'cumhuriyet Denilebilir Mi?'   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 06-07-2008 (01:26)   Son Mesaj: 06-07-2008 (01:26)    Cevap: 0    Gösterim: 671  

    06-07-2008

    'cumhuriyet Denilebilir Mi?'

    Bülent Arınç, 'Böyle Bir Rejime, Böyle Bir Sisteme Cumhuriyet Denilebilir mi' Dedi.
    Eski TBMM Başkanı, AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç, ''Böyle bir rejime, böyle bir sisteme cumhuriyet denilebilir mi?'' dedi.
    Bülent Arınç, MYK toplantısına katılmak için AK Parti Genel Merkezi'ne gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


    Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü düzenlemesinin iptaliyle ilgili kararına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, MYK toplantısının ''Olağanüstü bir toplantı'' olarak da görülebileceğini söyledi.

    Anayasa Mahkemesi'nin, TBMM'den büyük bir mutabakatla geçen 10. ve 42. maddedeki değişikliği iptal ettiğini belirten Arınç, bu kararın hukuka ve Anayasa kurallarına uygun bir karar olmadığını kaydetti. Arınç, şunları söyledi:

    ''Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı, kendisine Anayasa tarafından tanınmış olan hak ve yetkilerin tamamen kötüye kullanılmasıdır. Anayasa'nın 148. maddesi, Anayasa değişikliklerine ilişkin hükümleri tamamen ortadan kaldırmıştır. Yani şekli bakımdan yapacağı incelemeyi esasa girmek suretiyle kendisi iptal etmiştir. Bu vahim bir karardır. Çünkü bu değişikler 400 küsur milletvekilinin katıldığı bir toplantıda 411 milletvekilinin oyuyla alınmıştır. Meclis'in yüzde 80'ine yakın bir mutabakatla alınmıştır. Anayasamızın 7. maddesinde 'yasama yetkisi TBMM'ye aittir, bu yetki devredilemez', denilmektedir. Anayasa Mahkemesi, bu kararıyla Anayasa'nın 7. maddesiyle TBMM'ye verilen yasama yetkisini de iptal etmiştir.''

    ''Anayasa Mahkemesi, Türkiye'deki egemenliğin artık millette değil yargıçlarda olduğunu, Yüksek Anayasa Mahkemesi'nde olduğunu dolaylı olarak ifade etmiştir'' diyen Arınç, ''Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı hiçbir hukukçunun kabul edemeyeceği ölçüde vahim bir karardır ama Türkiye demokrasisiyle bu engeli, bu yanlışlığı mutlaka düzeltecektir'' dedi.




    'cumhuriyet Denilebilir Mi?' Yorumları