el_feta´isimli üyeden Alıntı ↑yine mi evlilik... ben mi çok tuhaf bakıyorum evliliğe anlamadım ki.. Birilerinin kültürü buna uymayabilir,olur normaldir... Amma imam hakkaten,dediği gibi düşünmüş ise,bana çok da tuhaf gelmiyor böyle bir evlilik...
HZ fatıma'yı isteyenler arasında Ebubekir ve ömer var,Allah aşkın aaçın bakın siyeri sadece tahminen bile kaç yaş olabilir aralarında diye...
Art niyetle neyi kullanırsanız zaten yanlış olmaz mı..Ama bizzat yapılan fiile yanlış demek bana,asıl yanlış gelen...
herkese uygun bir evlilik olmayacağı açık,ama birilerinin yapmış olması şu kocaa dünyada bence ne ayıplanacak bişey ne de yanlış bişey...
selam ve dua ile..
İnsanların elinde niyet ölçücü bir alet yok. Bazı hallerde zahire bakılır. Mesele bu durum. Bakın bir alıntı;
Cava eyaletinde ağustos ayında binlerce kişinin önünde evlenen imam, suç işlemediğini çünkü evlilik ilişkisi için kız çocuğun ergenliğe girmesini bekleme niyetinde olduğunu savundu.
Kız çocuğunun ergenliğe girmesini bekleme niyetindeymiş. Sahabe hayatlarından örnek vermişsiniz. Eğer, onlarda da ergenlikten önce evlenip, sonra ilişkiye gireceğim diyen olmuşsa hangi sahabe o? Onu yazın.
Mesele, aradaki yaş farkı meselesi değil, daha öte..
selametle..
mhmt´isimli üyeden Alıntı ↑İnsanların elinde niyet ölçücü bir alet yok. Bazı hallerde zahire bakılır. Mesele bu durum. Bakın bir alıntı;
Cava eyaletinde ağustos ayında binlerce kişinin önünde evlenen imam, suç işlemediğini çünkü evlilik ilişkisi için kız çocuğun ergenliğe girmesini bekleme niyetinde olduğunu savundu.
Kız çocuğunun ergenliğe girmesini bekleme niyetindeymiş. Sahabe hayatlarından örnek vermişsiniz. Eğer, onlarda da ergenlikten önce evlenip, sonra ilişkiye gireceğim diyen olmuşsa hangi sahabe o? Onu yazın.
Mesele, aradaki yaş farkı meselesi değil, daha öte..
selametle..
eyvallah...
Adamın dediği sözde ne var??? Evlilik ilişkiis için ergenliğe girmesini bekleyeceğim...??? yanlış olan ne?? ben mi anlayamıyorum...
el_feta´isimli üyeden Alıntı ↑yine mi evlilik... ben mi çok tuhaf bakıyorum evliliğe anlamadım ki.. Birilerinin kültürü buna uymayabilir,olur normaldir... Amma imam hakkaten,dediği gibi düşünmüş ise,bana çok da tuhaf gelmiyor böyle bir evlilik...
Niyeti gerçekten bu ise, demişsiniz. Bu yüzden ilk cümlemde "niyet ölçücü bir alet yok"dedim. Böyle mantık ile, zaten sübyancı evliliklerin de kapısı açılmış olur. Madem ergenliği bekliyor, doğru olan ergenlikten sonra evlenmektir. Yani düğün içinde ergenliği beklemektir. Bu süreç, çocukluk sürecidir ve çocukluk hakkını ailenin yanında geçirmesi de hakkıdır.
...
selametle..
niyet ölçücü bir alet yok evet..siz neden kötü anlıyorsunzu o zaman???
ben iyi anlamıyorum ki zaten mübarek..Sadece oalbilirliliğini söyledim..artniyetli olduktan sonra yaşıt olsa ne olur..bu sübyancı evlilik lafı da hoş değil.. asıl bunun ölçüsü ne,40-15 olunca sübyancı mı oluyor...İslam'da ergenliğe girmeden evlenemez diye bir kıstas da olmadığına göre,olabilir dünyanın bir yerlerinde böyle şeyler...
itirazımızın olması gereken şey,yaş farkı ya da kızın ergenliği değil..Toplumlardaki kadın-erkek-evlilik yargıları ve zulümleri..
vesselam..
el_feta´isimli üyeden Alıntı ↑İslam'da ergenliğe girmeden evlenemez diye bir kıstas da olmadığına göre,olabilir dünyanın bir yerlerinde böyle şeyler...
Evlilik ilişkiyi beraberinde barındıran bir olgudur. Ergenlik öncesi ilişkiye İslam normal mi bakıyor? Bunu neye göre söylediniz? Bir örneği var mı? Bilmediğim için soruyorum..
...
selametle..
ilişki evliliğin önemli bir parçası bu doğrudur efendim...Lakin evlenmenin tek boyutu değil elbet...Farklı kompozisyonlar canlandırıyorum sadece kafamda ve farklı coğrafyalarda..Bir kişi kızını dinine güvendiği bir arkadaşına verebilir...Belki kızının yetişmesi için,belki farklı sebebler için,bilemeyiz...
ben genele anlamda bunlara pek sıcak bakmam zaten,bunu da söyledim..Ama adam hakkında bir bilgimiz de yok,üstelik imammış da... neden hüsn-ü zan etmeyyeim ve sizin hatırlattığınız gibi,fasıkdan gelen habere güvenelim..ben sadece burasındaydım...
olmayan bişeyin delili olmaz ki... olan bişeyin delili olur..aslolan mübahlıktır...
bu tarz bir evlilik yasaklansaydı ayet ile yahut hadis ile yahut ictihad ile bizlere gelirdi..ben böyle bişey görmedim bugüne kadar...
ve bence mesele FIKHEN değil,SOSYOLOJİK olarak incelenmeli...Aileye-kadına bakış açımız anlamında..
selam ve dua ile efendim..
Dogrudur islam FIKHINDA evliligin yasi söylenmemistir fakat bu durum günümüzde ne kadar uygulanabilir. Yani bir yasak gözükmüyor ama bu konudada kesinlik arzeden örneklerle mesele anlatilmiyor tarihte.
Öncelikle sübyan demek cocuk demektir. Baslikta herhangi birsey oldugunu zannetmiyorum.
Ayrica Üstad Bediüzzaman su sekilde bir aciklama getirmistir
Evliliğin iki ana gayesi vardır.. Biri neslin çoğalması, diğeri şehevanî duyguların meşru dairede tatmin edilmesidir.. Neslin çoğalması evliliğin illeti, yani en öncelikli gayesidir. Nefsanî arzuların tatmini ise o vazifeyi gördürmek için yaratıcı tarafından verilmiş cüzi bir ücrettir. Tıpkı şahsi hayatın devamı için yemeğin içine konulan lezzet gibi.
Simdi bu konuda bir de denge düsünülmelidir. Yani bir erkegin 4 yasindaki bir kiz cocuga nikahi düser mi? Eger düser dersek bu kiz cocugunu o erkek öpemez ya da kucagina alamaz. Düsünebiliyormusunuz böyle birsey olacagini. Demekki dengeyi gözeterek ve toplumdaki bakis acisinida isin icine katarak düsünülmeli ve hareket edilmeli.
Bir nevi Sünnete bakipda yine bu husus göz önüne alinmali ve sadece bir bayan olarak düsünülmemeli. Bir erkek icinde yani bu durumun terside mümkün olabilecegi nispetinde düsünülmeli ve tam bir kefaet icerisinde degerlendirilmeli.
Uyarı Mesajı | |
Cancel Changes |
![]() |
|