Bilgisayara bağlı özel bir paraşüt yardımıyla geminin rüzgar gücünden de yararlanması sağlandı. Enerji fiyatlarının artmasıyla yeniden 19. yüzyıl yelkenlilerine dönmeyi planlayan taşımacılık firmalarına böylece yeni alternatifler gösterilmiş oldu. MS Beluga SkySails firmasına bağlı yük gemisinin Bremen’den Venezüela’ya yaptığı yolculukta 400 bin sterlin olan enerji masrafı yüzde 35 oranında azaltıldı.



Yetkililer bu sayede dünya yük taşımacılığının yeni bir boyut kazandığını belirtiyor. Bu denemelerin geliştirilmesiyle gemi büyüklükleri de artırılacak 2009’a kadar yelkenli gemilerin sayısının 1500’e yükselebiliceği ve bu sayede 800 milyon ton sera gazı kısıntısının sağlanacağı düşünülüyor. Gemiye takılan özel su geçirmez maddeden yapılmış paraşüt bir bilgisayar aracılığıyla idare ediliyor. Bilgisayar rüzgarın hızını ve yönünü belirleyerek en etkili açıyla paraşütü idare ediyor. Paraşütün yeksekliği 300 metreye kadar ulaşıyor.

Almanya merkezle Beluga Shipping firmasının yürüttüğü bu çalışmaların başındaki isim Niels Stolberg “Burada bizim için önemli olan ticari tarafı. Petrol giderlerimizde önemli bir tasarruf sağladık. Tabii doğaya salınan karbondioksit miktarının da azalmış olması da” şeklinde konuştu.


İŞTE O GEMİDEN İLGİNÇ KARELER:


Paraşütle çekilen Gemi!..
Paraşütle çekilen Gemi!..

Paraşütle çekilen Gemi!..
Paraşütle çekilen Gemi!..
Paraşütle çekilen Gemi!..