9 idam ülkeyi kariştirdi   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 04-16-2009 (00:06)   Son Mesaj: 04-16-2009 (00:06)    Cevap: 0    Gösterim: 723  

    04-16-2009

    9 idam ülkeyi kariştirdi

    9 idam ülkeyi kariştirdi
    Sudan'da 2006 yılında bir gazeteciyi öldürmekten suçlu bulunan 9 kişinin idam edilmesini protesto eden öfkeli kalabalık, başkent Hartum'un güneyinde araçları ve dükkanları ateşe verdi.
    Yaklaşık 5 bin kişinin, çok sayıda polisin görev yaptığı cenaze törenine katıldığı ve bazılarının Sudan Halk Kurtuluş Hareketi lehinde slogan attığı bildirildi.

    Yerel bir radyonun, görgü tanıkları ve güvenlik güçlerine dayandırdığı haberinde, idam edilenlerin akrabalarının iki ayrı yerde polisle çatışmaya girdiği belirtilirken, görgü tanıkları, küçük bir gösterici grubunun, cenaze töreninin düzenlediği bölgeye giden yol üzerindeki araç ve dükkanları ateşe verdiklerini söyledi.

    Uluslararası Af Örgütü de idamları kınayarak, bu kişilerin, suçlarını itiraf etmeleri için işkenceye uğradıklarını savundu.

    Örgütün Afrika Bölümü başkanı Tawanda Hondora, "9 kişinin idam edilmesi çok insafsız. Bu kişiler, keyfi biçimde tutuklandılar, işkence gördüler ve daha sonra adaletsiz bir yargılamaya maruz kaldılar" dedi.

    Resmi SUNA ajansı, 9 kişinin cezalarının başkent Hartum'daki Kober cezaevinde asılarak infaz edildiğini duyurmuştu. İdam edilenlerin iç savaşın pençesindeki Darfur bölgesinden olduğu belirtilmişti.

    Arapça yayımlanan El Vifak gazetesinin sahibi ve başyazarı Muhammed Taha Muhammed Ahmed'in cesedi, kafası gövdesinden ayrılmış, elleri ve bacakları bağlı halde başkentteki bir yolda bulunmuştu.

    Davanın baş polis müfettişi Abdürrahim Ahmed Abdürrahim, cinayetin, "siyasi, etnik ve mali" nedenlerle işlendiğini belirtmişti.

    Abdürrahim, sanıkların, Ahmed'in, Darfur'daki tecavüz olaylarını önemsemediği bir makalesine öfkelendiğini de ifade etmişti.




    9 idam ülkeyi kariştirdi Yorumları