112'yi dalga geçmek için arıyorlar   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 04-28-2009 (15:30)   Son Mesaj: 04-28-2009 (15:42)    Cevap: 1    Gösterim: 857  

    04-28-2009

    112'yi dalga geçmek için arıyorlar

    Kocaeli'de 112 Acil Servisi'ni günlük ortalama 5 bin kişinin aradığı, bunlardan sadece yüzde 3'nün arama gerekçesinin sağlıkla ilgili olduğu belirtildi.

    Geri kalan kısmının ise sohbet etmek ve dalga geçmek için aradığı bildirildi.

    Kocaeli'de ayda ortalama 2595 vakaya müdahale eden 112 Acil Sağlık Ekipleri, son bir yıl içinde 31 bin 133 vakaya müdahale etti. Yıllık hizmet raporu hakkında bilgi veren Kocaeli Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Cumhur Akif Yağan, 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne günde ortalama 5 bin çağrı geldiğini belirterek, ancak bu çağrıların yüzde 3'ünün sağlıkla ilgili çağrılar olduğunu söyledi. Bu durumun, hizmet veren ekibin gereksiz yere meşgul edilmesine yol açtığı gibi gerçekten hizmet almaya ihtiyacı olanların zaman kaybetmelerine yol açtığını belirten Dr. Yağan, "Çocukların yanında yetişkin vatandaşlarımız gereksiz yere sohbet etmek, telefon numarasını, adres sormak, dalga geçmek gibi art niyetli düşüncelerle 112'yi meşgul ve suiistimal etmektedirler. Bu kişilerin telefon numaraları cihazlarımızda görülmektedir. Bütün bu yanlış davranışlar toplum yararına hizmet veren bu servisin işleyişini olumsuz etkilemektedir. 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne gelen günlük ortalama 5 bin çağrıdan sadece yüzde 3'ünün sağlıkla ilgili olması, mevcut sıkıntıyı açıkça ortaya koymaktadır." dedi.

    HANGİ DURUMLARDA 112'Yİ ARAMANIZ GEREKİR?

    Vatandaşların halen 112 Acil Servis hakkında bilinçli davranmadığını belirten Dr. Yağan, hangi durumlarda 112'nin aranacağını şöyle sıraladı: "Hayati tehlike oluşturan; kalp krizi, nefes darlığı boğulmalar, zehirlenmeler, yüksekten, düşme, yaralanma, darp, intihar girişimi, bilinç kaybı, felç, ani gelişen durdurulamayan kanamalarda, trafik kazası, iş kazası, ev kazası, elektrik çarpmaları, ciddi yanıklar gibi çeşitli kazalarda ve yangın, sel, deprem gibi her türlü doğal afetlerde 112 numaralı telefondan acil sağlık hizmetleri talep edebilirsiniz."

    HANGİ DURUMLARDA AMBULANS GÖNDERİLMEZ?

    Kocaeli Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Cumhur Akif Yağan, gündüz veya mesai saatlerinde randevu ile ilgili bölüm hekiminin bakabileceği acil olmayan hastalıklarda, hastanın şikâyeti acil kapsamında değilse, evde serum taktırmak, iğne yaptırmak vs. durumlarda, ya da daha çabuk muayene olabileceğini düşünerek hastaneye nakil talebinde bulunanlara ambulans gönderilmeyeceğini söyledi.

    112 İLE TELEFON KONUŞMASI SIRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

    Kocaeli Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Cumhur Akif Yağan, 112 ile telefon konuşması sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle sıraladı: "Sakin olmalı net ve anlaşılır ifadelerle olayı kısaca anlatmalısınız. Hasta veya yaralının sayısını ve durumunu belirtmelisiniz.

    Tam adresinizi vermelisiniz (il-ilçe-semt). Bulunduğunuz yeri ayrıntılı tarif etmeli, varsa etrafınızda bulunan okul, cami, karakol, durak, market, cadde, bulvar vs. gibi yerleri de belirtmelisiniz. Bu bilgiler ambulansın size ulaşmasını kolaylaştıracaktır. Adınızı soyadınızı ve size ulaşılabilecek telefon numaranızı mutlaka bildiriniz. Komuta Kontrol Merkezi sizi gerektiğinde arayabileceğinden telefonunuzu kesinlikle meşgul etmeyiniz. Bazı şartlarda bir bekleme noktasının tespit edilmesi gerekebilir ve ambulansı orada beklemeniz de istenebilir. Böyle durumlarda hassas davranın, ambulans gelene kadar buluşma noktasından ayrılmayın, ambulansı görünce işaret edin ve ambulans ekibine yardımcı olun. Otoban veya bölünmüş yollardaki trafik kazalarında; olayın meydana geldiği istikameti mutlaka belirtin (Ankara istikameti, İstanbul istikameti gibi). Ambulans talebiniz uygun görüldüğü takdirde olay yerine en yakın olan, tam donanımlı ambulans ve acil yardım ekibi görevlendirilir. Gerektiğinde Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere uygun hastalarımızı, İstanbul Avrupa yakasında konuşlanmış hava ambulansı ile sağlanır. Bu sene içerisinde hava ambulansı ile 14 (ondört) nakil işlemi yapılması sağlanmıştır. Bilinmesi gereken diğer bir önemli nokta da 112 Komuta Kontrol Merkezi ile yaptığınız bütün konuşmaların güvenliğiniz için kayıt altına alınmasıdır." (CİHAN)




    112'yi dalga geçmek için arıyorlar Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  04-28-2009, 15:42

    --->: 112'yi dalga geçmek için arıyorlar


    Arkadaslar bu cok ciddi konuda hakikaten hassas olunmali. Allah affetsin zamaninda bizde dalga gecme maksatli aradik. Ne büyük cahillik ne büyük cehalet.
    alptraum - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) alptraum