- Depresyon ilaçları tıp dünyasını böldü   Konuyu açan: özlem_34   İlk Mesaj: 02-28-2008 (15:23)   Son Mesaj: 02-28-2008 (15:23)    Cevap: 0    Gösterim: 1410  

    02-28-2008

    - Depresyon ilaçları tıp dünyasını böldü

    ŞULE KÖKTÜRK
    Dünyada 30 milyonu aşkın kişi prozac kullanıyor. İngiliz Hull Üniversitesi bilim insanları, antidepresanlarla ilgili 47 klinik deneye dayanarak yaptıkları meta analizle, prozac ve seroxat gibi antidepresanlann sanıldıkları kadar etkili olmadığını ortaya koydu. Bu meta analiz Türk farmakologlarla psikiyatrları karşı karşıya getirdi.
    Türkiye Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Cankat Tulunay, antidepresanların işe yaramamasının yanı sıra çok sayıda yan etkisi olduğunu ve bu yöndeki araştırma sonuçlarının gizlendiğini savundu. Bu ilaçların işe yaradığı şeklinde demeç veren hekimlerin doğru söylemediğini belirten Tülunay, "Prozac vahşeti de arttırıyor, geçenlerde ABD'de 7 kişiyi öldüren öğrenci, Prozac'ın etkisi altındaymış. Elimde FDA'ya bildirilmiş raporlar arasından buna benzer 70 tane vaka var" dedi.
    Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Şeref Özer ise bu ilaçlarla ilgili, etkili olduğuna dair binlerce araştırma yapıldığını, araştırmaların bazılarında olumsuz sonuç çıkmış olabileceğini söyledi. İstanbul Ünversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilım Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mert Savrun da yapılan meta analizin abartılmaması gerektiğini vurgulayarak "Antidepresanlar klinikte etkilidir ve kesinlikle kullanılması gerekir" dedi.
    (CUMHURİYET)




    - Depresyon ilaçları tıp dünyasını böldü Yorumları