Gazın Havası Değişecek   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 06-18-2008 (00:50)   Son Mesaj: 06-18-2008 (00:50)    Cevap: 0    Gösterim: 598  

    06-18-2008

    Gazın Havası Değişecek

    Gazın Havası Değişecek
    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Doğal Gaz Sektöründe Dağıtımcıların Yapacakları Alımların İhale ile Gerçekleştirilmesi Dönemini Başlatıyor.



    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz sektöründe dağıtımcıların yapacakları alımların ihale ile gerçekleştirilmesi dönemini başlatıyor.

    Buna göre; dağıtım şirketlerinin aboneler için yapacağı doğal gaz alımları ihale ile gerçekleştirilecek. Doğal gaz alım ihaleleri bir yıllık dönem için yapılacak. İki kez yapılacak ihalede yeterli teklif gelmezse alım BOTAŞ'tan yapılacak. BOTAŞ, ilgili şirkete uygulayacağı doğal gaz satış fiyatını, Kurul tarafından düzenlenen üst sınır fiyatını geçmeyecek şekilde belirleyecek. Yeni düzene geçilmesi için bir aylık süre verilirken, mevcut sözleşmelerde uzatıma gidilemeyecek.



    EPDK, "Dağıtım Şirketlerinin Doğal Gaz Alımlarına İlişkin Tebliğ" taslağı hazırladı. Dağıtım şirketlerinin aboneler için yapacağı doğal gaz alımları ihale ile gerçekleştirilecek. Doğal gaz alım ihaleleri bir yıllık dönem için yapılacak.





    -ŞARTNAME EPDK KONTROLÜNDEN GEÇECEK-





    İhale şartnamesi dağıtım şirketlerince hazırlanacak ve ihalenin yapılacağı tarihten 90 gün önce EPDK'ya sunulacak. EPDK'nın değiştirilmesini, çıkarılmasını ya da eklenmesini istediği hükümlerle ilgili gerekli düzenlemeler yapılacak.


    İhaleye katılacak tedarikçiler, bilgi amaçlı olmak üzere arz kaynağına ilişkin bilgi ve belgeler ile arz güvenliğinin sağlanması ile ilgili bilgi, belge ve dokümanı ihaleden önce ilgili dağıtım şirketine sunacak. Tedarikçiler ihalede teklif edecekleri oranda doğal gazın arzını dağıtım şirketinin ihale şartnamesinde belirttiği şartları sağlayacak şekilde karşılayacaklarını taahhüt eden taahhütnameyi dağıtım şirketine sunacak.


    Tedarikçiler ihalede miktar ve fiyat tekliflerini birlikte verecekler. İhalede teklif edilecek fiyat, Kurul tarafından ÖTV ve KDV hariç, diğer tüm bedeller (depolama, iletim ve sevkiyat kontrolüne ait bedeller vb.) dahil belirlenen ve ilgili ay için geçerli olan dağıtım şirketleri doğal gaz alım üst sınır fiyatını geçemeyecek.





    -MİKTAR TUTARSA HER FİYATTAN ALIM-





    İhalede gelen tekliflerdeki miktarların toplamının dağıtım şirketi öngörülen doğal gaz alım miktarına eşit olması durumunda, tüm teklif sahipleri teklif fiyatı üzerinden ihaleyi kazanmış olacak. İhalede gelen tekliflerin toplamının dağıtım şirketi öngörülen doğal gaz alım miktarından fazla olması durumunda, ihaleyi kazanan teklifler en ucuz fiyattan başlayarak belirlenecek.


    İhalede birden fazla teklif gelmesi, fakat tekliflerin toplamının öngörülen yıllık doğal gaz alım miktarının altında kalması durumunda; en ucuz teklifi verenden başlayarak teklif fiyatı üzerinden eksik kalan kısmın tamamını veya karşılayabileceği kadarını karşılaması teklif edilecek. Öngörülen miktarın tamamının taahhüt edildiği noktada ihale sonlandırılacak. Öngörülen miktarın tamamının karşılanamaması durumunda karşılanamayan miktar BOTAŞ tarafından karşılanacak. BOTAŞ, ilgili şirkete uygulayacağı doğal gaz satış fiyatını, Kurul tarafından düzenlenen dağıtım şirketleri doğal gaz alım üst sınır fiyatını geçmeyecek şekilde belirleyecek.





    -İKİ İHALEDE SONUÇ ALINMAZSA BOTAŞ'A GİDİLECEK-





    İhalede teklif gelmemesi ya da tek teklif gelmesi durumunda, asgari 10 gün sonra ihale tekrar yapılacak. Tekrar yapılan ihalede teklif gelmemesi durumunda ilgili dağıtım şirketine doğal gaz tedariki ilgili dönem boyunca BOTAŞ tarafından yapılacak. BOTAŞ, ilgili şirkete uygulayacağı doğal gaz satış fiyatını dağıtım şirketleri doğal gaz alım üst sınır fiyatını geçmeyecek şekilde belirleyecek.


    İkinci kez yapılan ihalede tek teklif gelmesi durumunda teklif sahibine kabul etmesi halinde teklif fiyatı üzerinden miktarın tamamını karşılama imkanı verilecek. Eksik kalan miktar ilgili dönem boyunca BOTAŞ tarafından karşılanacak.


    Dağıtım şirketlerinin aboneler için yapacakları doğal gaz alımında gecikme cezalarına ilişkin olarak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak.





    -SERBEST TÜKETİCİYE DAHA YÜKSEK FİYATLA VERİLEMEYECEK-





    Dağıtım şirketlerinin serbest tüketici müşterileri için yapacakları doğal gaz alımlarında geçerli olan alım fiyatı ilgili ayda aboneler için yapılan ortalama alım fiyatından yüksek olamayacak. Yüksek olması durumunda dağıtım şirketinin serbest tüketici müşterilerine uygulayacakları perakende satış fiyatı ilgili ayda geçerli olan aboneler için geçerli ortalama alım fiyatına taşıma bedeli eklenmesiyle bulunan fiyat olacak.


    Dağıtım şirketleri doğal gaz alım ihalelerine ilişkin ihale şartnamelerini tebliğin yayımından itibaren bir ay içerisinde hazırlayarak EPDK'ya sunacak.


    Halihazırda geçerli alım-satım sözleşmesi bulunan dağıtım şirketleri ile tedarikçiler arasındaki mevcut sözleşmeler uzatılamayacak. Sözleşme süresi dolmadan 30 gün önce ihale sonlandırılacak şekilde ihale süreci başlatılacak.




    Gazın Havası Değişecek Yorumları