüseyin Avni Karabeyoğlu, dava ile Ergenekon davası arasında bağlantı var ise ilgili sanıkların birleştirilerek yargılamanın yapılmasını talep etti. Eğer her iki dava arasında bir bağlantı yok ise birleştirmenin İstanbul'da yapılmasına karşı olduklarını belirten Karabeyoğlu, "Ayrıca suç yeri itibarıyla bir birleştirme olacaksa yargılama yerinin Ankara mahkemeleri olduğundan, yargılamaların burada birleştirilerek yapılmasını talep ediyoruz." dedi. Müdahil Danıştay Başkanlığı'nın avukatı Canan Sibel Özkan ise birleştirme hususunu mahkemenin takdirine bıraktıklarını kaydetti.

    Sanıklardan Tekin İrşi'nin avukatı Atılgan Göymen, her iki davanın dosyalarının, Ankara'da birleştirilmesi talebinde bulundu. Sanık Alparslan Arslan'ın avukatı Muzaffer Anıl Uçar ile sanık İsmail Sağır'ın avukatı Alparslan Çay ise birleştirme talebinin reddine karar verilmesini istedi. Sanık Osman Yıldırım'ın avukatı Ayşen Akçay da birleştirme konusunda takdiri mahkemeye bıraktıklarını söyledi. Sanık Süleyman Esen'in avukatı Mehmet Ener ise her iki davanın İstanbul'da birleştirilmesini talep etti.

    HUKUKÎ VE FİİLÎ İRTİBAT VAR

    Duruşmaya bir süre ara veren mahkeme heyeti daha sonra kararını açıkladı. Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, sanıklar hakkında görülen kamu davası ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava arasında hukukî ve fiilî bağlantı olduğu görüldüğünden Danıştay 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik saldırılarla ilgili davanın, Ergenekon davası ile birleştirilmesine karar verildiğini aktardı. Yargılamanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava üzerinden yürütülmesine karar verildiğini açıkladı. Mahkeme, tutuklu sanıklar Alparslan Arslan, Erhan Timuroğlu, Süleyman Esen, Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Tekin İrşi'nin, tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırdı. Buna göre, Danıştay'da hüküm giyen 8 sanık Ergenekon'da yeniden hakim karşısına çıkacak. Alparslan Arslan'ın babası İdris Arslan, davanın birleştirilmesini olumlu bulduğunu anlattı. Baba Arslan, "Ben bir zamana kadar birleştirilmesini istemiyordum ama bazı şeyleri gördükten sonra birleştirilmesini istedim." açıklamasında bulundu.


    Duruşmada yine arbede yaşandı
    Davanın dünkü duruşmasında yine arbede yaşandı. Duruşmaya tutuklu sanıklar Alparslan Arslan, Erhan Timuroğlu, Süleyman Esen, Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Tekin İrşi ile sanık avukatları ve müdahil avukatlar katıldı. Alparslan Arslan, bağırması üzerine duruşmada taşkınlık yapabileceği endişesiyle salon dışına çıkarıldı. Duruşmada, sanıklar ve avukatları, davanın, Ergenekon davasıyla birleştirilmesi konusundaki görüşlerini bildirdi. Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, karar için duruşmaya ara verildiğini söyledi. Duruşmaya ara verilmesinin ardından izleyiciler salondan çıkarıldı. Bu arada, sanık Osman Yıldırım'ın diğer sanıklara sözlü ve fiziksel saldırıda bulunması üzerine arbede yaşandı. Sanıklar, jandarmanın müdahalesiyle salon dışına çıkarıldı. Sanıklar bir önceki duruşmada da kavga etmişti.




    Ankara son noktayı koydu Yorumları