YÖK'ten sonra TİSK de 'Anayasa çalışmaları durdurulmalı' dedi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-07-2008 (21:42)   Son Mesaj: 01-07-2008 (21:42)    Cevap: 0    Gösterim: 1554  

    01-07-2008

    YÖK'ten sonra TİSK de 'Anayasa çalışmaları durdurulmalı' dedi

    ANKARA - AKP'nin anayasayı değiştirme çalışmalarını TÜSİAD'ın ardından Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) da eleştirdi. Konuya ilişkin dün bir açıklama yapan TİSK, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) gibi değişiklik çalışmalarının durdurulmasını istedi.
    TİSK'in yeni anayasa çalışmasına yönelik eleştireleri şöyle: "Anayasa değişiklikleri konusunda diyalog ve uzlaşma sağlanmasının gereği, hükümet programında belirtilmesine rağmen, Anayasa değişiklik çalışmalarının gündeme gelmesiyle birlikte, Türkiye toplumsal gerginliklerin giderek tırmandığı, ekonomik ve sosyal açıdan son derece yıpratıcı bir sürece girmiştir. Yeni bir anayasa yapılmasının hem yöntem hem de zamanlamasının doğru olmadığı görüşündeyiz. Yeni anayasa çalışması durdurulmalıdır."
    TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ da 9 Eylül'de Hatay'da yaptığı konuşmada sürecin şeffaf olmasını istemiş "Anayasa geçmişle hesaplaşma anlayışı içinde hazırlanmasın" demişti.
    Yeni anayasa çalışmalarına bazı işçi sendikalarıyla sivil toplum örgütleri de tepkili. DİSK, KESK, Eczacılar Birliği, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) bir araya gelip 12 Eylül'de 'çağdaş anayasa hareketi' başlattı. Esnaf ve Sanatkârlar Derneği Genel Başkanı Mehmet Çelikus, ise yeni anayasa tartışmalarının başörtüsü üzerinden yapılmasını eleştirdi.
    Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok 2001 yılında hazırlattıkları taslak üzerinden yeni bir çalışma yürüttüklerini belirterek, Anayasa yapılıyorsa bizi dinlemek zorundalar. Çünkü bu bizim işimiz. Erdoğan'ın dediği gibi biz işimize bakıyoruz, ama bizim işimiz bu" dedi.
    YÖK Başkanı Erdoğan Teziç de önceki günkü Rektörler Komitesi toplantısının ardından anayasa çalışmalarının durdurulmasını istemişti.

    Hak-İş eleştirilere kızdı
    Hak-İş ise AKP'nin yürüttüğü çalışmaya destek verdi. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, "Türkiye'de birkaç günden beri demokratik bir anayasa ihtiyacı olduğunu dile getiren toplum iradesine karşı yeniçeri ocakları sahneye çıktı" diye eleştirdi.

    'Tezgâh altından çalışılıyor'
    AKP'nin yeni anayasa çalışmalarına siyasi partiler hem yöntemsel hem de içerik açısından tepkili:
    MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Anayasa çalışmaları tezgâh altında yürütülmektedir. Şeffaflıktan aridir (uzaktır). Adeta kayıt dışı bir anayasa tartışması yaşatılmaktadır. Başbakanı ve AKP'yi, bu anayasa çalışmalarını parlamentoda yapmaya çağırıyoruz.
    DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş: Taslak açıklanmadan önce diğer kesimlerin görüşünün alınması sonra bu metni kamuoyuna sunmak daha demokratik bir yöntem olurdu.
    DSP Genel Başkanı Zeki Sezer: Başbakan 'Ortada tartışmaya açılan bir metin yok' diyor. Gazetelerde, televizyonlarda tartışılan metinleri kim uydurdu? Yoksa bunlar, sızdırılan, toplumu alıştırma metinleri midir?
    DSP Kurucu Genel Başkanı Rahşan Ecevit: Şeriat özlemcilerinin yıllardır hayata geçirmek için çalıştıkları şeriat düzenini yasallaştırılmaya çalışılıyor. Yara kangren olmadan Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yarısı bir an önce ağırlığını ortaya koymalıdır.





    YÖK'ten sonra TİSK de 'Anayasa çalışmaları durdurulmalı' dedi Yorumları