Peres: Savaş istemiyoruz ama...   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 04-28-2009 (00:00)   Son Mesaj: 04-28-2009 (00:00)    Cevap: 0    Gösterim: 562  

    04-28-2009

    Peres: Savaş istemiyoruz ama...

    İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ''Savaş istemiyoruz" derken, dost ve düşmanlarına ''Bizim safımızda yer alın'' diye seslendi.

    İsrail Cumhurbaşkanı, ülkenin bugüne kadarki savaşlarda ve terör olaylarında yitirdiklerini anma gününün başlaması nedeniyle, Kudüs'te Ağlama Duvarı'nda düzenlenen askeri törende yaptığı konuşmada, özellikle İran tehdidine atıfta bulunarak, İsrail'in varlığının hala tehdit altında olduğunu söyledi.

    Peres, anma meşalesini yakarken, ''uzak veya yakında, insanların İsrail'i silmeye çalıştıklarını'' savunurken, ''korkmadıklarını, savaşmaktan da kaçmadıklarını'' bildirdi ve ''Savaş istemiyoruz ama savaşmaya mecbur bırakılırsak, dost düşman herkese şunu öneririm ki, doğru safta, bizim safımızda, hep kazanmış ve her zaman kazanacak olan safta yer alsınlar.''

    Yahudiler'in Kudüs'te, eski kent surları dışında ilk yerleşmeye başladığı 1860 yılından bu yana tutulmaya başlanan verilere göre, o günden bu yana ülkenin toplam kayıpları 22 bin 570 kişi olarak belirlendi.

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da İsrail için ailesinde kayıp verenlerden biri. Netanyahu'nun kardeşi Jonathan Netanyahu, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin 1976'daki Entebbe baskınında yaşamını yitirmişti.

    Kudüs'te, ülke için yaşamlarını yitirenler için ayrılan devlet mezarlığındaki törende konuşan başbakanı Netanyahu, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in sağsalim geri getirilmesi için ellerinden gelen hiçbir çabayı esirgemeyeceklerini söyledi.

    Son 1 yıl içinde İsrail Savunma Bakanlığı verilerine göre 133 asker ve sivil, askeri ve kamu görevlerini yerine getirirlerken veya diğer terör eylemlerde öldüler. Bunların arasından 10'unun, geçen ocak ayında, ordunun Gazze'de düzenlediği ''Dökme Kurşun'' operasyonu sırasında ölenler oldukları belirtilirken, düşen bir helikopterin 2 mürettebatı ile Gazze sınırları boyunca yerleştirilen bir patlayıcıyı imha etmeye çalışan Bedevi asker de kayıplar arasında.

    İsrail Sosyal Güvenlik Kurumu ise terör saldırılarında geçen 1 yıl boyunca 17 sivilin öldüğünü açıkladı.

    Akşam saat 20.00'de ülke çapında sirenlerin çalması ve sokaklardaki herkesin 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan anma günü, yarın akşam saatlerine dek sürecek. Yarın akşam saatlerinden itibaren ise İsrail, 61. bağımsızlık yıldönümünü kutlamaya başlıyor.

    Ülkenin aşırı dinci toplumlarının yaşadığı Kudüs'teki mahallelerde anma ve bağımsızlık günü etkinliklerine katılım gözlenmiyor. Haredi adı verilen aşırı dinci toplum üyeleri, sirenler çaldığında saygı duruşunda bulunmuyor, ya da anma gününde ülkedeki tüm eğlence merkezleri, lokantalar, kafeler, mağazalar, tüm alışveriş merkezleri kapalıyken, bu mahallelerde bu tür kurallara uyulmuyor.

    Ülkenin en çok satan gazetelerinden Yedioth Ahranot, bu konudaki bir haber-yorumda, Haredi toplumunun İsrail'in ne anma, ne de bağımsızlık gününe aldırmadığını, her iki günün de onların tarihsel kronolojisinde bir yerinin bulunmadığını, bu günlerin onlar için birşey ifade etmediğini bildirdi. ''Harediler bunu yabancılaştığı için mi, iğrendiği için mi, yoksa sırf kötülük etmek için mi yapıyorlar?'' diye sorulan haber-yorumda, aşırı Ortodoks toplumun bu günlere katılmamalarının nedenleri arasında, onların çoğunluğunun askerlik görevlerini yapmadıkları, ebeveynlerinin İsrail'in savaşlarında yer almadıkları, aralarından bu uğurda çatışmış, yaşamlarını yitirmiş veya yaralanmış pek az kişi bulunduğu sayılarak, hatırlayacak veya anacak kimseleri bulunmadığına dikkat çekildi.

    NETUREI KARTA DA KATILMIYOR

    Aşırı dindar toplum arasında yer alan, ancak İsrail'i devlet olarak kabul etmeyen ve siyonistlikle suçlayan Neturei Karta grubu da İsrail'in bu özel günlerine katılmadığı gibi, yüksek sesle de karşı çıkıyor.

    İsrail'in geçen hafta Soykırım Kurbanlarını Hatırlama Günü'nde de ülke çapında İsrailliler sirenlerle saygı duruşuna geçerlerken, az sayıdaki radikal Neturei Karta grubunun kimi üyeleri, Kudüs'te törenleri protesto etmişlerdi.

    Neturei Karta üyeleri, ''Siyonistler'in soykırımı kendi amaçları doğrultusunda, kötüye kullandıklarını'' savunurlarken, Neturei Karta'nın bir mensubu, Soykırımı Hatırlama Günü'nün, yas tutma törenlerinin yasak olduğu Yahudi ''Nisan'' ayında anılmasının yanlış ve kurbanların anılarına saygısızlık olduğunu söylemişti.

    Neturi Karta mensubu, İsrail'in protesto ettiği, Cenevre'de düzenlenen BM Irkçılıkla Mücadele Konferansı'na, toplumun önde gelen temsilcilerinden 3'ünün de katıldığını ve hatta İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın yakınında oturduklarını açıklamıştı.


    AA




    Peres: Savaş istemiyoruz ama... Yorumları