Can Dündar'a İkinci Şerif Mardin Vakası   Konuyu açan: safinaz   İlk Mesaj: 10-01-2008 (19:00)   Son Mesaj: 10-01-2008 (19:05)    Cevap: 1    Gösterim: 3191  

    10-01-2008

    Can Dündar'a İkinci Şerif Mardin Vakası

    Can Dündar'a İkinci Şerif Mardin Vakası

    Nursi ile ilgili belgesel çektiğini açıklayan Can Dündar, en şiddetli mahalle baskısına maruz kaldı. Dündar'ın uğradığı baskı yabancı değil.

    RİSALEHABER-ÖZEL- Said Nursi ile ilgili belgesel çektiğini açıklayan Can Dündar, en şiddetli mahalle baskısıyla karşı karşıya kaldı. Dündar'ın uğradığı baskı Şerif Mardin olayını hatırlattı.
    14 Ağustos 2005 tarihinde Zaman gazetesinde yer alan röportajında "Said Nursi belgeseli çektiği" şeklindeki açıklamasının ardından ağır eleştirilere muhatap olan Dündar, bir çok internet sitesinde de çarpıtılmış haberlere maruz kaldı.
    Röportajın üzerinden 1 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen 22.09.2006 tarihinde açıklamayı yeni bir haber gibi sitesine taşıyan Süper Poligon: Hedef Medya..., "SAİD NURSİ'NİN BELGESELİNİ HANGİ ÜNLÜ TELEVİZYONCU ÇEKECEK? BELGESEL'İ KİM SİPARİŞ ETTİ? İŞTE ŞAŞIRTAN İSİM?" başlığı altında şunlar yazıldı:

    Can Dündar'a İkinci Şerif Mardin Vakası

    Can Dündar Türkiye Yazarlar Birliği'nin yaptığı organizasyonlarla 10 il dolaştı. Türkiye Yazarlar Birliği en ufak detaya kadar Dündar'a yardımcı oldu. Siyasi görüşü bilinen Can Dündar'ın Said-i nursi belgeseli için Fethullah Gülen Cemaati ile anlaşması, çalışmasının tepkiye neden olması bekleniyor."

    DÜNDAR'IN AÇIKLAMASI:
    Sitenin haberini anında yalanlayan Dündar, şu açıklamayı gönderdi:
    "Daimi izleyicisi olduğum sitenizde kendimle ilgili “Bomba” haberi okuyunca, “Diğer okuduklarım da böyle miydi acaba” kaygısına kapıldım. Neresini düzelteceğimi bilemiyorum:
    “Bomba” diye ve yeni bir haberi ifşa eder havada verdiğiniz haber, 1 yıl önce 14 Ağustos 2005’te Zaman gazetesine verdiğim demece dayanıyor. 1 yıl önce benim duyurduğum, ondan önce ve sonra da her yerde ifşa ettiğim, hatta kendi sitemde yazdığım bir haber niye şimdi aniden “bomba haber” oldu, bilmiyorum.
    “Belgeselin organizasyonunu bizzat yürüttüğünü” söylediğiniz Ekrem Dumanlı ile hayatta görüşmedim bile... Ne bu projeyle ilgisi var, ne bizi tanır. Gezilerimizi organize ettiğini söylediğiniz Türkiye Yazarlar Birliği’nin adını bile duymadım. Kastedilen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ise, onlarla da hiçbir ilgim yok.
    “Fetullah Gülen cemaatiyle anlaştığımı” yazmışsınız. Anlaşmak şöyle dursun, görüşmedim bile...
    Bayat bir haberle ilgili 3 cümle içine 5 hata sığdırmak kolay iş değil. Haberi yazarken bana sorsaydınız, bütün bunları söylerdim zaten.
    Doğrusu şudur:
    5 yıldır “Lanetliler Bahçesi” adıyla bir dizi hazırlığındayım. Türkiye’nin “Hain” diye karalanmış ya da lanetlenmiş isimlerinin hayat öykülerini, hangi görüşten olduğuna bakmaksızın ekrana getirmek azmindeyim. Çerkez Ethem’den Enver Paşa’ya, Vahdettin’den Bediüzzaman’a kadar uzanan geniş bir listeyle yola çıktık. Nazım Hikmet belgeselleştirdiğimiz ilk isimdi. Ardından Said nursi hazırlığına giriştik. Yani “sipariş” yok. Tersine biz talepkar olduk.
    Çok iyi bir ekiple 1,5 yıldır çalışıyoruz. Hiçbir kanal böyle “lanetli” bir projeye destek olmaya cesaret edemediği için ve biz de cemaatten maddi destek alıp bağımlı olmak istemediğimiz için belgesel hazırlığını kendi olanaklarımızla ve konunun taraflarının bilgi-belge-teknik desteğiyle sürdürüyoruz. Belgeselin bu kadar gecikmesi de ondan...
    Hem Said Nursi yandaşlarının, hem karşıtlarının görüşlerinin birlikte yeralacağı belgeselin çok yakında yayına hazır olacağını ve her iki kesimi de şaşırtacağını şimdiden duyurmuş olayım. Bu vesileyle çalışmamızı tanıtma imkanı sunduğunuz için teşekkür ederim.
    Dilerim haberinize yorum yazan arkadaşlar da, acele ve peşin hükmün sakıncalarını fark etmişlerdir."
    HABER BAYAT KASIT TAZE
    Aradan 2 yıldan fazla bir zaman geçtikten sonra bu sefer de Enson Haber Sitesi Güncel Haberler adlı site 12 Eylül 2008 tarihinde aynı taktiği uygulayarak Dündar'ı "mahalleye şikayet eden" şu haberi yayınladı
    Can Dündar'a İkinci Şerif Mardin Vakası

    "Can Dündar yine tartışılacak!.. Önce Said-i Nursi belgeseli, arkasından Atatürk filmi.. Filmi yapan Can Dündar olunca bu tartışma kaçınılmaz bir hal alıyor. Can Dündar Said-i Nursi belgeselinin arkasından 'Mustafa' filmini çekince yeniden gündeme geldi.
    PARA KARŞILIĞI SAİD-İ NURSİ FİLMİ
    Daha önce Türkiye Yazarlar Birliği ve Zaman Gazetesi'nin desteğiyle çekilecek olan Said-i Nursi belgeseli için ismi geçen Dündar, bazı kesimlerden tepki almıştı. Akşam Gazetesi yazarı Oray Eğin, köşesinde Dündar'a yüklenmiş "Her yıl “Sarı Zeybek”in tekrarlarından, yaptığı Atatürk ticaretinden yüzbinlerce dolar kazanan Dündar, para karşılığı Said-i Nursi belgeseli bile çekecek" diyerek Can Dündar'ı topa tutmuştu.
    ENSONHABER'in notu: Can Dündar, kendisinin profesyonel bir belgeselci olarak her konuda belgesl yapabileceğini söyleyerek kendisini savunabilir. Tabi ki bir belgeselcinin hangi konularda belgesel yapıp yapamayacağına karar vermek bizim konumuz değil. Can Dündar bir belgesel yapımcısı veya yönetmen olsa bu savunma geçerli olabilir. Ancak, köşe yazıları yazan ve bazı kesimler için kanaat önderi haline gelmiş isimlerin, bu konularda daha seçici ve ilkeli davranması gerektiğini düşünüyoruz. Nitekim bu durum, Dündar'ın sıkı takipçilerinin de tepkisine neden olmuş bir konu."

    ŞERİF MARDİN AFAROZ EDİLMİŞTİ

    Can Dündar'a İkinci Şerif Mardin Vakası

    Dünyaca ünlü bilim adamı Prof. Dr. Şerif Mardin önce İngilizce olarak 1989`da ABD`de yayınlanan, daha sonra, "Bediüzzaman Said Nursi Olayı: Modern Türkiye`de Din ve Toplumsal Değişme" adıyla Türkçe`ye çevrilen eserinden dolayı Türkiye'de laik kesimin hedefi haline geldi. Resmen afaroz ilan edilen Mardin, üyelik için müracaat ettiği Türkiye Bilimler Akademisi'nden ( TÜBA) defalarca veto edildi.
    Çektiği belgeseller ile bu alanda tartışılmaz kaliteyi yakalayan Can Dündar'ın mahalle baskısını nasıl atlatacağı merakla bekleniyor.





    Kaynak: RisaleHaber




    Can Dündar'a İkinci Şerif Mardin Vakası Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  10-01-2008, 19:05

    İşte O Röportaj!!!!


    Can Dündar'a İkinci Şerif Mardin Vakası

    H. Salih Zengin'in röportajı: (İlgili bölüm)

    Can Dündar:
    Bediüzzaman'ın yaşadıkları insana 'Vay Canına' dedirtiyor ...

    Hangi belgesel üzerine çalışıyorsunuz?

    Neşet Ertaş belgeseli montaj aşamasında. Mülkiye belgeselini bitirmek üzereyiz. Bu kadar Atatürk lafı edilen bir ülkede Atatürk belgeseli bile henüz yapılamadı. Said-i Nursi üzerine bir teklif var, ona da çalışıyoruz.

    Bediüzzaman’ın sizin için belgesel değeri taşıyan özelliği nedir?

    Ayrıntıları çok tartışmak istemem; ama İslam’ı ele alış biçimi ideolojik olarak beni ilgilendirdi. Medreseden esarete uzanan bir hayatı var, dünyanın neresine gitseniz bu bir belgesel konusudur. Bakıyorsunuz hem I. Meclis’te var, hem padişahın yanında hem de Adnan Menderes ve askerî dönemde var. Görüşlerini yayış biçimi de önemli. Bugünün internet koşullarında gerçekleştirilebilecek bir şeyi o dönemin zor şartları içinde yapmış birisi. Birçok açıdan bugüne kadar çoktan yapılması gereken bir belgesel. Düşünce sistematiğini anlamak için çok şey okumak lazım. Yazılarına kapandığın zaman da sizi çok ayrı dünyalara götürüyor. Öte yandan ne yaşadığını anlamak için de çok az belge var. Bir yanda onu baş tacı edenler, bir yanda nefret edenler var. Bugünün siyasetine ciddi yansımaları olan birisi. Onu gerçekten yaşadığıyla anlattığınız zaman ‘vay canına’ dedirtiyor. Kaç kişi onun Meclis’te konuştuğunu, Atatürk’le diyaloglarını bilebilir ki? Bugünün Türkiye’sinde ona inanan insanlar ve devam eden bir gelenek var. Bu açılardan çok etkileri olacağına inanıyorum, yeter ki hakkıyla yapalım.



    Belgesel şu an hangi aşamada?

    Bir yıldır görüşüyoruz. Bir ay öncesinde Mardin, Siirt, Urfa ve Van bölgelerini gezdik, mekanları gördük, kabaca çekimlerini yaptık. Doğrusu, bunu yapmayı çok arzu ediyordum. Türkiye’nin tarihinde önemli bir isim. Fakat efsane ve tevatür çok. Onları ayıklayıp gerçeğe ulaşmada sorunumuz var. Biz de kendi araştırmamızı yapıp kendi gözlemimizi de ortaya koyalım istedik. İlk elden tanıklara ulaşmaya çalışıyoruz. Yaptığımız zaman dört başı mamur, belgeye dayanan bir belgesel olacak.



    Elinizdeki fiziki şartlarla, Bediüzzaman’ın yaşadığı metafizik halleri nasıl aktarmayı düşünüyorsunuz?
    Biyografi yanını ön plana çıkarmaya gayret ediyorum. Ne yaşadığını anlatıp, düşünce sistematiğini, söylediklerini uzmanların da yardımıyla hayat hikayesinin içine yerleştirmeyi amaçlıyorum. Biz burada daha çok yaşadıklarını anlatmak derdindeyiz. Mezarının açıldığı gün orada olan gazeteciden tutun da ölürken başındaki insanın tanıklığına başvurarak gerçek anlamda ne yaşadığını fotoğraflamaya gayret ediyoruz. Biyografide ciddi bir yol aldık. Önümüzdeki yıl hazır olur, biter.


    Bugüne değin kaç belgesel çektiniz, belgesel çekmenin sıkıntıları nedir?
    İnanın bilmiyorum, 15 yıldır yapıyoruz. Her sene birkaç belgesel yapıyoruz, bazısı 20 bölüm. Hiçbirinde tatmin olmadım. Çünkü her gün yeni belge ve tanıklar çıkıyor, geriye dönüp bakınca eksikleri görüyorsunuz. Bu ülkenin ve problem olan konuların doğru dürüst belgeseli yok. Söylemde ve belgeye ulaşmada sıkıntı var. CHP’nin belgeselini yapayım deseniz, onun bile arşivi yok. Her şeyi belgeleme hastalığı, akbabalık duygusu yaratıyor. Benim ev belgeyle dolu.
    ...
    Zaman Pazar eki, Sayı: 174

    Haber Kaynağı: RisaleHaber
    safinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) safinaz