Tofaş, krize rağmen 300 milyon euro yatirim yapacak   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 04-16-2009 (00:32)   Son Mesaj: 04-16-2009 (00:32)    Cevap: 0    Gösterim: 660  

    04-16-2009

    Tofaş, krize rağmen 300 milyon euro yatirim yapacak

    TOFAŞ Ceo'su Ali Pandır, 2009 yılında kriz ortamına rağmen 300 milyon euro yatırım yapacaklarını söyledi.
    Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen 'Yabancı sermaye limanını arıyor' konulu panele katılan Pandır, burada yaptığı konuşmada, küresel krize rağmen yatırımlarının devam edeceğini söyledi.

    40 yıllık fabrikayı yaptıkları yatırımlarla yenilediklerini ifade eden Pandır, "Fabrikayı hem modernize ettik hem de otomasyona ve robotizasyona yatırım yaptık. Şu anda 300'e yakın robot çalışıyor fabrikamızda." dedi.

    Bununla birlikte ürün yatırımlarının da devam ettiğini aktaran Pandır şu bilgileri verdi: "Yeni Linea, Mini Cargo, Yeni Doblo projemiz. Bu araç projelerinin, özellikle son ikisi, Mini Cargo ve Yeni Doblo bizim tamamıyla gelişmesini de TOFAŞ bünyesinde yaptığımız, fikri mülkiyet hakları da bize ait olan, tamamen bizim geliştirdiğimiz ve ayrıca finansmanını da bizim sağladığımız projeler. Bunların her ikisi de 400 milyon Euro civarında yatırım yapılan projeler. Bu sene krizde biz bahsettiğim altyapı yatırımlarını kıstık. O da nedir? Bazı binalarımızın dış boyasını tamamlamamıştık, 'O da eksik kalsın' dedik. Kendi ofislerimizi yenilememiştik, ofislerimiz hala eski mobilyalarla duruyor. Ama ürün yatırımlarımızı kesmedik. 2009'da krize rağmen yatırımlarımız devam ediyor. 300 milyon Euro civarında bu sene de yatırımımız devam edecek."

    Pandır, 5 bin 800 mavi yakalı ve bin 180 beyaz yakalı olmak üzere, toplam 7 bin 50 kişiye istihdam sağladıklarını hatırlatarak, Linea ve Mini Cargo yatırımları ile istihtamın 3 bin 500 kadar arttığını, kriz nedeniyle üretim düşünce istihtam fazlası oluştuğunu ve bunu bir miktar düşürdüklerini sözlerine ekledi.

    2000 yılından sonra ekonomik istikrarla birlikte Türkiye'de otomotiv sektöründe büyük atılım yaşandığını kaydetti. 1993 yılında gerçekleştirdikleri 196 binlik rekoru, 14 yıl sonra, 2007 yılında kırabildiklerini kaydeden Pandır, "2008 yılında rakamı 246 bin yaptık ve bu sene kriz olmasaydı 360 ile 380 bin arası üretim yapacaktık. Şu andaki görüntü 230 binler civarında olacağı. Şu anda biz 230 bine düştü diye üzülüyoruz ama geçmiş yıllara bakın nereden nereye geldik. Yani şu anda krizden etkilenmemiz yüzde 15-20. Türkiye'nin otomotivde yaptığı büyük atılım, bakıldığında 4-5 yıl öncesine göre hala çok ilerde olduğumuz gözüküyor." diye konuştu.

    Pandır, TOFAŞ'ın ihracatının 2008 yılında biraz düştüğünü belirterek, bu konudaki hedeflerini de şöyle açıkladı: "2008'in ilk yarısı iyi geçti ama ikinci yarısından itibaren bizim ihracat yaptığımız Avrupa pazarları daralmaya başlayınca etkilenen bir yıl oldu. Bu yıl hedefimiz, yine geçen yılı korumak. Bu yılın tamamı krizden etkilenmesine rağmen biz yeni pazarlar arayarak veya inovatif fikirlerle yeni ürünler ve pazarlar yaratarak en azındaki geçen seneki ihracat seviyemizi de korumaya çalışıyoruz. Bu yine az önce söylediğimle paralel bir şey, yani 4-5 sene önceki ihracatımızla kıyasladığımızda da krize rağmen yine çok iyi bir konumdayız."




    Tofaş, krize rağmen 300 milyon euro yatirim yapacak Yorumları