Kuş Deyip Geçmeyin   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 10-08-2008 (02:51)   Son Mesaj: 10-08-2008 (02:51)    Cevap: 0    Gösterim: 1164  

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen oguzhan

    10-08-2008

    Kuş Deyip Geçmeyin

    "Eminim hepiniz göç eden kazları havada süzülürken görmüş,'V’ şeklinde bir formasyonda uçtuklarını fark etmişsinizdir.Bilim adamları araştırmış,'Bu kazlar neden 'V’ şeklinde uçarlar? Sonuçta kazların hiçte kaz kafalı olmadıkları ortaya çıkmış.

    'V’ formatında uçarken, kanat çırpan kuş hemen arkasındaki kuş için onu kaldıran hava akımı oluşturuyor. 'V' şeklinde uçan kaz grubu, birbirlerinin kanat çırpışlarındaki hava akımını kullanarak, uçuş menzillerini yüzde 71 oranında uzatıyorlar. Yani tek başlarına gidebilecekleri maksimum yolu neredeyse ikiye katlıyorlar.

    Bir kaz grubu, 'V' grubundan çıktığı anda uçmakta güçlük çekiyor. Çünkü kaldıraçla hava akımının dışına çıkmış oluyor. Bu yüzden tek kalan kaz hemen 'V' ye katılıyor ve onun gücünü kullanıyor.

    Başta giden 'V' lideri yorulduğunda hemen arkaya geçiyor ve arkasındaki lider konumuna geçiyor. Bu değişikliği sürekli yapıyorlar.

    Gerideki kuşlar grup yavaşladığında bağırarak öndekileri ikaz ediyorlar. 'V' formasyonundaki bir kus hastalanır yada bir avcı tarafından vurulursa, düşen kusa yardim etmek üzere formasyondan iki kaz ayrılıyor ve korumak üzere yanına gidiyor.

    Tekrar uçabilene -yada ölümüne- kadar onunla beraber kalıyorlar. Sonra bir başka 'V' formasyonuna katılıp, kendi gruplarına ulaşıncaya kadar onlarla beraber uçuyorlar"



    alinti

    Henna bunu beğendi.



    Kuş Deyip Geçmeyin Yorumları