geriye gözü yaşlı 48 öksüz kaldı   Konuyu açan: abı-hayat   İlk Mesaj: 05-07-2009 (08:35)   Son Mesaj: 05-07-2009 (08:35)    Cevap: 0    Gösterim: 749  

    05-07-2009

    geriye gözü yaşlı 48 öksüz kaldı

    Geriye gözü yaşlı 48 öksüz kaldı


    Mazıdağı'na bağlı Bilge köyünde 44 kişinin hayatını kaybettiği kanlı saldırıdan geriye 18 yaşın altında anne ve babasını kaybeden 31, annesini kaybeden 10 ve babasını kaybeden 7 çocuk kaldı. Sahipsiz çocuklar arasında süt emen bir bebek de bulunuyor.


    İlgili Haberler


    [Haber Analiz] Kan davasıyla gelen zenginlik, Çelebi ailesini birbirine düşman etti


    Dünü anne ve babalarının mezarı başında geçiren çocuklar, gözyaşı döküp dua okudu. Daha küçük yaştakiler ise ne yaptıklarını bilmez halde mezar taşlarına tutunarak yürümeye çalıştı. Mardin Sosyal Hizmetler İl Müdürü Fevzi Hamidi, valiliğin talimatıyla köydeki çocuklara destek sunmak amacıyla çalışma başlattıklarını ve özel bir ekip oluşturduklarını söyledi.

    Bilge köyündeki saldırıda annesi Yıldız, babası Mehmet Salih ile dede, amca, hala, dayı, yenge ve kuzenlerini kaybeden 12 yaşındaki Yakup Çelebi, 9 kardeşiyle ortada kaldı. Olayın şokundan henüz kurtulamayan Yakup'un gördüğü vahşet karşısında göz pınarları kurumuş. Kardeşlerine bakması için nişan törenine götürülmeyen Yakup, ölenlerden 39'unun akrabası olduğunu ifade ediyor. İlköğretim 6'ncı sınıfa giden Yakup, yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor: "Annem ve babam nişana gitti. Bir süre sonra da silah seslerini duyduk. Ne olduğunu anlayamadık. Kardeşlerimle birbirimize sarılıp ağlıyorduk. Dışarıya çıkamadık. Silah sesleri kesilince bağrışmalar duyduk. Silah sesleri bizi yetim bıraktı."

    MEZAR TAŞLARINA SARILIP AĞLADILAR

    Dün sabah erken saatlerden itibaren çok sayıda çocuk, yakınlarının mezarını ziyaret etti. Bazı çocuklar dua ederken, bazıları da mezar taşlarına sarılarak ağladı. 12 yaşındaki Sıddık Çelebi, annesi Arife Çelebi'yi kaybettiğini anlatırken, "Annem nişana gitmişti. Kardeşlerimle evdeydik. Silah sesleri duyduk. Muhtarın kızının sesi geldi. Olay yerine gittiğimizde çok yaralı vardı, her yer kan içindeydi. Babam ve diğer köylüler, herkesi arabalara koydu. Hastaneye götürdüler. Sonra kara haber geldi. Saldırıda annemin yanı sıra iki amcamı ve iki dayımı kaybettim." dedi. Anne ve babasını kaybeden Canan Çelebi (11) ise, "Biz ortada kaldık. Teyzem bizi yanına alacağını söyledi. Durumumuzun ne olacağını bilmiyoruz. " ifadesini kullandı. Mehmet Akyol da olayda amcasının oğlu ve 9 aylık hamile olan eşi Abide Akyol'u kaybettiklerini anlattı. Doğum yapmak üzere olan Abide Akyol'un 1 yaşındaki çocuklarının da yetim kaldığını vurgulayan Mehmet Akyol, "Ölenler bizim akrabalarımız. Neden yapıldığını bilemiyoruz." diye konuştu.

    ÇOCUKLARIN DOSTLUĞU BOZULMADI

    Öğleden sonra mezardan dönen Yakup ile anne ve ablasını kaybeden 11 yaşındaki Muhammet, olayın faillerinden Süleyman Çelebi'nin 6 yaşındaki kızı Seval Çelebi, evlerinin önünde birlikte oturdu. 'Hayat bizim için devam ediyor' mesajı veren çocuklar Süleyman Çelebi'nin evini gösterirken, "Anne ve babamızı vuranlar bu evde oturuyordu." dediler.

    Babası Kenan Çelebi, amcası Murat, dedesi Mehdi ile kuzeni Abdullah Çelebi'yi kaybeden Melez (5) ve kardeşi Elif ise yaşananlardan uzak, kırlarda papatya topladı. Aralarında yakınlarını kaybedenlerin de bulunduğu bazı çocukların ise top oynadıkları görüldü. Mardin Milli Eğitim Müdürü Hasan Dal, 22'si kız toplam 40 öğrencinin öğrenim gördüğü Bilge Köyü İlköğretim Okulu'nda eğitime 11 Mayıs'a kadar ara verildiğini bildirdi.

    BU OLAY TÖRE CİNAYETİ DEĞİL

    Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülin İçli, kanlı saldırının henüz tanımlanmamış bir sosyolojik olay olduğunu söyledi. Töre ve namus cinayetleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Prof. Dr. İçli, zanlıların ifadelerinin olayın 'töre cinayeti' olmadığını gösterdiğini dile getirdi. "Bu olayı bir töre cinayeti olarak adlandırmak yanlıştır. Mardin'deki katliam henüz tanımlanmamış sosyolojik bir olaydır." diyen Prof. Dr. İçli, şöyle konuştu: "Töre kanunlarında dikkat çekici kurallar vardır. Bugüne kadar işlenen hiçbir töre cinayeti ve kan davasında kadın ve çocuklar ile ibadet edenler hedef alınmamıştır. Örneğin töreye inananlar, bir erkeği eşinin yanında yere düşürmeyi, öldürmeyi kabul etmezler. Mardin'deki olay tam anlamıyla bir katliamdır. Burada zanlılar korkutma veya yıldırma amacı taşımayarak, tamamen hedef aldıkları ailenin neslini yok etmeye yönelik bir eyleme girişmişlerdir. Olay, suç içeriği ve sosyolojik açıdan bir ilktir."

    Faillerin yakınları can korkusuyla köyü terk etti

    Saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen ailenin fertleri köyü terk etti. 12 hanede yaşayan 120 nüfusun 33'ü olayın ardından köyden ayrılmıştı. 87'si ise dün eşyaları kamyonlara yüklenerek Jandarma kontrolünde köyden çıkarıldı. Katliamda eşini ve 4 kardeşini kaybeden Ramazan Çelebi, sanık ailelerinden birinin gelini olan kızının kendilerine verilmesi için yetkililerden yardım istedi. Jandarma yetkilileri ile konuşan Çelebi, "Kızım Asuman onların yanında. Annesini öldürdüler. Onu da öldürürler." dedi. Şükrü Çelebi'nin evine giden yetkililer, aileyi Asuman Çelebi'nin babasıyla kalması yönünde ikna etti. Asuman Çelebi'nin 1.5 yaşındaki çocuğunun kiminle kalacağı ise netleştirilemedi.

    Vali Duruer: Menfaat ve kıskançlık kavgası

    Mardin Valisi Hasan Duruer, kanlı saldırının sebebinin husumet, menfaat ve kıskançlık olduğunu söyledi. Büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Vali Duruer, olayın izahının mümkün olmadığını söyledi. Mardin'in 'imajını' çok ciddi şekilde zedeleyen saldırının, Türkiye açısından kötü olduğunu kaydeden Duruer, şöyle konuştu: "Kavga, kan davası değil, husumet, menfaat ve kıskançlık kavgası. Olayın organize olduğunu düşünüyoruz. Günlerce öncesinden hazırlandıklarını düşünüyorum. Terör olayı gibi göstermek istediler. Şahitler ve yaralılar olduğu için öyle olmadı." Duruer, köyde her iki tarafın ailelerinin yaşaması sebebiyle geçici karakol oluşturulduğunu bildirdi.

    10 kişi tutuklandı, zanlılardan biri 14 yaşında

    Bilge köyünde 44 kişinin ölümüne sebep olan saldırıyı gerçekleştirdikleri gerekçesiyle tutuklanan 10 kişi arasında 14 yaşında bir çocuk da bulunuyor. Jandarmadaki sorgularının ardından mahkemeye çıkarılan failler tutuklanarak Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, silahlı saldırının kolay anlaşılır bir olay olmadığını söyledi. Atalay, şunları kaydetti: "Vali, istihbaratçılar dahil pek çok kişiyle görüştüm. Toplumumuzun değerleriyle, geleneklerimizle ve medeniyetimizle bağdaşacak bir olay değil. Cinnet getirmekle açıklanamaz, planlanmış bir olay." Öldürülen ailenin en yaşlı üyesiyle konuştuğunu aktaran Atalay, şöyle konuştu: "Bana 'Çok somut şeyler söyleyemem ama uzun sürenin biriktirdiği haset, kıskançlık var.' ifadesini kulla




    geriye gözü yaşlı 48 öksüz kaldı Yorumları