Uyuşturucu Madde Ekiminin Sebebi Fakirlik Değil   Konuyu açan: safinaz   İlk Mesaj: 03-16-2008 (11:23)   Son Mesaj: 03-16-2008 (11:23)    Cevap: 0    Gösterim: 616  

    03-16-2008

    Uyuşturucu Madde Ekiminin Sebebi Fakirlik Değil

    BM Tarafından Hazırlanan Rapor, Geçtiğimiz Yıl Dünya Afyon Üretiminin Yüzde 93'ünü Gerçekleştiren Afganistan'da Uyuşturucu Madde Ekiminin En Büyük Sebebinin Fakirlik Olmadığını Ortaya Koydu.

    BM Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Bürosu'nca (UNODC) hazırlanan rapor, geçtiğimiz yıl dünya afyon üretiminin yüzde 93'ünü gerçekleştiren Afganistan'da uyuşturucu madde ekiminin en büyük sebebinin fakirlik olmadığını ortaya koydu. Raporda, afyon ve haşhaş ekimi yapan çiftçilerin ülkenin en zenginleri arasında yer aldığı belirtildi. Raporda ayrıca, Taliban rejiminin 2001'de çökmesinden sonra uyuşturucu ile mücadelede milyonlarca dolar harcanmasına rağmen, afyon üretiminin önemli oranda arttığına dikkat çekildi.


    UNODC raporunda, "Son yıllarda önemli bir artış gözlenen uyuşturucu madde ekimine fakirliğin neden olmadığı görülmektedir" denildi.
    Afganistan'daki fakir çiftçilerin afyon ve haşhaş ekimine yöneldiğine dair bir kanıt bulunmadığı belirtilen raporda,uyuşturucu maddenin yüzde 70'ini üreten güneydeki Helmand eyaletinin aynı zamanda en çok motorlu taşıtın bulunduğu bölge olduğu ifade edildi.
    Afganistan'da özellikle Taliban direnişinin yoğun olduğu bölgelerde gelir düzeyini ölçmenin çok zor olduğu kaydedilen UNODC araştırmasında, çiftcilerin sahip oldukları malvarlıkları dikkate alınarak bir değerlendirilme yapıldığı belirtildi.
    Raporda, uyuşturucu madde ekimini etkileyen en büyük faktörün, Taliban direnişinin yoğunluk derecesi olduğu bildirildi.
    (İHA-İB-İB-BA-D) (İhlas Haber Ajansı) 15.03.2008 11:14




    Uyuşturucu Madde Ekiminin Sebebi Fakirlik Değil Yorumları