Imf ile anlaşma seçim sonrasi   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 01-23-2009 (22:49)   Son Mesaj: 01-23-2009 (22:49)    Cevap: 0    Gösterim: 700  

    01-23-2009

    Imf ile anlaşma seçim sonrasi

    Imf ile anlaşma seçim sonrasi

    Hükümet, IMF anlaşmasını seçim sonrasına bıraktı. 18 ila 24 aylık süreyi kapsayacak stand-by anlaşmasının izleme süresi 3 yıl olacak. Ekonomiyi canlandırıcı tedbirler paketinde yılın ikinci yarısından itibaren gelir getirici düzenlemeler yer bulacak.

    Gider yaratacak sektör destekleri pakette yer almayacak. IMF anlaşması gereği KİT’lerin fiyatlandırma politikası gözden geçirilecek; gelir-gider dengesi bulunmayan KİT’ler fiyatlarına zam yapacak. Belediye harcamalarına yeni kesinti gelecek.

    Bürokratik süreç uzun!

    IMF programının seçim sonrasına kalıp kalmayacağına ilişkin tartışmalar, görüşmelerin uzamasıyla netlik kazandı. Bürokratik süreçler nedeniyle seçimden önce IMF anlaşması mümkün görünmüyor. Üst düzey bir ekonomi bürokratı, “Hem IMF’nin hem Dünya Bankası’nın bürokrasisi çok uzun. Bugün anlaşsak bile programın imzalamamız Mart ortasını bulur. Kaldı ki henüz o noktada değiliz. IMF her şeyi ince eleyip sık dokuyor. En ince ayrıntısına kadar soruyor” dedi.

    IMF ziyareti öncesinde 2009 bütçesinin yatırım kalemlerinde yapılan 3.6 milyar TL’Lik kesinti yeterli görünmüyor. Gelir ve gider kalemlerini büyüteç altına alan IMF’nin harcamalarda ilave kesintiler isteyebileceğine işaret etti.. Bu noktada özellikle belediye harcamalarının kontrol altına alınmak istendiğini ifade etti.

    KİT zamları yolda

    IMF, geçen program döneminde hükümetin enerji fiyatlarına zam yapmayarak KİT dengesini yeni dönemde de bozmasına bu sefer izin vermek istemiyor. Edinilen bilgilere göre, görüşmelerde KİT dengesi en önemli konu başlıklarından biri oldu. IMF, anlaşma boyunca KİT’lerin mali dengelerini bozmayacak bir fiyatlandırma politikası izlemesi şartını getirdi. Buna göre, anlaşma süresince hükümet maliyet artışlarına bağlı olarak KİT zamlarını birebir vatandaşa yansıtmak zorunda kalacak.



    Canlandırma paketi iki hafta sonra!

    Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda masaya yatırılan ve müteahhitlik, turizm, otomotiv, tekstil, demirçelik gibi sektörlerin merakla beklediği canlandırma paketi ise iki hafta içinde netleşecek. Ancak IMF gölgesi altında hazırlanan pakette tüm talepler karşılığını bulmayacak.

    Üst düzey bürokrat, sektörlerin krizi fırsat bilerek çok sayıda taleple geldiklerini belirtirken, “Bunların tümünü karşılamak mümkün değil. Bizim için asıl olan mali disiplini bozmamak. Dolayısıyla yılın ikinci yarısından itibaren ekonomiyi canlandırarak, istihdam ve gelir yaratacak önlemler pakette yer bulacak” dedi.




    Imf ile anlaşma seçim sonrasi Yorumları