"türkiye, gazze'de uluslararasi güç kuracak"   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 01-07-2009 (23:03)   Son Mesaj: 01-07-2009 (23:03)    Cevap: 0    Gösterim: 555  

    01-07-2009

    "türkiye, gazze'de uluslararasi güç kuracak"

    "türkiye, gazze'de uluslararasi güç kuracak"

    İsrail ve Hamas, Fransız-Mısır ateşkes teklifini görüşmeye devam ederken, Türkiye'ye de Gazze'ye yerleştirilecek bir uluslararası güç kurma görevi verileceği iddia edildi.
    Adının açıklanmasını istemeyen Ortadoğulu bir diplomat, AP'ye yaptığı açıklamada Türkiye'ye kurma görevi verilen söz konusu uluslararası gücün nasıl bir rol oynayacağı konusunda ise bilgi vermedi. Diplomat, "Pekçok göreve katıldığı için Ortadoğu'daki en iyi seçenek Türkiye'ydi." dedi. Bazı Avrupalı yetkililer de Gazze sınırlarının korunmasına yardım edecek uluslararası bir misyondan bahsetmişlerdi.


    İsrail, ateşkes için Hamas'ın yeniden silahlanmasının ve Gazze-Mısır sınırından bölgeye silah sokulmasının önlenmesini istiyor. Fransa ve Mısır'ın sunduğu ateşkes teklifinde de bölgeye silah girmesini önleyecek bir mekanizma kurulmasının öngörüldüğü belirtiliyor.

    Fransa, Mısır ile birlikte sundukları ateşkes teklifinin İsrail tarafından kabul edildiğini duyururken, İsrail ve Hamas ise görüşmelerin sürdüğünü açıklamıştı.

    Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ofisinden yapılan açıklamada "Cumhurbaşkanı, dün gece (Mısır) Devlet Başkanı (Hüsnü) Mübarek tarafından Şarm El Şeyh'te sunulan Fransız-Mısır planının İsrail ve Filistin Otoritesi tarafından kabul edilmesinden memnun olmuştur" denildi.

    Ancak İsrail ise teklifin kabul edildiği şeklinde bir açıklama yapmadı. İsrail hükümeti sözcüsü Mark Regev, Fransız-Mısır teklifini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Regev, "ateşkesin Gazze'den roket saldırılarını durdurması ve Hamas'ın yeniden silahlanmasını önlemesi halinde teklifi kabul edeceklerini" söyledi. Regev, "Girişim hakkında görüşmeler devam ediyor. Güneyde sürdürülebilir bir sükunet, Gazze'den İsrail'e düşman ateşinin tamamen yok olması Hamas'a karşı uluslar arası destek bulan bir silah ambargosuna bağlı" dedi.

    Hamaslı bir yetkili de görüşmelerin sürdüğünü doğruladı.




    "türkiye, gazze'de uluslararasi güç kuracak" Yorumları