İsrail'den çok tehlikeli girişim   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 04-28-2009 (17:30)   Son Mesaj: 04-28-2009 (17:30)    Cevap: 0    Gösterim: 578  

    04-28-2009

    İsrail'den çok tehlikeli girişim

    İsrail, başta ABD olmak üzere dünyada yükselen tepkilere aldırış etmeden Doğu Kudüs'ü Yahudileştirme anlamına gelen yeni yerleşim birimleri inşa ediyor.

    Filistin-İsrail barış görüşmelerinin başarıya ulaşması durumunda kurulacak bağımsız Filistin devletinin de başkenti olacak olan Doğu Kudüs, dört bir tarafı Yahudi yerleşim birimleriyle çevrili adacık şeklinde bulunuyor.

    'Şimdi Barış' adlı insan hakları örgütüne göre Doğu Kudüs sınırları içindeki Arab el Suahara bölgesinde inşa edilmeye başlanan 60 dairelik binalar, ırkçı Yahudilere tahsis edilecek. Örgüte göre binalar, Doğu Kudüs'teki birkaç Yahudi yerleşim biriminden biri olan Doğu Talpiot'u geliştirme projesi çerçevesinde inşa ediliyor.

    Kudüs Belediyesi'nin izniyle inşa edilmeye başlanan binalar üç yandan Arap bölgeleri, doğudan ise diğer Yahudi yerleşim birimlerine giden yolun kenarında bulunuyor.

    2000 yılında imar izni verilen yeni Yahudi yerleşim birimi, eski başbakanlardan ve dönemin Kudüs Belediye Başkanı Ehud Olmert'in Yahudileri, Filistin bölgelerine yerleşmelerini teşvik için başlattığı faaliyetlerin bir sonucu olarak adlandırılıyor.

    İki ay önce inşasına başlanan binalar 3.5 dönümlük arazi üzerinde bulunuyor.

    Kudüs Belediye Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada imar izninin tamamen yasal olduğu öne sürüldü ve yeni binaların yerleşim birimi olarak adlandırılamayacağı öne sürüldü. Açıklamada aynı bölgede Araplar için de yeni yerleşim projelerinin yürürlüğe konacağı iddia edildi.

    Araplar ve projeye karşı çıkan bazı Yahudiler ise proje ile Doğu Kudüs'ün diğer Filistin kentlerinden tamamen koparılmaya çalışıldığını ve bu şekilde Kudüs'ün bağımsız Filistin devletinin başkenti olmasının engellenmeye çalışıldığını vurguluyor.

    Aynı şekilde Kudüs Belediyesi'nin Filistin bölgelerinde Yahudi yerleşim birimleri inşa etmede sakınca görmezken, Yahudi yerleşim birimleri arasında Filistin bölgeleri inşa edip edemeyeceği de merak ediliyor.

    Filistinlilerin başta Kudüs olmak üzere İsrail'in kendi egemenlik alanı olarak gösterdiği diğer kentlerde arazi ya da daire satın alması mümkün değil.

    1967'de pek çok Filistin ve Arap toprağını olduğu gibi Kudüs'ü de işgal eden İsrail, bu kentin ilelebet bölünmez başkentleri olduğunu öne sürüyor.

    Doğu Kudüs'te yaklaşık 210 bin Filistinli yaşıyor.

    CİHAN




    İsrail'den çok tehlikeli girişim Yorumları