Baykal: Boynumuzun borcu değil mi?   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 04-21-2009 (16:40)   Son Mesaj: 04-21-2009 (16:40)    Cevap: 0    Gösterim: 524  

    04-21-2009

    Baykal: Boynumuzun borcu değil mi?

    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal,, partisinin TBMM Grubundaki konuşmasında, Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerine yer verdi.

    Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerinde normalleşme aşamasına geçilmesinin, herkesi memnun edeceğini ifade eden Baykal, ancak Ermenistan'ın Azerbaycan ile ilişkilerinde ciddi sorun ve sıkıntıların bulunduğunu söyledi.

    Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin işgal altında olduğuna işaret eden Baykal, BM Güvenlik Konseyi'nin 4 kararıyla kınanan bir işgal tablosunun bulunduğunu belirtti.

    Baykal, Türkiye'nin işgal nedeniyle Ermenistan sınırını kapattığını anımsatarak, Türkiye'ye, ''İlişkinizi normalleştirin, sınırı açın'' denildiğini belirtti. Baykal, ''Peki biz ilişkimizi normalleştireceğiz de Ermenistan, Azerbaycan ile ilişkisini niye normalleştirmeyecek? Önce Azerbaycan ile ilişkisini normalleştirsin, biz de Ermenistan ile ilişkimizi normalleştirelim. Önce bizim normalleştirmemiz isteniyorsa, bunu Türkiye'ye söylemek haksızlıktır'' dedi.

    CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ başkanlığında CHP'den 4 kişilik bir heyetin Azerbaycan'da incelemelerde bulunduğunu, Azerbaycan'ın, Türkiye'ye karşı derin kırgınlık ve gönülkırıklığı içinde olduğunu tespit edildiğini vurgulayan Baykal, Azerbaycan medyasının, Kemal Sunal filmlerini, Türk sanatçılarının konserlerini artık vermediğini kaydetti.

    Baykal, AK Parti'nin kaş yapayım derken, göz çıkardığını, ''Bir sorunu çözeceğim, çevremde problem istemiyorum'' diyerek, olmaması ve Türkiye'nin en çok önem vermesi gereken yerde bir sorunu, kendisinin yarattığını öne sürdü.


    -''BOYNUMUZUN BORCU DEĞİL Mİ?''


    Azerbaycan'ın, Türkiye'nin Ermenistan ile yürüttüğü müzakereleri, Türkiye'den değil, Ermenistan'ın Rusya'ya anlattığı bilgiler dolayısıyla bu ülkeden öğrendiğini belirten Baykal, ''Ermenistan ile müzakere götürülüyorsa, bunu Azerbaycan'ın Rusya üzerinden öğrenmesi Türkiye'ye yakışır mı? Azerbaycan'a en doğru, geçerli bilgiyi anında vermek boynumuzun borcu değil mi?'' diye sordu.

    Baykal, Azerbaycan ile ilişkilerde sıkıntı çıkması halinde, bunun altından Hükümetin kalkamayacağını, bedelinin ağır olacağını savunarak, bu şekilde gelişecek olursa, hükümetin, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük diplomasi hatasını yapacağını iddia etti.

    CHP Lideri Baykal, ''Ermenistan ile aramızı gelecekte de düzeltiriz ama Azerbaycan ile ilişkimiz bir defa bozulursa, bunu düzeltmek mümkün olmaz'' dedi.


    -''SOMALİ'YE GÖSTERDİĞİ İLGİ...''-


    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, çağrıda bulan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Sayın Gül, derhal öncelikle Bakü'ye gitmeli, Aliyev ile bir araya gelmeli. Bu konuları aracıyla değil, doğrudan doğruya, ortada bir yanlış anlaşılma varsa, onu ortadan kaldıracak şekilde, kırgınlık varsa, o kırgınlığı düzeltmeyi hedef alarak, kapsamlı, ciddi bir görüşme yapılmalıdır. Türkiye, Somali ve Bahreyn'e gösterdiği ilgiyi Azerbaycan'dan esirgememelidir.

    Türkiye, Ermenistan ile dostane ilişki geliştirmek için temaslar kurabilir, çalışmalar yapabilir. Ama bu çalışmalar, Azerbaycan'ın sırtından götürülmemelidir. Azerbaycan da bu görüşmelerin ya doğrudan ya dolaylı bir parçası olmalıdır. Müzakerelerin bütün aşamaları, doğrudan Azerbaycan'ın bilgisi içinde olmalıdır. Azerbaycan'ın bilgisi dışında, hele onun arkasından, bizim Ermenistan ile ilişki geliştirmeye kalkmamız, Ermenistan ile ilişki geliştirmeyi sağlamaya yetmez ama Azerbaycan ile ilişkimizi bozmaya yeter. Cumhuriyet tarihinin en büyük diplomatik hatası içindeyiz. Orası karmaşık ilişkilerin egemen olduğu yer, kimin eli kimin cebinde belli değil. Rusya bir yandan Ermenistan ile sıkı ilişki içinde. Öte yandan İran, Azerbaycan ve Ermenistan ile ilişki içinde. Bunlar dalgalanabilir ama daima sabit olması gereken bir ilişki Azerbaycan-Türkiye dostluğudur. Onu da bozarsak, sadece bozduğumuzla kalırız, bölgede hiçbir şey değişmez, aynı engel devam eder. Bir bakarsınız, Azerbaycan'ın petrol ve doğalgaz varlığı, Rusya üzerinden dünyaya pazarlanır olmuştur. Bunun sonucunda AB, Türkiye ve Azerbaycan çok ciddi sıkıntıların içine sürüklenmiş olur. Azerbaycan'ı yanlışa sürüklenmekten alıkoymanın yolu, Türkiye'nin derhal harekete geçmesi, Cumhurbaşkanı'nın Bakü'yü ziyaret etmesidir, iki ülke dostluğunu eskisi gibi tekrar ayağa kaldırmaktır.''

    AA




    Baykal: Boynumuzun borcu değil mi? Yorumları