Anayasa Mahkemesi'nin Zor İki Kararı   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 03-15-2008 (23:40)   Son Mesaj: 03-15-2008 (23:40)    Cevap: 0    Gösterim: 777  

    03-15-2008

    Anayasa Mahkemesi'nin Zor İki Kararı

    Üniversitelere Türban Serbestisi Değişikliğinin Yürürlüğünün Durdurulması ve İptali İstemiyle Açılan Davanın Ardından AKP Hakkında Açılan Kapatma Davası Anayasa Mahkemesi'nin Vereceği İki Zor Karar...



    Üniversitelere türban serbestisi getirmek amacıyla yapılan Anayasa değişikliğinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemiyle açılan davanın ardından AKP hakkında açılan kapatma davası Anayasa Mahkemesi'nin vereceği zor kararlar arasında yer aldı.
    -Yetkililer, anayasa değişikliğine ilişkin verilecek kararın AKP'nin kapatma davasına da etkisi olacağını belirttiler.





    ANKARA (ANKARA)- Anayasa Mahkemesi, önümüzdeki günlerde iki farklı konuda açılan davada önemli kararlara imza atacak. Üniversitelere türban serbestisi getiren Anayasa değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AKP hakkında kapatma istemiyle dava açması Anayasa Mahkemesi'nde görüşülecek. Uzman anayasa hukukçuları, anayasa değişikliğine ilişkin verilecek kararın AKP'nin kapatma davasına da etkisi olacağını ileri sürdüler.



    Anayasa uzmanı ve eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, ANKA'ya yaptığı açıklamada, anayasa değişikliğine ilişkin açılan davada Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararın, AKP hakkında açılacak karara etkisi olacağı değerlendirmesinde bulundu. Türk, "Anayasa Mahkemesi, bunu iptal ederse, anayasanın değişmez maddelerinin dolaylı bir biçimde değerlendirmeye yönelik bir eylem olarak sayılırsa, AKP hakkında açılan kapatma davasında da bu son değişiklikleri laikliğe aykırı unsurlar olarak değerlendirilebilir. Böylece kapatma davasında da etkili olabilir" diye konuştu.


    Temelde, iki davanın farklı olduğunun altını çizen Türk, "Birisinde anayasaya uygunluk araştırılacak. Diğerinde ise, bir siyasi partinin Anayasanın demokratik laik cumhuriyete aykırı eylemlerin odağı olup olmadığı araştırılacak, Anayasanın 69. maddesinde yer alan odak olup olmadığı araştırılacak. Anayasa değişikliği laikliğe aykırı hareket olarak değerlendirilirse parti kapatmada da etkili olacak bir karar olmuş olur" dedi.





    SAVAŞ: "DAVALAR BİRBİRİNİ ETKİLEMEZ"





    Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş, Anayasa Mahkemesi'ne açılan iki ayrı davanın birbirini etkilemesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Yalnızca türban istismarı değil parti kapatma gerekçesi. Klasörler dolusu uygulama var odak olma konusunda. Deliller değerlendirilecek. Delillerden birini Anayasa Mahkemesi'nin göz önünde bulundurmaması diğer delilleri göz ardı edecek anlamanı gelmiyor" diye konuştu.





    -İLK KARAR, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE





    Anayasa değişikliğine ilişkin açılan yürütmenin durdurulması ve iptali istemli davaya ilişkin raportörün görüşü bekleniyor. Anayasa Mahkemesi heyeti, raportörün hazırlayacağı görüş sonrası toplanarak açılan davada ilk olarak yürütmenin durdurulması talebini görüşecek.




    Anayasa Mahkemesi'nin Zor İki Kararı Yorumları