Cephanelik arazisi Dalan'ın çıktı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 04-23-2009 (14:20)   Son Mesaj: 04-23-2009 (14:20)    Cevap: 0    Gösterim: 596  

    04-23-2009

    Cephanelik arazisi Dalan'ın çıktı

    Beykoz Poyrazköy Keçili Deresi mevkiindeki alanın Bedrettin Dalan'ın İstek Vakfı'na ait tapulu arazi olduğu kesinleşti.

    Zaman, Çobançeşmesi Devlet Ormanı içinde İstanbul Boğazı'na nazır 75 bin 200 metrekarelik alanın uydu fotoğrafları ve tapu sicil kayıtlarına ulaştı.

    Cephaneliğin çıkmasından sonra bazı gazeteleri arayan Dalan, arazi için 'sivil olarak bir kuş bile uçamaz' açıklaması yaptı. Ancak vakıf arazisinde imara yönelik ciddi düzenlemeler yapılmış. Helikopter pisti ve tenis kortu inşa edilmiş. Arazi sadece I. derece askerî yasak bölge. Bu, bölgenin siviller tarafından kullanılmayacağı anlamına gelmiyor. Giriş çıkışların izinli yapılması yeterli. Yeni çıkan bilgilerden biri de arazinin davalık olması. Milli Savunma Bakanlığı kamulaştırma amacıyla İstek Vakfı'na 2008'de dava açmış. Vakıf, arazinin üniversite yapılması için resmi müracaat yapmamış. Anadolu yakası orman arazilerinde yaklaşık 25 sene görev yapan bir emekli orman başmühendisine göre, üniversite yapabilmek için şifahi olarak defalarca girişimde bulunulmuş.

    Emekli orman mühendisi A.'nın iddiasına göre, Yeditepe Üniversitesi ilk kampüs projesini Riva ve Poyraz diye geçen arazilerde yapmak istemiş. Resmiyete dökülmeyen işin İstanbul ve Ankara'da takibi için O. isimli bir bakan da kulis yapmış. Aynı orman mühendisi, "Arazi vakfın tapulu malıdır, burada çıkan bombaları Dalan üstlenmiyorsa, bizimdir mi diyelim?" diye soruyor. Boğaz manzaralı tapulu arazinin dönüm başına fiyatı 150 bin TL'den hesaplandığında 75 dönümlük arazinin bedeli trilyonlarla ifade ediliyor. Kazı çalışmaları İstek Vakfı'nın tapulu arsasının güney cephesinde yürütülüyor. Amerika'da tedavi gördüğü gerekçesiyle Türkiye'ye dönmeyen Bedrettin Dalan ise arazide cephane çıkmasının ardından bölgenin yıllardır fiilen askeriyede olduğunu iddia etmişti. Dalan gibi İstek Vakfı yetkilileri de araziden cephane çıkmasının ardından resmî bir açıklama yaparak bölgenin vakfa ait olmadığını savunmuştu. 15 yıldır araziye bile giremediğini söyleyen Dalan ise, birkaç kez askerin özel izniyle bölgeye girebildiğinden yakınmıştı.

    NERGİHAN ÇELEN-FATİH UĞUR-ZAMAN




    Cephanelik arazisi Dalan'ın çıktı Yorumları