Domateste Akıllar Başa Geldi   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 06-18-2008 (00:14)   Son Mesaj: 06-18-2008 (00:14)    Cevap: 0    Gösterim: 751  

    06-18-2008

    Domateste Akıllar Başa Geldi

    Domateste Akıllar Başa Geldi
    Domates İhracatının Durmasıyla Birlikte Sebze Üreticileri Birliği Aldığı Kararla İyi Tarım Uygulamaları ve Global-gap Sebze Meyve Yönetmeliğine Uygun Üretim İçin Harekete Geçti.



    Domates ihracatının durmasıyla birlikte Sebze Üreticileri Birliği (SÜBER) aldığı kararla İyi Tarım Uygulamaları (İTU) ve GLOBAL-GAP sebze meyve yönetmeliğine uygun üretim için harekete geçti. Önümüzdeki güz sezonunda ilk etapta 50 üreticinin 150 dönümlük arazide yetiştireceği ürünler İTU ve GLOBAL-GAP sertifikaları ile ihracatçı firmalara pazarlanacak.
    SÜBER Başkanı Polat Serin, yaptığı açıklamada, birliğin örtüaltı sebze üreticilerinin girdilerinden başlayarak dikimden hasada kadar olan süre zarfında karşılaşacağı sorunlara çözüm üretmek ve yardımcı olmak amacı ile kurulduğunu belirtti. Bölge üreticilerinin ihracat kapısı açık olduğu sürece para kazandığını ifade eden Serin, "Ürünlerde ilaç kalıntısı çıktığı gerekçesi ile ihracat durdu. Bugüne kadar ki yapılan üretim anlayışının değiştirilerek tüketicinin ve ihracatçının talebine uygun üretim yapma zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Birlik olarak, sorunlarımızı kökünden çözmek amacıyla kontrollü tarıma geçmek mecburiyeti doğmuştur. Güzlük sezonunda uygulamaya geçireceğimiz 50 üreticimizle yaklaşık 150 dekarlık alanda üretilen ürünlerimiz İTU ve GLOBAL-GAP sertifikalı olarak ihracatçı firmaya pazarlamaya başlayacağız" dedi.


    Bu şartlardaki üreticilerin kontrollerinin 2 mühendis tarafından yapılıp kayıt altına alınacağını kaydeden Serin, şunları söyledi:

    "Öncelikle üreticilerimiz haziran ayında eğitime alınacak, bundan sonraki süreçte bitkinin dikimden, ürünün hasadına kadar gözetim altında üretim yapacaklardır. Sera şartları uygun hale getirilecek, toprak tahlili ve seralarda solarizasyon yaptırılacak. Dikilecek fide çeşitleri ihracata uygun ve virüse dayanıklı çeşitler belirlenecek. Dikim aralığı ve bitki sayısı en uygun olanı yaptırılacak. Seralar, danışman mühendisler tarafından haftalık düzenli olarak gezilecek, verilecek ilaç ve gübreler reçeteli olarak yazılacak ve kayıtlara geçecek. Gübreleme, tahlil sonucuna göre kullandırılacak. Seralarda dölleme amaçlı (polinasyon) arı kullanımı mecbur kılınacak. Üreticinin uygulamaları ve sera özellikleri değerlendirilerek çok iyi, iyi, orta, kötü, çok kötü şeklinde puanlama yapılacak. Çok iyi puanını alan üye ödüllendirilecek. Üretici danışmanlık sistemi yaygınlaştırılacak." Bölgede belde ve köyler de dahil olmak üzere 150 bin dekar alanda sulu tarım yapıldığını, buralarda narenciye üretimi ve seracılığın en büyük geçim kaynağı olduğunu anlatan Serin, "Bugün birliğimiz 876 üyeye ulaştı. Erdemli genelinde sera yetiştiriciliği tahmini olarak 15 bin dekar alanı kapsamaktadır. Buna her yıl yüzde 5-10'luk artışla yeni seralar eklenmektedir. Bu, Erdemli'nin önümüzdeki yıllarda seracılıkta büyük atılımlar yapacağının da göstergesidir" diye konuştu.

    Erdemli genelinde açıkta ve örtü altında 300 bin ton civarında domates üretiminin yapıldığının altını çizen Serin, "Bunun yüzde 60'lık kısmı başta Rusya ve diğer komşu ülkelere ihracata, yüzde 40'lık kısmı da iç piyasaya sofralık olarak pazarlanmaktadır. Sera ürünlerinin girdi maliyetlerindeki artışlardan ötürü, domatesin kilogram maliyeti 50-60 YKr, salatalıkta ise 20-30 YKr'yi bulmaktadır" dedi.




    Domateste Akıllar Başa Geldi Yorumları