İstanbul'un En Büyük Restorasyon Projesi Tamamlandı   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 03-19-2008 (19:04)   Son Mesaj: 03-19-2008 (19:04)    Cevap: 0    Gösterim: 4299  

    03-19-2008

    İstanbul'un En Büyük Restorasyon Projesi Tamamlandı

    İstanbul'un Kalbi Beşiktaş, Tarihi Dokusu Korunarak Restore Edilen Akaretler Sıraevler ile Çağdaş Bir Görünüme Kavuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Tarafından Açılan Akaretler Sıraevler'de, Dünyanın Hızlı Büyüyen Otel Zincirleri, Ünlü Markaların Mağazaları, Restoran ve Kafeler ile Rezidanslar Yer Alıyor.



    İstanbul'un kalbi Beşiktaş, tarihi dokusu korunarak restore edilen Akaretler Sıraevler ile çağdaş bir görünüme kavuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Akaretler Sıraevler'de, dünyanın hızlı büyüyen otel zincirleri, ünlü markaların mağazaları, restoran ve kafeler ile rezidanslar yer alıyor.
    Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak İstanbul'da gerçekleştirilen en büyük restorasyon projesi Akaretler Sıraevler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle açıldı. Akaretler Turizm Yatırımları A.Ş. tarafından hayata geçirilen proje, toplam 55 bin metrekare alana sahip bulunuyor. Kentin mimari ve kültürel dokusunu değiştiren Akaretler Sıraevler'de, dünyanın hızlı büyüyen otel zincirlerinden W Hotels Worldwide firmasına ait W Istanbul, dünyaca ünlü markaların mağazaları, restoran ve kafeler ile rezidanslar yer alıyor.


    Beşiktaş'taki Akaretler Sıraevler İstanbul'da gerçekleştirilen en büyük restorasyon projesi kapsamında yenilenerek sosyal yaşama ve ekonomiye kazandırıldı. Uzun yıllar bakımsız kalan tarihi evler, proje kapsamında Akaretler Otel İşletmeciliği ve Turizm A.Ş. tarafından restore edilerek hayata geçirildi. W Istanbul Oteli, dünyaca ünlü markaların mağazaları, restoran ve kafeler ile rezidansların yer aldığı toplam 55 bin metrekarelik alanı kapsayan Akaretler Sıraevler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Törende Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Akaretler Turizm Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Özhan Canaydın ve işadamı Faruk Süren de hazır bulundu.

    Projeyi hayata geçiren Akaretler Otel İşletmeciliği ve Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili yaptığı konuşmada, Beşiktaş bölgesinin ve İstanbul'un mimari ve kültürel çehresini değiştiren bir çalışmayı tamamlamaktan mutluluk duyduklarını vurguladı. Bilgili, "19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en önemli anıtsal projesi olan Akaretler Sıraevler'in tarihini ve kişiliğini koruyarak yeni bir kültürel doku oluşturacak şekilde kentimize kazandırdık. Bu tür örneklerin çoğalmasının ülkemizde tarih bilincinin korunmasına ve gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılmasına katkıda bulunacağına inanıyorum. Burada yaptığımız çalışmalar sadece Beşiktaş'ı canlandırmakla kalmayacak, İstanbul'un uluslararası bir marka ve çekim merkezi haline gelmesine katkı sağlayacak. Sadece bölgesel değil, kentsel dönüşüm paralelinde de ciddi bir değer yaratacak olan bu örnek projenin ülkemize hayırlı olmasını dilerim" dedi.

    ATATÜRK, KURTULUŞ SAVAŞI PLANLARINI AKARETLER'DE HAZIRLADI İstanbul'da, 19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ekonomik ve toplumsal değişimlere bağlı olarak gündeme gelen "sıraev" uygulamalarından en önemli anıtsal proje Akaretler Sıraevler'dir. 1875 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Dolmabahçe Sarayı'nın önde gelen ağalarının lojmanı olmak üzere yapımına başlanılan Akaretler'deki Sıraevler, Osmanlı İmparatorluğu'nun görkeminin ve son döneminin bir sembolü, aynı zamanda dönemin ilk toplu konut ve ilk sıraev örneğidir.

    Dolmabahçe Sarayı'nı inşa eden Balyan Ailesi'nden Sarkis Balyan'ın mimarlığını yaptığı Sıraevler, sarayla aynı dönemde inşa edilmesine karşın, daha sade bir üslup taşıyor. Dolmabahçe Sarayı'nın aksine cephelerinde Barok tarzı yerine Ampir çizgiler tercih edildi. Süleyman Seba ve Şair Nedim Caddeleri'nin birleşimindeki kentsel pozisyon, gerçekten benzersizdir. 66 tekil ünite ve 6 apartman biriminden oluşan Akaretler Sıraev Grubu, başlangıçta saray ağaları tarafından kullanılmış olmakla birlikte 19. yüzyıl sonunda prestij alanına dönüştü. Saraya yakınlığının yanı sıra burada oturan ünlü isimlerin varlığı bunun açık kanıtıdır. Akaretler Sıraev Grubu'nun yol ayrım noktasında bulunan ünitesi, sanat tarihinin önemli ismi olan Saray Ressamı Fausto Zonaro'nun konutu olarak ünlendi. Ayrıca cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule Hanım burada yaşadı. Ulu Önder Atatürk'ün kendi de Akaretler'de bir dönem kalarak Kurtuluş Savaşı planlarını hazırladı.

    Akaretler Sıraevler, Net Holding tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden 15 Ekim 1987'de 49 yıllığına "yap-işlet-devret" modeli ile kiralandı. Daha sonra Net Holding'in altında kurulan Akarnet Konaklama Tesisleri Yatırım ve İşletme A.Ş. tarafından restore edilen Akaretler Sıraevler, 2003 senesinde Garanti Bankası'na devredildi. Son olarak 2006 senesinde Akarnet'in hisseleri Akaretler Turizm tarafından satın alındı.

    Akaretler Sıraevler, vakıflara ait olarak İstanbul içinde yapılan ve şehrin mimari çehresini değiştiren en büyük restorasyon projesidir. Toplumun kültürel ve sosyal yaşantısına gerek mimarisi gerek içinde barındırdığı restoranlar ve mağazalar aracılığıyla uyum sağlıyor. Dünyanın önde gelen otel gruplarından Starwood Hotels&Resorts'un hızlı büyüyen lüks otel markası W Hotels Worldwide, Avrupa'daki ilk otelini İstanbul Akaretler Sıraevler'de açmaya hazırlanıyor. 5 yıldızlı otel "W Istanbul" adıyla 1 Nisan 2008'de hizmete girecek. Projede 134 odalı W İstanbul'un yanı sıra, otele bağlı olarak inşa edilen rezidanslar, ofisler, restoranlar ve mağazalar bulunuyor. Tüm mimari çalışmaları Geomim Mimarlık tarafından yapılan W Istanbul, özgün Osmanlı tasarımını konuklarının ve İstanbulluların beğenisine sunmaya hazırlanıyor.

    Tamamı 55 bin metrekare olan yatırımda toplam alanı 11 bin metrekareye ulaşan 34 mağaza yer alıyor. Akaretler Sıraevler içinde yer alan ve Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın yaşadığı bina ise Atatürk Müzesi olarak düzenlenecek.

    AKARETLER YENİ BİR KÜLTÜREL DEĞİŞİME TANIKLIK EDECEK Akaretler Sıraevler, bahçeli daireler, çatı dubleksleri, stüdyo ve tek katlı, farklı büyüklükte 56 daireden oluşan rezidansları, toplam alanı 11 bin metrekareye ulaşan dünyanın en tanınmış markalarının da yer aldığı 34 seçkin mağazası, 450 araç kapasiteli otoparkı, aralarında yerli ve dünyaca tanınmış, Konyalı, Cafe Nero, Spice Market, Pastorito, It is a Joke, Cafe City gibi, 6 kafe ve restoran bulunan yeme-içme mekanları ile şehrin merkezinde yeni bir kültürel değişime tanıklık ediyor.

    Akaretler Sıraevler'de 1 Nisan 2008'de faaliyete geçecek olan W İstanbul, son yılların tüm dünyada en hızlı büyüyen lüks otel zinciri W Hotels Worldwide'ın Avrupa'daki ilk oteli olacak. W İstanbul'da aralarında birçoğu kendi bahçelerine sahip suit ve dubleks suit odaların da yer aldığı toplam 137 oda bulunuyor. Ünlü Şef Jean-Georges Vongerichten'ın "Spice Market by Jean Georges' " adlı restoranı da W İstanbul'un cazibesini artıran başka bir özelliği olacak.

    Akaretler Sıraevler'de Cornelliani, Jimmy Choo, Bottega Venetta, Paul Smith, Marc by Marc Jacobs, Etro, Fred Perry, Haaz, Nux, Mandarina Duck, 1930 Antika, Tumi, Piaget, Chronos, Kent Optik, Damas, Stork gibi dünyanın en tanınmış ve seçkin markaları yer alıyor. Ayrıca, aralarında Sevan Bıçakcı, Vertu, Haremlique, Marc Jacobs, Sergio Rossi, Alberta Feretti, Marni, Lanvin, D-Squared ve Berlutti'de olduğu markalar Akaretler'deki ilk mağazalarıyla İstanbullularla buluşuyor.




    İstanbul'un En Büyük Restorasyon Projesi Tamamlandı Yorumları