Erdogan ve Davosdaki dakikalar   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-30-2009 (01:58)   Son Mesaj: 01-30-2009 (02:27)    Cevap: 1    Gösterim: 931  

Ağaç Şeklinde Aç7Beğeni
  • 4 gönderen alptraum
  • 3 gönderen zeynep_hearty

    01-30-2009

    Erdogan ve Davosdaki dakikalar

    Erdoğan, Davos'taki Gazze oturumunda konuşulmasına müsaade edilmeyince forumu terk etti.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile birlikte katıldığı canlı yayını, kendisine az süre verildiğini belirterek, protesto amacıyla "Bundan sonra benim için Davos bitmiştir" sözlerini söyledikten sonra Davos'taki toplantıyı terk etti.

    Dünya Ekonomik Forumu kapsamında düzenlenen ''Gazze Orta Doğu'da Barış Modeli'' oturumuna katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Sayın Peres benden yaşlısın. Sesin çok yüksek çıkıyor.Bu suçluluk psikolojisi. Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları öldürdünüz. Bu insanları öldürenleri alkışlamak insanlık suçudur. (Panel yöneticisine dönerek) Bu kadar önemli bir konuyu görüşeceğimiz bir yerde kalkıp da bunu yarım saat, 35 dakikaya sıkıştıramazsınız. Bundan sonra da Davos'a katılmam'' dedi.

    Erdoğan, Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu kapsamında gerçekleştirilen ''Gazze Orta Doğu'da Barış Modeli'' oturumunda, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in eleştirilerini yanıtlarken panel yöneticisinin sürenin bittiğini gerekçe göstererek konuşmasını kesmesi üzerine, ''Davos'a bir daha katılmam'' diyerek salondan ayrıldı.


    Iste o anin videosu


    Dailymotion dan izlemek icin

    Leider kann Ihr Browser die Diashow nicht anzeigen. Womöglich benötigen Sie einen aktuellen Flash-Player.




    Başbakan Erdoğan, çıkışta gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi:

    ''Burada herkese aynı dakikayı verirler ona saygıyı duyarım, ama herkese aynı dakikayı vermedikleri zaman ona saygı duymam. Nitekim burada aynı dakikayı vermemişlerdir. Gördüğünüz gibi Şimon Peres'i 25 dakika konuşturmuşlardır, 12 dakika bizi konuşturmuşlardır. Bundan sonra da söz kesmek üzerine bina edilmiş bir anlayış. Bu kadar önemli bir konuyu görüşeceğimiz bir yerde kalkıp da bunu yarım saat, 35 dakikaya sıkıştıramazsınız. Bundan sonra da Davos'a katılmam.''

    Bir gazetecinin İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in ''bağırarak konuştuğunu'' söylemesi üzerine Erdoğan, ''O da suçluluk psikolojisinin bir gereği. Suçlu olan bağırır. Suçun yoksa niçin bağırıyorsun'' değerlendirmesinde bulundu.

    BAŞBAKAN ERDOĞAN: 40 YIL ÖNCESİNDEN DEĞİL HAZİRAN 2008'DEN BAŞLAMAK İSTİYORUM

    Panelde konuşan Erdoğan, sözlerine önce bir durum tespiti yapmak gerektiğini söyleyerek başladı. Erdoğan "Durum tespitine 40 yıl öncesinden değil Haziran 2008'den başlamak istiyorum. Bu dönemde sözlü bir ateşkes vardı ve herhangi bir sıkıntı söz konusu değildi. Süre bitince herhangi bir saldırı olmadı" dedi. Gazze'nin tecrit edilmiş, açık bir hapishane haline getirildiğini söyleyen Erdoğan, İsrail'in ablukayı kaldırması gerektiğini vurguladı. Önce bir insan sonra bir başbakan olarak konuştuğunu dile getiren Erdoğan, "Gazze'ye bir sandık domates sokmak İsrail'in iznine bağlıdır" dedi.

    Ramallah kapısında Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanı olarak yarım saat bekletildiğini söyleyen Erdoğan, Peres'ten bunun izahını istedi. İsrail'in Filistin tarafından roketler atıldığını açıkladığını söyleyen Erdoğan, "Atılan füzelerden ölen var mı? Bu nasıl bir füzeder ki kölen yok. Ama bu süre içinde çok sayıda Gazzeli öldü" diye konuştu.

    Antisemitizmi ve İslama yönelik fobiyi insanlık suçu olarak gördüğünü belirten Erdoğan, Türkiye'nin Ortadoğu'da barışın egemen olmasını istediğini vurguladı.

    İsrail Başbakanı Olmert ile yapılan görüşmeler hakkında bilgi veren Erdoğan, "Ben Sayın Olmert'e şunu söyledim. Dışişleri bakanı ve özel temsilciler yanımızda. Biz Hamas'ın elindeki esir askeri kurtarabiliriz. Madem demokrasiden yanayız, halkın iradesiyle seçilmiş olanları saygıyla karşılamak zorundayız. Bu hükümetin bakanları milletvekilleri sizin elinizde esir. Bunları serbest bırakın dedik. Olmert, 'Bunları serbest bırakırsak Mahmut Abbas kriz geçirir' dedi" diye konuştu.

    ŞİMON PERES: ATEŞKESİ HAMAS BOZDU

    Şimon Peres panelde yaptığı konuşmada şunları söyledi "Biz hiçbir zaman ateşkese başlayamadık. Filistinliler ateşkesi kendileri bozdu. Erdoğan'la Olmert görüşmesi olduğunda operasyon kararı verilmemişti. Biz 15 bin İsrailli yerleşimciyi Gazze'den dışarı çıkardık. Bunu yapmamıza rağmen neden roket atıyorlar.

    Gazze'ye yönelik geçişler açıktı. Abluka yoktu. 20 milyon dolar yatırım yaptık. Onlar neden geçiş noktalarını bombaladılar. Biz Gazze'den çekilmiştik. Yakıt, içme suyu gönderiyorduk. Sadece İran'dan gelen roketleri almalarına izin vermedik. Tünelleri bunun için yaptılar.

    Hamas roket atmadan önce Gazze'de açlık yoktu. Bana kimse bu saldırının nedeni konusunda soru soramaz. Mısır'la Ürdün'lü barış yaptık. Biz Filistinle'de barış istiyoruz. Binlerce insan İsrail'de sığınaklarda yaşıyor. İsrail 60 yaşında. 60 yaşında 7 kez savaşıp, intifalarla mücadele eden ülke gördünüz mü?

    (Erdoğan'a dönerek) Mübarek durumu sizden daha iyi biliyor. Başkan Abbas da durumu biliyor ve Hamas'ı suçluyor. Hiç kimse Hamas'ın roketlerine tepki göstermedi. Sorun İran'ın Ortadoğu'da hakimiyet kurmak istemesidir. İran Hamas'a roket yolluyor. Karışıklığa neden oluyor. Bizim seçeneğimiz barıştır. (Erdoğan'a dönerek) Siz roketler altında kalsanız tepkiniz ne olur? Burada bir tanımlama sorunu vardır. İsrail için kendi çocuklarının geleceğini korumak çok önemlidir. Ateşkesi biz bozmadık. Gazze'yi kendilerine bırakmıştık. Bizimle niye savaşyıorlar. Biz hiç bir zaman ilk ateşi başlamadık, biz karşılık verdik.Hamas çirkin bir diktatörlüktür. Ş anda Hamas'ın neden olduğu sorunlarla uğraşıyoruz. Gazze'ye yardımı biz değil Hamas engelliyor.

    PERES'İN SÖZLERİ ERDOĞAN'I KIZDIRDI

    Bu sözler üzerine yeniden söz alan Başbakan Erdoğan Peres'e dönerek "Sayın Peres benden yaşlısın. Sesin çok yüksek çıkıyor.Bu suçluluk psikolojisi. Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları öldürdünüz. Bu insanları öldürenleri alkışlamak insanlık suçudur. (Panel yöneticisine dönerek) Benim için bundan böyle Davos bitmiştir. Davos'a bir daha gelmem"

    Erdoğan bu sözlerinin ardından paneli terketti.

    özlem_34, mhmt, Henna ve 1 diğerleri bunu beğendiler..



    Erdogan ve Davosdaki dakikalar Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  01-30-2009, 02:27

    --->: Erdogan ve Davosdaki dakikalar


    Sayın Erdoğan Mükemmel bir duruş sergiledi kez kere izledim gururla...selam ve dua ile...
    özlem_34, Henna ve mina bunu beğendiler.
    zeynep_hearty - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) zeynep_hearty Ziyaretci