Irak Parlamentosu başkanını belirledi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 04-19-2009 (19:48)   Son Mesaj: 04-19-2009 (19:48)    Cevap: 0    Gösterim: 597  

    04-19-2009

    Irak Parlamentosu başkanını belirledi

    Irak Parlamento Başkanlığına sünni El Tevafuk Cephesi adayı İyad El Samarrai seçildi.

    Irak Meclis Başkanı Mahmud El Meşhedani'nin milletvekillerinin baskısına dayanamayarak 23 Aralık 2008 tarihinde istifasını sunması üzerine 4 ay boş kalan meclis başkanlığına, meclisin bugün TSİ 13.00'te başlayan oturumunda yapılan gizli oylamada El Samarrai seçildi.

    Yapılan oylamada yeter sayısı sağlanması üzerine meclis başkanı birinci turda seçildi. 232 milletvekilinin katıldığı oylamada, El Samarray, 153 oy alırken rakibi Mustafa El Hiti 34 oy aldı. Oylamada 45 milletvekili boş oy kullandı.

    Irak'ta siyasi gruplar arasında varılan anlaşmalar neticesinde Cumhurbaşkanlığının Kürtler'e Başbakanlığın Şiiler'e ve Parlamento Başkanlığının da Sünniler'e verilmesi sebebiyle meclis başkanlığına Kürtler ve Şii Araplar aday göstermedi. Sünni Araplar'ın kendi aralarında İyad El Samarrai'nin adaylığı konusunda yaşanan ihtilafı sona erdirmelerinin beklenmesinden ötürü Meclis Başkanının seçimi 4 ay gibi uzun bir zaman aldı.

    Bu arada, Meclis Başkanlığına seçilen El Samarrai, yaptığı açıklamada, çalışma konusunda yeni bir sayfa açtıklarını, daha iyi hizmet sunmak amacıyla bütün illerle irtibatlarının güçlü bir şekilde süreceğini ve bu günün Irak için sevindirici bir gün olduğuna inandığını söyledi.

    El Tevafuk Cephesi'nden yapılan açıklamada, Eyad El Samarrai'nin işinin ehli olduğu ve bütün meclis için en iyi şekilde hizmet edileceğine dikkat çekildi.




    Irak Parlamentosu başkanını belirledi Yorumları