MUHAKEME.NET FORUMU
Ana Sayfa
Portal
Kisayol Linkler
Yeni Mesajlar:
Bugünkü Mesajlar
Konulari okundu isaretle
Bugünün son aktiviteleri
Kendi aktivite akisina bak
Forum
Forum
Quick Links
Yeni Mesajlar
Bugünkü Mesajlar
Konulari Okundu Isaretle
Bugünün Son Aktiviteleri
Galeri
Bilgi Yarismasi
Bilgi Yarismasi
Hizli Linkler
Bilgi Yarismasi
Çözdügüm Sorular
Liderler
Rekor Salonu
Oyun Oyna
Ruh Haliniz
Günlükler
Üyeler
Üyeler
Hizli Linkler
Kayitli Üyeler
Çevrimiçi Üyeler
Yöneticiler
Son Aktiviteler
Fotograf Galerisi
Gözat
Üye Albümleri
Forum Videolari
Forum Resimleri
Düsünce Meclisi
Albümlerim
Soru - Cevap
Sözlügümüz
Eglence Forumu
Giriş
Şifremi unuttum?
Şifremi unuttum?
Üye ol
Üye ol
Muhakeme
Portal
Forum
Sanat-Kültür-Edebiyat-Multimedia
>
Düşünce Meclisi
>
Laik miyiz Değil miyiz ?
>
Konu Cevaplama Paneli
Değerlendirme
İsterseniz bu Konuyu buradan değerlendirebilirsiniz.
Puanla degerlendir
10- Puan ver
9 - Puan ver
8 - Puan ver
7 - Puan ver
6 - Puan ver
5 - Puan ver
4 - Puan ver
3 - Puan ver
2 - Puan ver
1 - Puan ver
Konuyu Yanıtla
Laik miyiz Değil miyiz ?
konusuna gelişmiş panelde (zengin editör) yanıt.
Kullanıcı isminiz:
Giriş yapmak için Buraya tıklayın
JavaScript is required for human verification.
[QUOTE=mhmt;49599]Ben tarihi sizin kadar bilmem. Allah ilminizi artırsın. Ben, hocasına göre tarih dersini sevip sevmememe dönemleri yaşadım :) ... Şimdi, konu Laiklik üzerinden daraldı ve Şeyh Said'e kilitlendik. Şeyh Said meselesinde, siz haklı olsanız ya da ben haklı olsam çok bişey farketmez. Çünkü, Laiklik meselesinin tek olayı Şeyh Said değildir. Ama yine de bu konuyla ilgili bir kaç mesele var. Şeyh Said hakkında astığınız yazı için sağolun. Lakin bu konu bir delil teşkil etmiyor. Sadece olayların yorumlanışı, Şeyh Said'in Dini istismar ettiğini ve İngilizlerin oyunuyla isyan ettiğini söylüyor. Ama bir delil, belge yok. Ya da bununla ilgili bir konuşma. Bakın İsmet İnönü, bu isyandan sonra hatıratlarında ne demiş: [B]"Şeyh Said isyanını doğrudan doğruya İngilizlerin ha*zırladığı veya meydana çıkardığı hakkında kesin deliller bu*lunamamıştır[/B].." ([I]İsmet İnönü, Hatıralar, Bilgi Yayınevi, Ankara, 1987, c.2, sh. 202[/I].) Ayrıca, İstiklal Mahkemesinde Şeyh Said İsyan etmesindeki amacı açıklıyor: "[I]Kıyamınızın esbabı nedir? Onu söyleyiniz[/I]. [B]Şeriat meselesi. Bir de Sebilurreşad'ın yazdıkları hid*detimizi arttırıyordu. Ben bu fikri, yazı ile halletmek için gidip münakaşayı ilmiye yapayım dedim ve bâzı rüfeka bulmak is*tiyordum. Fakat kader-i ilâhî beni Piran 'a sürükledi[/B]. [I]İsyan hareketini nasıl düşündünüz? Nasıl buldunuz, sizi teşvik edenler var mı?[/I] [B]Hâşâ, ilham... İlham vaki olmadı. Kitaplarda gördük. İmam ne vakit Sedat'ın ahkâmını icra etmezse, üzerine kıyam vacibdir. Hükümete Şeriat meselesini anlatmak istedik. Hiç ol*mazsa bt kısmının icrasını talep edecektik. Allah'ın kaderi beni bu işe düşürdü. İçine bir düştüm, bir daha çıkamadım.[/B] [I]Bu kıyamın hiç şartı yok mu ? Bunun şartları nedfr?[/I] [B]Şartları bilmiyorum. Şer'an vacib diye biliyorum.[/B] ([I]Şeyh Said İsyanı, Ahmet Süreyya, Dünya Gazetesi, Tef. No: 58 vd'dan naklen İlhamı Araş, Adım Şeyh Said, İst. 1994, sh. 115-117.[/I]) İfadesinde, devamla niyetini, yaptığı vaazla da açıklar: "Köyde hükümetin îslâm dinine aykırı bazı hareketlerini ele alarak vaaz verdim ve dedim ki: "[B]Medreseler kapatıldı, din ve vakıflar bakanlığı kaldırıldı ve din mektepleri Milli Eğitime bağlandı. Gazetelerde birtakım dinsiz yazar*lar dine hakaret etmeye, Peygamberimize dil uzatmaya cür'et ediyorlar. Ben, bugün elimden gelse, bizzat dö*vüşmeye başlar ve dinin yükseltilmesine gayret eder*dim[/B]." İsyan hakkında hiçbir taraftan telkin gelmedi, isyanı kendi düşüncem, kanaatim ve mefkuremde tasavvur ve tasmim etmiştim. Çalışmalarımı da tek başıma yaptım. Zaten Piran'da verdiğim bu vaaz üzerine de mefkuremi icraya karar verdim." ([I]Behçet Cemaİ, Şeyh Said İsyanı, Sel yayınlan, İst. 1955, sh.24.[/I]) Bu kısım Şeyh Said ile ilgili olan kısımdı. ... Laiklik meselesine gelirsek.. O dönemde yaşayan halkın büyük bir çoğunluğu, Cumhuriyet döneminde çok partili hayata geçiş denemesinin ilk adımı olan TCF'na denen akın akın geçmek istedi, sizce? Hem de Mustafa Kemal hayatta olmasına rağmen ve Halk Fırkası varken? Sonra, TCF Şeyh Said isyanı sebep gösterilerek kapatıldı. Kapatılmasına bir sebepte parti programındaki 6. madde olarak gösterilmiştir: "Fırka, efkâr ve itikadat-ı diniyyeye hürmetkardır" Bu maddenin ters olan yanı var mıdır sizce? Mesela, laikliğer ters mi? selametle..[/QUOTE]
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Diğer Seçenekler
Diğer Ayarlar
Linkleri otomatikmen URL´e cevir
Automatically retrieve titles from external links