Gül: Farklılıklar Diyalogla Halledilmeli   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 06-13-2008 (00:16)   Son Mesaj: 06-13-2008 (00:16)    Cevap: 0    Gösterim: 558  

    06-13-2008

    Gül: Farklılıklar Diyalogla Halledilmeli

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de Farklılıkları Görüşerek, Diyalogla ve Normal Demokratik Ülkelerde Nasıl Oluyorsa Bu Şekilde Halletmeye İhtiyaç Olduğunu Söyledi.



    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de farklılıkları görüşerek, diyalogla ve normal demokratik ülkelerde nasıl oluyorsa bu şekilde halletmeye ihtiyaç olduğunu, bunu için gerekli olan demokrasi ve hukukun evrensel ilkelerini en üst düzeyde tutmanın yolunun AB ile müzakere sürecinden geçtiğini söyledi.
    Dubrovnik'te gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Gül, bir gazetecinin, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın TBMM Başkanvekilleri ve Meclis'teki siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantıyı hatırlatarak, "siyasetteki gelişmeleri nasıl değerlendirdiğini" sorması üzerine, "Türkiye, enerjisini kıran kırana iç çekişmelerle harcamamalı. Hele hele böyle bir dönemde bunu hiç yapmamalı" dedi. Gül, "Şimdi kritik bir dönemden geçiyoruz. Türkiye'de farklılıklar, ayrılıklar tabii ki olacaktır ama bunları görüşerek, diyalogla normal demokratik ülkelerde nasıl oluyorsa bu şekilde halletmeye ihtiyaç var. Üstüne üstlük, Türkiye bir de terörle mücadele eden bir ülke. Çevresinde çok önemli siyasi olaylar olan bir ülke... Böyle bir dönemden geçerken, Türkiye'nin tüm kurumlarının, herkesin en güçlü olması gerek. Tersi olursa maliyetini de hep beraber öderiz, geçmişte nasıl ödediysek" diye konuştu.

    Bugün dünyada her şeyin şeffaf olduğunu ifade eden Gül, "Demokrasinin evrensel ilkeleri var, hukukun üstünlüğü var herkesin saygı duyacağı. Bugünkü dünyada her şey şeffaf. Sadece Türkiye'nin içinde değil dünyada her şey şeffaf. Herkes herkesi görüyor. O yüzden her şey bize saygı duyulmasını gösterecek şekilde gelişmeli. Herkes birbiriyle konuşabilmeli. Farklı ne düşünüyorsa bunları tartışabilmeli. Neticede demokratik ülkelerde bu işler nasıl oluyorsa öyle hallolmalı" dedi.

    Gül, Anayasa'nın gayet açık olduğunu ifade ederek, meselelerin, Anayasa'nın rehberliğinde, demokrasinin evrensel ilkelerinde ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde halledilmesi gerektiğini vurguladı.

    "Meclis'teki siyasi partilerin bir araya gelmesini, bu çerçevede çok önemsediğini" belirten Gül, "TBMM, Türkiye'nin kalbidir. Halkın iradesinin temsil edildiği yer TBMM'dir... Dolayısıyla oradaki siyasi partilerin bir araya gelmesi, konuşması çok önemlidir diye inanıyorum. Bu bakımdan böyle bir dönemde bunu gayet faydalı görüyorum" diye konuştu.

    Gül, bir gazetecinin, "AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davanın seyri açısından tartışmaların yargının üzerinde yoğunlaştığı" ifade ederek, "Bunu tehlikeli buluyor musunuz" sorusuna, "Ayrıntıya girmek istemem. O zaman herkes farklı istikametlere çekebiliyor" karşılığını verdi.

    Herkesin olup biten her şeyin maliyetinin nereye vardığını görmesi gerektiğini belirten Gül, "Şunu unutmayın ki, Türkiye, tarihinde çok büyük fırsatları kaçırmıştır. Eğer AB ile en kötü şartlarda müzakere yapıyorsak, şöyle bir geçmişimize bakın. Ne fırsatlar kaçırdık" dedi.

    Bir gazetecinin, Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Türkiye ile Hırvatistan'ın yer aldığını hatırlatarak, "Türkiye ile Hırvatistan final oynar mı?" sorusu üzerine Gül, "Oraya çıkalım da... Önemli olan o. Dünkü galibiyet hepimizi çok sevindirdi. Bundan sonraki maçta da umarım iyi bir başarı gösterirler" dedi.

    Türkiye ile Hırvatistan arasındaki dostluğun sporda da kendisini gösterdiğini anlatan Gül, "Türkiye'ye de çok başarılı Hırvat sporcular geldi. Umarım Beşiktaş'a gelen Hırvat sporcular da çok başarılı olur bu sene. Ne de olsa Beşiktaşlılar şampiyonluğu çok özledi. Biraz gecikti..." diye konuştu.




    Gül: Farklılıklar Diyalogla Halledilmeli Yorumları