Ermeni ve Türk gençler, işsizliği birlikte çözecek   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-25-2009 (02:34)   Son Mesaj: 02-25-2009 (02:34)    Cevap: 0    Gösterim: 630  

    02-25-2009

    Ermeni ve Türk gençler, işsizliği birlikte çözecek

    Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü milli maça davet etmesi, iki ülke ilişkileri açısından önemli bir gelişmeydi. Davete icap ederek 6 Eylül'de oynanan maçı tribünlerden Sarkisyan ile birlikte izleyen Gül de ev sahibi cumhurbaşkanını Türkiye'ye davet etmişti.

    Bu iki ülke arasında ileriye dönük adımların atıldığı anlamına geliyordu. Tepedeki bu gelişme sadece iki ülkenin yöneticileriyle sınırlı değil. Bu maçtan iki ay önce Ermenistan'a giden gençler, orada yaptıkları temaslar sonucunda ortak projeler için de anlaştılar. Genç Gönüllüler Derneği ve Kafkasya Barış Enstitüsü yaptıkları ortak projede, işsizlik sorununa çözüm için bir uluslararası konferans düzenlemeyi planladılar. Fransa, Moldova, İtalya, Ermenistan, Makedonya, Litvanya, Türkiye'den toplam 29 gencin katılacağı konferans, 20-27 Mayıs 2009 tarihlerinde İstanbul'da yapılacak.
    Barış ve iyi ilişkiler dendiği zaman, hükümetler ve devlet yöneticilerinden ziyade ülke halkları ön plandadır. Burada gençlerin de fonksiyonu büyüktür. İşte, 16 Temmuz tarihinde Türkiye'den Ermenistan'a bir ziyarette bulunan Genç Gönüllüler Derneği'nin ziyaretinden de böyle bir sonuç çıktı. Kafkasya Anlaşmazlıklara Geleneksel Olmayan Çözüm Yöntemleri Önerme Merkezi'nin (CCFPNTCRM) davetlisi olarak bu ülkeye giden gençler, çeşitli sivil toplum örgütleriyle temaslarda bulundular. Bu temaslardan sonra da, Kafkasya Barış Enstitüsü Projeler Koordinatörü Armen Melkonian'dan Türkiye ve Ermenistan'ın halkları arasında aynı amaca hizmet eden bir proje geliştirme teklifi aldılar. AB müzakere sürecinde Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin istihdam olması ve Ermeni gençlerin de işsizlik nedeniyle soluğu Avrupa ülkeleri ve Amerika'da alması bu projenin ne üzerine yapılacağını da açıklığa kavuşturdu. Türk ve Ermeni gençler, istihdam konusunda bir uluslararası zirve düzenlemeye karar verdiler.
    AB projeleri kapsamında düzenlenen istihdam zirvesi, gelecek 10 yılda ekonomik şartlar sebebiyle işsizlik sorunu ile karşı karşıya kalacak gençlere yönelik kariyer ve istihdam eğitim kursunun düzenlenmesini içeriyor. 'Değişen Dünya Ekonomisi Şartlarında Genç Girişimcilerin Kariyer Planlaması Eğitim Zirvesi'ne adı verilen programa katılacak kişiler, aldıkları eğitimler doğrultusunda kendi ülkelerindeki gençleri ve ilgili aktörleri bilgilendirerek gelecek 10 yılın stratejisini oluşturacak. 20-27 Mayıs 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek projede yer alacak gençlerin kişisel gelişimi için eğitmenler tarafından 5 günlük özel bir eğitim verilecek. Çalışma esnasında, başta komşu ülkeler olmak üzere Avrupa'da krizin merkezinde olan Fransa, İtalya, Rusya, Makedonya, Ermenistan, Yunanistan, Moldova ve Litvanya ile temas kurarak ekonomik kriz ortamında devletlerin aldığı politikalar masaya yatırılacak. e.dolmaci@zaman.com.tr
    Gül'e 'Ermenistan'a gidin' mektubu

    Genç Gönüllüler Derneği üyelerinden oluşan 5 kişilik ekip, Ermenistan'da görüşmeler yaparken ilginç bir gelişme de yaşanmış. Gençler, Türkiye-Ermenistan milli maçı öncesinde yaptıkları ziyarette, her yerde bir soru ile muhatap olmuşlar. "Cumhurbaşkanı Gül, maçı izlemeye Erivan'a gelecek mi?" Ermenistan'daki gençlerin bu yöndeki talebini, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yazdıkları bir mektupla ileten gençlere, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nden bir cevap da gelmiş.
    İşsizlikle nasıl mücadele edeceğimizi öğreneceğiz

    Eyüp Coşkun/Genç Gönüllüler Derneği Başkanı: Bu çalışmadaki amacımız; girişimcilik, iş bulma, iş geliştirme gibi alanlarda kaliteyi arttırmaktır. Proje ortaklarımızla şunu diyoruz: "Ülkelerimizin genç beyinlerini kaybetmeden kaynaklarımızı geliştirerek, üretime dayalı, kendimizi geliştirebileceğimiz iş olanaklarına kavuşmak istiyoruz." Bunu yapmanın yolu da eğitimden geçmektedir. Gençlerin "Ne iş olsa yaparım" diye mutsuz olacağı bir işe girişmelerini doğru bulmuyoruz. Bu çalışma sonucunda hem kişisel gelişimimize katkı sağlayacak hem de ülkemize döndüğümüzde almış olduğumuz eğitimleri paylaşarak çözümün bir parçası olacağız.
    EMİNE DOLMACI




    Ermeni ve Türk gençler, işsizliği birlikte çözecek Yorumları