JAPONYA



Yüzölçümü : 372.313 km²



Nüfus : 123.778.000



Başkent : Tokyo



Önemli Şehirler : Tokyo, Osaka, Yokohama, Nagoya, Kyoto, Sapporo, Kobe, Fukuoka, Kitakiyuşiyu, Kavasaki, Hiroşima, Nagazaki



Yeri : Asya'nın doğusunda yer alan adalardan oluşur.



Dil : Japonca



Din : Buddhacılık, Şintoculuk



Para birimi : Yen



Önemli coğrafi yerler : Fuji-Yama dağı, Konsen-Genya ovası.



7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'daki A.B.D. üssüne beklenmeyen bir saldırıda bulunarak İkinci Dünya savaşına girdi.

A.B.D.'lerinin Hiroşima ve Nagazaki kentlerine attığı atom bombaları ile 14 Ağustos 1945 tarihinde Japon direnişi sona erdi.

Ülkede bulunan 200 yanardağdan 50 si etkindir.



SETO OHASHI KÖPRÜSÜ (1988 Japonya)



Seto Ohashi Köprüsü'nün üzerinden, 11 otobüs durağı olan Ulusal Otoban geçiyor. Köprünün üzerinden üç istasyonlu (Kimi, Kaminocho ve Kojima) Honshi - Bisa demiryolu geçiyor.



Japonya, 4 ana ve sayısız küçük adadan oluşuyor. 10 Nisan 1988'de, ülkenin o zamanki en büyük mühendislik örneği Seto Ohashi Köprüsü'nün açılmasıyla beraber, 4 ana ada ilk kez demiryoluyla birbirine bağlandı. Böylece kuzeyde Hokkaido'nın Sibirya soğuğundan Hoshnu'ya, Kyushu'nun yarı tropik limanlarına ve güneyde Shikoku'nun hacıların akınına uğrayan tapınaklarına ulaşmak artık mümkün. Honshu ve Shikoku adaları arasında Seto'yu ya da İç Deniz'i geçen yeni köprü, dünyadaki en güzel manzaralardan birini gözler önüne seriyor. 5 küçük ada arasında Honshu'da Kurashiki ve Shikoku'da Sakaide kentlerini bağlayan, 5 adayı kat eden zarif köprü 12 km uzunluğunda. Her biri 792 metre uzunluğundaki 3 asma, 2 kablolu, bir makaslı ve 5 karayolu köprüsünden oluşan yapı, dünyada türünün en uzun örneği. Asma köprülerin en uzunu olan Güney Bisan Köprüsü, 1.100 metrelik kirişleriyle dünyanın en uzun 5. asma köprüsü. 194 metre yüksekliğindeki 2 ana çelik kulesi, Büyük Piramit'ten yüksek olmakla beraber, Eyfel Kulesi'nin üçte ikisi kadar. Kullanılan kablo, dünyanın etrafını 3 kez dolaşır. Sular yükseldiğinde, İç Deniz'de tankerlerin ve yolcu gemilerinin geçmesine imkan verecek şekilde, su seviyesinden 65 metre yüksekte duruyor. Seto Ohashi Köprüsü, kara ile demiryolunun geçtiği iki katlı bir yapı. Üst kat, dört şeritli bir yol görevi görürken, alt kat trenlere ayrılmış. Yapımı 10 yıl süren köprü, 17 kişinin hayatına ve 1 trilyon yene (9.5 milyon dolar) mal oldu. 5 bin kişi, 67 milyon saat boyunca çalıştı. Köprü, Richter ölçeğine göre 8.5'luk bir depreme dayanıklı şekilde tasarlanmış.

Bu köprü ne kadar büyük olsa da, zaman içinde daha büyük bir köprünün gölgesinde kaldı. Yapımına 1988'de başlanan ve 1998'de tamamlanan, Honshu ile Shikoku arasında uzanan köprü de iki sıralı demiryolundan oluşuyor. 1.780 metre uzunluğundaki -Kaikyo Köprüsü, dünyanın en uzun asma köprüsü.



Shikoku'daki bu gelişmelerin etkisi dikkate almaya değer. 4 adanın en küçüğü aynı zamanda en ücra köşede olanı. Turistlerden çok, hacıların akınına uğruyor. Hacıların adadaki 88 tapınağı ziyareti, yürüyerek 2 ay sürebilir. Tapınaklar, 774'te Shikoku'da dünyaya gelen ve Japon Budizmi'nin Shingon mezhebini kuran ünlü Budist azizi Kobo Daishi ile bağlantılı. Bugün her nasılsa, ticari turizmin gelmesiyle onun sessiz adası değişime uğradı.



ITSUKUSHIMA TÜRBESİ (12. Yüzyıl Japonya)



Miyajima Adası, Hiroşima'nın batısındaki İç Deniz'de yer alıyor.



Dünyanın her yerinde, geçitlerin özel bir sembolik ve psikolojik etkisi vardır. İki ayrı bölgenin ya da ruh halinin kesiştiği noktalardır. Kitle ile özel, savunmasız ile korunan, tanıdık ile gizemli, kafir ile kutsal. Japonya'nın en ünlü geçidi, dünyanın en güzellerinden biri, Miyajima adasındaki Itsukushima Türbesi'nin kırmızı ahşap torii'si, ya da büyük kapısı. Küçük körfezde, sudan 16 metre yükseklikteki sütunları, 23 metre eğimli bir eşiği taşıyor. Yanında ahşap yığınının üzerine inşa edilen beyaz duvarlı kırmızı keresteden türbeler, sular yükseldiğinde denizin üzerinde yüzüyor gibi görünür. Arkada adanın tepeleri belirir. Türbenin ekseniyle aynı hizada olan kapı, 1875'te yapıldı. Türbe ise çok daha eski olmakla beraber, Japonya'nın en çok saygı duyulan yapılarından. O zamandan beri defalarca restore edildi. Ada öylesine kutsal bir yer gibi görülüyordu ki, yüzyıllar boyunca burada ne kimin doğmasına, ne de ölmesine izin verildi. Hamileler ve yaşlılar ana karaya geçmek zorundaydı. Adaya köpeklerin girmesine izin verilmiyordu. Bu bugün de böyle. 19. yüzyılda tabuların çoğu hafiflese de, Miyajima'da hala mezarlık yok. Ölüler, ana karaya çıkarılıyor, yakınları ise adaya dönmeden evvel ölülerin kirinden arındırılıyor.

Ana türbe, 3 Shinto tanrıçasına adanmış: Japon tanrılarının belli başlılarından olan güçlü fırtına tanrısı Susano'nun kızları. Türbede çeşitli binalar yer alıyor (hepsi halka açık değil): ibadet, arıtma ve bağış odaları. Geleneksel Shinto danslarının yapıldığı bir sahne ve iki müzik çadırı da bulunuyor. Susano'nun oğlu tanrı Okinonushi'nin ile tanrı Tenjin'in özel türbeleri var. Tenjin, 903'te ölen gerçek bir kraliyet vekiliydi. Daha sonradan öğretim üyeleri ile hattatlık tanrısının koruyucusu ilan edildi.

Körfezdeki binalar birbirine üzeri örtülü geçitlerle, kıyıya ise kırmızı ahşap bir köprüyle bağlı. Gece vakti, taş fenerler yandığında görülen manzara olağanüstü. Kıyıdaki diğer bir düzlük, 1568'de yapılıp sonradan restore edilen Japonya'daki eski Noh tiyatrosu.

Körfezdeki tapınağın yanındaki modern, depreme dayanıklı hazine binasında yüzlerce değerli obje bulunuyor -süslü yazılar, maskeler, yelpazeler, zırhlar ve porselenler-. Küçük bir tepede, 5 katlı bir tapınak ve tek bir kafur ağacının tahtasından yapıldığı söylenen 1000 Hasırlı Oda bulunuyor. Adanın doruk noktası Misen Dağı'nın manzarası inanılmaz.



BUDA'NIN SALONU (752 Japonya)



Nara şehrindedir. Todaiji Tapınağı ile diğer türbe ve tapınaklar, şehrin doğu yakasındaki Nara Parkı'nda yer alıyor.



Daibutsuden ya da Buda'nın Salonu'nun bulunduğu Todaiji Tapınağı, orijinal boyutlarının üçte ikisi kadar olsa da, dünyadaki en büyük ahşap bina. Yanıp defalarca yeniden inşa edilen yapı, 57-51 metre boyutlarında ve 49 metre yüksekliğinde. 8. yüzyılda, İmparator Shomu'nun emriyle, dünyanın en büyük bronz heykellerinden birine ev sahipliği yapması için yapıldı.

Buda'nın Salonu, Japonya'da gezilip görülecek yerlerin en bilindiklerinden. Burası dünyanın en büyük Buda heykeline ev sahipliği yapıyor. Japonya'da Kimimaro diye bilinen bir heykeltıraş tarafından, 444 ton ağırlığında bronzdan yapılmış. Oturan figür 16 metre yüksekliğinde. Yüzü 4.9 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğinde; kulaklarıysa 3 metre uzunluğunda. Buda'nın sağ eli, avucu dışarıya dönük şekilde havada. Bu hareketle karşısındakini kutsarken, sağ eliyle karşısındakinin dileklerini ona bağışlıyor. 3 metre yüksekliğinde 56 bronz nilüfer yaprağından yapılan Buda, çevresi 21 metre olan bir temel üzerinde yükseliyor. Kafasının arkasında, Buda'nın 16 vücut bulma halinin resmedildiği altın yaldızlı ahşap bir ışık halkası yer alır. İyi şans ve merhamet tanrıçası Kanon'un iki refakatçisinin heykeli gibi, bu ışık halkası da 17. yüzyılda eklendi. Buda'nın arkasında, sağ tarafta, üzerinde küçük bir boşluk olan tahta bir sütun yer alır. Bu delikten geçenlerin cennete gittiğine inanılır. Salonda ayrıca, kutsal korumaların figürleri ve orijinal salonun bir modeli yer alır. Bina 752'de, imparator, imparatoriçe, kraliyet mensupları, binlerce papaz ile Japonya, Çin ve Kore'nin dört bir yanından delegelerin katıldığı görkemli bir törenle hizmete açıldı. Cübbeler, kutsal taslar, mücevherler ve diğer değerli eşyaların bir kısmı bugüne dek belki de dünyanın en eski müzesinde (zaman zaman halka açılıyor) muhafaza edildi. Binanın içine takdire değer bir havalandırma sistemi kurulmuştu. Öylesine hüner ve titizlikle yapılmıştı ki, nemli havalarda binanın tahta kirişleri genişleyip onu kapar ve rutubetin içeri girmesine meydan vermezdi. Kuru havada ise, havalanması için açılırlardı. Bu sayede paravanlar ve narin kağıt ve ipek objeler 11 yüzyıl boyunca muhafaza edildi. Todaiji, Japon Budizminin 8. yüzyılda kurulan Kegon mezhebinin ana tapınağı. Kompleksteki diğer binaların arasında pagodalar, iki tane 8. yüzyıl salonu, papazların yaşam alanı, bahçedeki çay odaları ile Çin ve Kore el sanatlarının sergilendiği bir müze yer alıyor. Tapınağın bulunduğu bölgeye, 119'da yapılan, 21 metre yüksekliğinde 18 tahta direkten oluşan iki katlı devasa bir kapıdan giriliyor. Kapıdaki oyuklarda Deva Kralları diye anılan acımasız iki gardiyanın 8 metrelik heybetli heykelleri yer alıyor. Japon yaşamının ruhsal ve duygusal kalbine yakın duran bölgeyi çevreleyen Nara Parkı'nda çok sayıda tarihi tapınak ve türbe bulunuyor.