Atatürk Ün Balıkesir Paşa Camii Konuşması

Ey millet, Allah birdir. Şanı büyüktür. Allah"ın selâmeti, atıfeti ve hayrı üzerinize olsun. Peygemberimiz Efendimiz, Cenâb-ı Hak tarafından insanlara hakâyık-ı diniyyeyi tebliğe me"mur rasûl olmuştur. Kanun-u Esâsîsi, cümlemizce malûmdur ki, ...


Ağaç Şeklinde Aç5Beğeni
  • 1 gönderen mustafamehmet
  • 1 gönderen dionysoz
  • 1 gönderen el_feta
  • 1 gönderen emirahmedyasin
  • 1 gönderen el_feta

  1. Alt 12-22-2008, 23:18 #1
    mustafamehmet Mesajlar: 69
    Ey millet, Allah birdir. Şanı büyüktür. Allah"ın selâmeti, atıfeti ve hayrı üzerinize olsun. Peygemberimiz Efendimiz, Cenâb-ı Hak tarafından insanlara hakâyık-ı diniyyeyi tebliğe me"mur rasûl olmuştur. Kanun-u Esâsîsi, cümlemizce malûmdur ki, Kur"anı azümişşan"daki nusustur. İnsanlara feyz vermiş olan dinimiz, son dindir. Ekmel dindir. Çünkü dinimiz akla, mantığa, hakikate tamamen tevâfuk ve tetâbuk ediyor. Eğer akla, mantığa, hakîkate tevâfuk etmemiş olsaydı, bununla diğer kavânin-i tabiiyye-ı ilâhiyye beyninde tezad olması icab ederdi. Çünkü bilcümle kavanin-i kevniyyenin menbaı Cenab-ı Haktır.

    Arkadaşlar; Cenab-ı Peygamber mesaisinde iki dâra, iki hâneye mâlik bulunuyordu. Biri kendi ikâmet eylediği hânesi, diğeri din işleriyle iştigal buyurduğu Allah"ın evi idi. Kendi husûsi işlerini kendi evinde görür, âmmenin, ümmetin hizmetini de Allah"ın evi olan câmi-i şerîf"te ru"yet eylerdi. Biz de hazret-i peygamber"in usûlüne ikdida ederek, milletimize teallük eden husus için şu Beytullah"ta toplandık. Şimdi Hazret-i Allah"ın huzurundayız. Bunu bana müyesser eden Balıkesir"in dindar ve kahraman insanlarına arz-ı şükran ederim. Çok memnunum ve bu vesile ile büyük bir sevâba nâil olacağımı ümid ediyorum.

    Efendiler, câmiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır. Her şeyden evvel itâat ve inkıyâd-ı tâmme ile ibâdet, din ve dünya için neler yapılması lâzım geldiğini düşünmek için yapılmıştır. Millet işlerinde her ferd başlı başına bir hizmet ifa etmelidir. İşte biz de burada din ve dünya için istiklâl ve istikbâlimiz iç:in, bilhassa hâkimiyetimiz için neler düşündüğümüzü meydana koyalım. Ben yalnız kendi düşüncemi söylemek istemiyorum. Hepinizin düşüncelerini anlamak istiyorum.mal-i milliyye, irâde-i milliyye yanlız bir şalısın düşüncesinden değil, bil"umum efrâd-ı milletin arzularının,
    Emellerinin muhassalasından ibârettir.
    Binaenalyh benden ne öğrenmek, ne sormak istiyorsanız serbestçe sormanızı rica ederim.


    07.02.1923 (Türkçeleştrilmiş Hali)

    dionysoz bunu beğendi.
  2. Alt 01-04-2009, 01:31 #2
    dionysoz Mesajlar: 103
    ben balıkesirliyim ve paşa camiiyle karşı karşıya bakışıyor olan bi işyerinde mesai etmekteyim ben.hergün 3 vakit ezan sık sıkta sala dinlerim bu camiden.
    son yıllarda oldukça ihtiyaç duyduğumuz gerçek çözümü bizzat muıhattabı olan kişi,bu laik Türkiye cumhuriyetini kuran gazi paşanın ağzından ve bu camide çıkmış olması hakkaten çok hoş.

    mustafamehmet bunu beğendi.
  3. Alt 01-04-2009, 08:45 #3
    mustafamehmet Mesajlar: 69
    haklısın...

    Angehängte Grafiken
  4. Alt 01-04-2009, 10:12 #4
    el_feta Mesajlar: 1.168
    Kanun-u Esâsîsi, cümlemizce malûmdur ki, Kur"anı azümişşan"daki nusustur.

    bre münafık!!!!

    Bediüzzaman26 bunu beğendi.
  5. Alt 01-04-2009, 12:36 #5
    emirahmedyasin Mesajlar: 1.121
    Yüzüne karşı peki derler, fakat onların bir grubu yanından ayrıldıktan sonra geceleyin aleyhinde sana verdikleri sözle bağdaşmayan komploları kurarlar. Hiç şüphesiz Allah onların geceleri kurdukları komploları yazıyor. Sen aldırış etme, Allah'a güven. Vekil olarak Allah sana yeter." (Nisa suresi, 81)

    Yine münafıklarla ilgili olarak buyuruyor ki:

    "Kimi insan varki, dünya hayatı ile ilgili konuşması hoşunuza gider, ve en amansız düşman olduğu halde kalbindeki duyguların samimi olduğuna Allah'ı şahit gösterir. İş başına geçince yeryüzünde kargaşa ve bozgunculuk çıkarmaya ekini ve nesli mahvetmeye çalışır. Oysa Allah kargaşa ve bozgunculuk çıkarmayı kesinlikle sevmez." (Bakara suresi 204-205)

    Bediüzzaman26 bunu beğendi.
  6. Alt 02-14-2009, 15:59 #6
    el_feta Mesajlar: 1.168
    ‘Bir zamanlar bizim zannettiğimiz Mustafa, meğer Fir’avun’un Mustafası imiş..’

    MUHAMMED İKBAL

    Bediüzzaman26 bunu beğendi.
  7. Alt 12-15-2009, 17:42 #7
    Bediüzzaman26 Mesajlar: 183
    Konuşmakla peynir gemisi yürümez demiş atalarımız. Doğru da söylemişler. Müslüman bir insan ku'ran-ı Kerimi okur, namazını kılar, batıya özen göstermez. Hem şapka devrimi bizim ülkemizin kurtulmasında ne gibi bir amacı var?

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.