Babacan'dan Ermenistan açıklaması   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 04-29-2009 (17:00)   Son Mesaj: 04-29-2009 (17:00)    Cevap: 0    Gösterim: 543  

    04-29-2009

    Babacan'dan Ermenistan açıklaması

    Dışişleri Bakanı Ali Babacan TBMM'de ermenistan konusuna açıklaık getirdi

    Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türk ve Ermeni uluslarının ortak tarihlerinin, ancak objektif, tarafsız ve bilimsel verilerle incelenebileceğini belirterek, ''Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da geçmişimizle ilgili iddia kimden gelirse gelsin, tarihsel gerçeğin yanında olacağız, asılsız iddiaları reddedeceğiz '' dedi...

    TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında toplandı.

    Babacan, CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ'ın, ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan açıklamasına ilişkin gündemdışı konuşmasına yanıt verdi.

    ''İç siyasetten kaynaklanan nedenlerle yapıldığı anlaşılan Obama'nın bildirisinde yer alan bazı ifadeler ve 1915 olaylarıyla ilgili tarih yorumunu, bizim kabul etmemiz mümkün değildir'' diyen Babacan, 1915 olaylarında yüz binlerce Türk'ün hayatını kaybettiği gerçeğinin unutulmasının, açıklamanın ciddi eksiklerinden biri olduğunu kaydetti.

    Babacan, ''Eğer Obama, açıklamasıyla Türkiye ile Ermenistan arasında kurulması öngörülen ortak tarih komisyonu için peşin hüküm ifade etmişse, bunun tarafımızdan kabul edilemeyeceği, 25 Nisanda bakanlığımızda vurgulanmış, açıklamanın hemen ertesinde Dışişleri Bakanlığımıza davet edilen ABD Büyükelçisi'ne bu durum ayrıntılarıyla bildirilmiştir'' dedi.

    ABD Dışişleri Bakanı ile 27 Nisanda yaptığı görüşmede, Obama'nın açıklamasına ilişkin görüşlerini ve duydukları üzüntüyü ilettiğini bildiren Babacan, tarihin, ancak gerçekliği tartışılamayacak kanıt ve belgeler temelinde yazılıp, değerlendirilebileceğini söyledi. Babacan, ortak tarih komisyonunun, bu yaklaşımla kurulmasını istediklerini dile getirerek, ''Öngörülen Türk-Ermeni diyaloğunun tarihsel boyutunu ancak bu anlayışla destekliyoruz'' diye konuştu.

    Babacan, Türk ve Ermeni uluslarının ortak tarihlerinin ancak objektif, tarafsız ve bilimsel verilerle incelenebileceğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Değerlendirmeler, tarihçiler tarafından bunun ışığında yapılabilir. Ancak ve ancak önyargısız şekilde, objektif yaklaşımla gerekli sonuçlara ulaşılabilir. Bazı ülkelerin liderleri, zaman zaman 1915 olaylarıyla bağlantılı olarak, tarih biliminin, temel ve hakkaniyet ölçüsünü gözden kaçıran açıklamalar yapmaktadır. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da geçmişimizle ilgili iddia kimden gelirse gelsin, tarihsel gerçeğin yanında olacağız, asılsız iddiaları reddedeceğiz. Bu iddiaları öne sürenlere de anlayışımız neyse, o istikamette cevap vereceğiz, doğruyu göstereceğiz ve gerekli ikna çalışmalarını yapmaya devam edeceğiz.''


    AA




    Babacan'dan Ermenistan açıklaması Yorumları