Türksat 3A, Nihayet Fırlatılıyor   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 05-04-2008 (22:30)   Son Mesaj: 05-04-2008 (22:30)    Cevap: 0    Gösterim: 722  

    05-04-2008

    Türksat 3A, Nihayet Fırlatılıyor

    Uzaya gönderilmesi yılan hikayesine dönen Türkiye'nin yeni uydusu Türksat 3A'nın fırlatma tarihi kesinleşti. Şubat ayında fırlatılması planlanan; ancak teknik ve meteorolojik koşullar nedeniyle uzaya gönderilmesi arka arkaya birkaç defa ertelenen 3A, 23 Mayıs tarihinde Fransız Guanası'ndan Arian 5 ECA roketi ile fırlatılacak.



    3A Uydusu, İngiltere'den Çine, Yemen'den Norveç'e kadar kıtalararası geniş bir coğrafyayı kapsama alanına alacak. Teknik ömrü 20 yıl olacak uydunun, teknolojisi de yüksek standartta. Uydu, yüksek geniş band kapasitesi, üstün yüklenici gücü, farklı noktalar arasında anahtarlanabilir özelliğinin yanı sıra üstün şifrelenebilir kabiliyetiyete sahip.

    Ayrıca, ses ve data iletişiminde küçük antenlerin kullanılabilecek. Böylece, 3A üzerinde sağlanacak iletişim çok daha ekonomik olacak.

    200 milyon dolara mal olan Türksat 3A, uzayda 42 derece doğu lokasyonunda hizmet verecek. Türksat 3A'nın başka bir özelliği de, Star Tracker özelliği ile hassas yönelim kontrolüne sahip olması.

    3A Uydusu hizmet vermeye başlamasıyla, Türkiye'nin diğer iki uydusu 1C ve 2A uydusunun da yükleri büyük oranda azalacak. 1C'nun tüm faaliyetlerini yüklenecek olan 3A, 2A uydusunun da yükünü büyük oranda hafifletecek.

    Türksat AŞ. Yönetimi, diğer yandan da dünyadaki pazar kapasitesini dikkate alarak yeni uydular için planlama yapmaya da başladı. İhtiyaç olması durumunda 2011 yılında yeni bir uydunun daha uzaya fırlatılması gündeme gelecek. Kârlı olması durumunda bu uydu yurt dışında yapılarak uzaya gönderilecek. İhtiyaç olmazsa, Türksat 2A uydususun yerine 2015 yılından önce bir uydu zorunlu olarak uzaya gönderilecek. Bu uydunun tasarımı ve montajı Türkiye'de Türk mühendisler tarafından yapılacak. Böylece Türkiye ilk yerli uydusunu üretmiş olacak.




    Türksat 3A, Nihayet Fırlatılıyor Yorumları