Okul inşaatından insan kemikleri çıktı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 04-21-2009 (11:27)   Son Mesaj: 04-21-2009 (11:27)    Cevap: 0    Gösterim: 574  

    04-21-2009

    Okul inşaatından insan kemikleri çıktı

    Okul inşaatı hafriyatından insan kemikleri ve kafatasları çıktı

    Van'ın Gevaş ilçesine bağlı Aydınocak köyünde yapımına başlanan okul inşaatının hafriyatından insan kemikleri ve kafatasları çıktı. Köylüler, okulun yapıldığı alanın binlerce yıllık Ermeni Mezarlığı olduğunu söylüyor.

    Gevaş'a 35 kilometre uzaklıktaki Aydınocak köyünde faaliyette olan 5 derslikli okulun yetersiz kaldığı için sadece ilköğretimin ilk kademesinde okuyan öğrenciler burada eğitim görüyor.

    Okul yetersiz geldiği için ikinci kademe öğrencileri ise çevredeki YİBO'larda ve taşımalı eğitim gördüğü için köylülerin talebi üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü ikinci kademe öğrencileri için 5 derslikli ilköğretim okulu ve 4 dairelik öğretmen lojman yapma kararı aldı.

    Okul ve lojmanın ihalesini alan yüklenici firma köyde Milli Eğitim'in gösterdiği alanda 3 gün önce hafriyat çalışmasına başladı. Okul için gösterilen yer köylülerin ifadesine göre binlerce yıllık Ermeni mezarlığı olunca hafriyat çalışmasında insan kafatasları ve kemikler çıkmaya başladı. Kazıda çıkan insan çenelerinde dişlerin hala çürümediği görüldü.

    Köylülerden Hasan Avağ, köylerinde yüzyıllar boyunca bir tarafta Müslümanlar, okul inşaatının devam ettiği diğer tarafta ise Ermenilerin yaşadığını söyledi.

    Avağ, "Okul hafriyatında çıkan kemikler ve kafataslarının Ermenilere ait olduğunu düşünüyoruz. Dedelerimiz ve onların dedelerinin anlattığına göre; okul inşaatının yapıldığı alan binlerce yıllık Ermeni Mezarlığı'dır. Bu alanda daha önce taşlar vardı. Bu taşlar köylüler tarafından ev yapımında kullanılmaya başlandı. Burası toprak olarak kaldı. Kazılarda derine gidilirse bu kemiklerden daha binlercesi çıkar. Bu mezarlığa yakın yerlerde daha önce yapılan kazılarda buna benzer çok kafatası ve kemik çıkmıştı." dedi.

    Köy sakinlerinden Necdet Avağ ise, okul inşaatı ve yakınında daha önce yapılan Köy Sağlık Evi'nin Ermeni Mezarlığı üzerine yapıldığını belirtti. Bu alanın resmiyette köy merası olarak görüldüğünü ifade eden Avağ, alan köy merası olunca köye ait bütün yapılan buraya inşa edildiğini vurguladı.

    Bu alan üzerinde Ermenice yazıların olduğu ve tarihlerin yazıldığı, haç işaretinin olduğu taşların bulunduğunu anlatan Avağ, "Bu taşların büyük kısmı vatandaşlar tarafından ev yapımında kullanıldı. Az sayıda taş kaldı. O taşların üzerinde köylüler hayvanlarına tuz veriyor. Her taşın altında bir mezarın olduğuna düşünüyoruz. Tabiî ki dini ve ırkı ne olursa olsun burası bir mezarlık ve tarihi yerdir. Buranın böyle kullanılmaması gerekiyordu. Mevcut tek katlı okul yıkılarak yerine iki katlı yeni okul yapılabilirdi. Bir mezarlıkta okul inşaatının yapılmasını saygısızlık olarak görüyoruz." şeklinde konuştu.

    İnşaata başlayan yüklenici firma konu ile ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, Milli Eğitimin kendilerine burayı gösterdiğini söylediler.

    Kaymakamı Tahsin Aksu da, kayıtlarında okulun inşa edilmeye başlandığı alan ilgili herhangi bir sit alanı veya mezarlık kaydı olmadığını belirterek, bölgede jandarma ve savcılığın yapacağı inceleme sonucunda prosedürlere göre hareket edileceğini söyledi.

    CİHAN




    Okul inşaatından insan kemikleri çıktı Yorumları