500 bin kişiye iş imkanı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 05-03-2009 (03:00)   Son Mesaj: 05-03-2009 (03:00)    Cevap: 0    Gösterim: 606  

    05-03-2009

    500 bin kişiye iş imkanı

    Bakanlık koltuğunu Ömer Dinçer’e devredecek olan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, hükümetin hazırladığı istihdam paketini açıkladı.

    Paketten üniversite öğrencilerine part-time çalışma ve 500 bin kişiye de iş çıktı.

    ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Devlet Bakanlığı’na getirilen Faruk Çelik, önümüzdeki günlerde açıklanacak ve yeni kabinenin ilk icraatlarından biri olacak istihdam paketi hakkında star’a bilgi verdi. Çelik, özellikle üniversite gençliğindeki işsizliğin önlenmesi amacıyla part-time çalışma şeklinin getirilmesinin planlandığını, işverenlerin de buna sıcak baktığını anlattı. Çelik, bunun bakıcılık, evde yaşlı bakımı gibi işlerde uygulanabileceğini, bu şekilde yabancı kaçak işçilikle de mücadele edilebileceğini kaydetti. Çelik, alınacak tedbirler arasında kayıt dışı işçilikle mücadele kapsamında kaçak çalışan yabancı işçilerin ülkelerine gönderilmesinin de bulunduğunu söyledi.

    500 BİN GEÇİCİ İŞÇİ

    ÇELİK kaynak konusundaysa, ‘Bunlar İşsizlik Fonu kaynağıyla yapılabilir. Fon varlığı 40.6 katrilyon. Bu yeni projelerin kaynağını buradan sağlayacağız’ dedi. Çelik, mevsimlik çalıştırılacak 500 bin işçiyle ilgili olarak da, ‘Diyeceğiz ki, ‘arkadaş şu Elazığ’ın dağları çırılçıplak, sen burayı ağaçlandır’. Yüzde 10 kár diyeceğiz. Sen bu kárla şu kadar işçi alacaksın, şu kadar iş yapacaksın. Bunları valilerle konuşacağız’ dedi. Otomotiv sektörünün ardından tekstil ve inşaat sektörünün desteklenerek işsizliğin azaltılması üzerinde durduklarını hatırlatan Çelik, emek yoğun sektörlerde kaynağın teşvik şeklinde kullanılabileceğini ve istihdamın arttırılabileceğini ifade etti. Çelik ‘Yani buradaki mesele geçiş sürecini imkanları iyi kullanıp, vatandaşı işsiz bırakmadan dengeli şekilde götürmek. Yoksa bunlar kalıcı şeyler değil’ dedi.

    TMSF’NİN FABRİKALARI

    ÇELİK, TMSF’nin elinde bazı fabrikalara işlerlik kazandırarak işçi çalıştırma üzerinde de çalışıldığını vurguladı. Çelik ‘TMSF’nin elindeki fabrikalarla ilgili ihtilafların kısa sürede çözülmesinde büyük fayda var. Onbinlerce çalışan var o fabrikalarda. Bunların hacizlerini, alacaklarını tahsil et. Ama bacalar tütsün, çarklar dönsün, binlerce insan ekmek yesin. Şimdi çalışmaya başlarsa, hem borç ödenir, hem devlet kazançlı çıkar’ dedi. Kısa çalışma ödeneği denilen maaşın yarısının devlet tarafından karşılanmasını öngören sistemle işten çıkarmaların azaldığına işaret eden Çelik ‘Kısa çalışma ödeneğine artarken, işsizlik ödeneği azalmaya başladı. İşsizlik ödeneği ocak ayında 78 bindi. Nisanda büyük ihtimalle 50 binde kalacak. İstediğimiz de buydu’ dedi.

    Yeni bakanın önceliği de istihdam

    KABİNEDE yapılan revizyonun ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğuna oturacak Ömer Dinçer, çalışma önceliği olarak işsizlik ve sosyal güvenlik açıklarına odaklanacağını söyledi. Dinçer ‘Her şeyle uğraşmak yerine iki konuya odaklanmak istiyorum. Bunlar, işsizlik ve sosyal güvenlik açıkları olacak. Özellikle kriz sürecinden geçerken bir taraftan muhtemeldir ki bütçe gelirleri azalacak, kamu harcamaları artacak. Ama bu noktada sosyal güvenlik açıkları ciddi bir sorun haline gelebilir. İkinci konu ise işsizlik meselesi olacak. Bütün dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de işsizlik meselesi ağır bir şekilde kendini hissettiriyor. Bu iki konu benim ana meselem haline gelecek.’

    İşsizlik ödeneği çalışanları kurtardı

    KAYIT dışı işçilik konusunda maaşın bankaya yatması uygulamasıyla 4 ayda 311 bin kişinin kayıt altına alınmasının sağlandığını anlatan Çelik, 11 bin işyerinin kayıt dışından kayıt altına alındığını ifade etti. Şu anda 8 milyon 364 bin zorunlu sigortalı olduğunu, daha önce rakamın 9 milyon 100 bin olduğunu kaydeden Çelik, ağustos ayına göre 700 bin civarında sigortadan çıkış olduğunu, rakamların 2007’ye göre iyi, 2008’in ortalarına göre kötü olduğunu vurguladı. Türkiye’de işsizlik ödeneği alanların oranının düştüğünü, bunun işten çıkarmaların azalması anlamına geldiğini anlatan Çelik, Türkiye’de işsizlik ödeneği alan sayısının 200 bin civarında olduğunu söyledi. Çelik ‘8 ayda kaybettiğiniz 700 bin kişi, ama çok ciddi bir şekilde kayıt dışılığa da çıkış var. Mart ayının sonunda 574 bin kişi işe girmiş. 609 bin kişi işten çıkmış. Yani çıkanlar daha fazla, ama 574 bin kişi kriz ortamında iş bulmuş. Demek ki sistem çalışıyor, çarklar dönüyor’ dedi.

    STAR




    500 bin kişiye iş imkanı Yorumları