MUHAKEME.NET FORUMU
Ana Sayfa
Portal
Kisayol Linkler
Yeni Mesajlar:
Bugünkü Mesajlar
Konulari okundu isaretle
Bugünün son aktiviteleri
Kendi aktivite akisina bak
Forum
Forum
Quick Links
Yeni Mesajlar
Bugünkü Mesajlar
Konulari Okundu Isaretle
Bugünün Son Aktiviteleri
Galeri
Bilgi Yarismasi
Bilgi Yarismasi
Hizli Linkler
Bilgi Yarismasi
Çözdügüm Sorular
Liderler
Rekor Salonu
Oyun Oyna
Ruh Haliniz
Günlükler
Üyeler
Üyeler
Hizli Linkler
Kayitli Üyeler
Çevrimiçi Üyeler
Yöneticiler
Son Aktiviteler
Fotograf Galerisi
Gözat
Üye Albümleri
Forum Videolari
Forum Resimleri
Düsünce Meclisi
Albümlerim
Soru - Cevap
Sözlügümüz
Eglence Forumu
Giriş
Şifremi unuttum?
Şifremi unuttum?
Üye ol
Üye ol
Muhakeme
Portal
Forum
Islamiyet
>
Kur'an-ı Kerim
>
Kur’an-ı kerim niçin Arapça'dır
>
Konu Cevaplama Paneli
Değerlendirme
İsterseniz bu Konuyu buradan değerlendirebilirsiniz.
Puanla degerlendir
10- Puan ver
9 - Puan ver
8 - Puan ver
7 - Puan ver
6 - Puan ver
5 - Puan ver
4 - Puan ver
3 - Puan ver
2 - Puan ver
1 - Puan ver
Konuyu Yanıtla
Kur’an-ı kerim niçin Arapça'dır
konusuna gelişmiş panelde (zengin editör) yanıt.
Kullanıcı isminiz:
Giriş yapmak için Buraya tıklayın
JavaScript is required for human verification.
[QUOTE=HiLaLNuRu;17553][B][CENTER][FONT="Comic Sans MS"][COLOR="Purple"]Sayın Metin Mete karedeşim :) Siz benim demek istediğimi mi anlamadınız anlamıyorum.Kuran anlaşılamaz diye bir şey demiyorum Allah diyor zaten Biz onu apaçık bir dille gönderdik anlayasınız diye.Buna bir itirazım yok.Elbette ki Kuranı Kerimi anlayabiliriz fakat Kuran evrensel bir kitaptır bildiğiniz gibi.Herkes kendine birşeyler çıkarabilir.Yalnızca şöyle bir şey var içinde yaşanılan zaman,yer vs. anlamı etkiliyor.Arapça çok geniş bir dil bir kelime birçok manaya gelebiliyor bunu arapça bilen kardeşlerimiz daha iyi bilirler ben de eğitimini görüyorum ama henüz tam olarak öğrenemedim hatta yolun başındayım.Meal den kastım bu kadar manaya gelebilirken bir ayet onu nasıl bir cümleye karşılık verebiliriz.Bir ayetten ne kadar farklı şeyler çıkabiliyor.Gerçi Kuranı anlamak için peygamberimizin hayatına bakmamız yeterli O nasıl uygulamışsa ayette geçeni, onu diyordur.Fakat çağlar değişiyor o zamanki teknolojiyle şimdiki bir değil .Evet Kuran evrenseldi .daha düne kadar denizlerin birbirine karışmadığı bilinmiyordu.Buyrun Taa 1400 sene öncesinden Allah bildirmiş.Demek istediğim o zamanki insanlar bu ayeti okumuyorlar mıydı evet anlam verip geçiyorlardı ama şu an kanıtlanmış bişey.Şu anki Alimler işte bu çağa uygun olan bilgileri alıyorlar Kuran dan.Evrensel olduğu için o çağa da hitap ediyordu,bu çağa da hitap ediyor.Ayrıca Peygamberimizin sözleri de öyle değil miydi insanlar zamana ve çağa göre değişik anlamlar çıkabiliyorlar.Ki Allah'ın sözleri de öyle değil midir?Şöyle bir örnekle açıklayayım; [/COLOR] [COLOR="Green"]''Resulullah (a.s.m.) “dünya öküz ve balığın üzerindedir” buyurmuştur. Her zaman hak ve hakikat söyleyen peygamber efendimiz bu sözüyle neyi anlatmak istemişti? Araştırmalar sonucunda anlaşılmıştır ki, bu mecazi bir sözdür, fakat bazıları gerçek anlıyor. Bilindiği gibi söz üç manada kullanılır: hakikat, mecaz ve kinaye. Söz, söylendiği manada kullanılırsa “hakikat” olur. Söz, kendi manasından başka bir mana için söylenmişse ve kendi manasında kullanılmasına bir mani varsa “mecaz” olur. Bir şey hakiki manasıyla değil de, bu hakiki manasının aksi ile ifade olunuyorsa o söze “kinaye” denir. Mesela, “odun” kelimesi yakılacak şey manasında kullanılırsa “hakikat”tir. Şayet bu kelimeyle bir kimsenin kalın kafalı, zarafetten habersiz olduğu anlatılmak isteniyorsa bu “mecaz” olur. Şimdi gelelim asıl meseleye, peygamber efendimizin ( a.s.m) “dünya öküzle balığın üstündedir” sözünden, şu manalar anlaşılabilir. Birincisi: cenab-ı hak, yarattığı her mahluk için bir melek vazifelendirmektedir. Bunlara “müekkel melekler” diyoruz. Dünyanın da iki tane müekkel meleği vardır ki, bunların isimleri “sevr” ve “hut”tur. Yani “öküz” ve “balık”. Bu durumda hadis “ dünya öküz ve balık isimli iki meleğin idaresindedir.” Anlamına gelmektedir. İkincisi: on dört asır önce, yani peygamberimizin ve sahabelerinin yaşadığı asırda en önemli iki geçim kaynağı, çiftçilikle denizcilikti. Bu şimdi de kısmen böyledir. Ziraatin sembolü öküz, denizciliğin sembolü ise balıktır. Nasıl ki bir devlet neyin üzerindedir? Sorusuna, “kılıç ve kalem üzerindedir.” Diye cevap verilir. Yani bir devletin devamı, “asker kuvvetine, ilim ve adalete” bağlıdır. İşte peygamberimiz “dünya öküzle balığın üstündedir.” Hadisiyle bu hakikate parmak basmış, insanların geçiminde yani dünya hayatının devamında, en mühim iki kaynağı gayet beliğ bir tarzda ifade etmiştir. Üçüncüsü: bilindiği gibi, tekniğin henüz yeterince gelişmediği devirlerde dünyanın durduğuna, güneşin döndüğüne inanılırdı. Halbuki zamanla bunun tersinin olduğu kesin olarak anlaşıldı. Eski bilgilere inanan insanlara bu gerçeği doğrudan doğruya anlatmak kolay değildi. Böyle yapılsaydı, belki de insanlar islam nurundan istifade edemeyeceklerdi. Resul-i ekrem, bir edebi sanat yaparak cevap vermiş ve o asrın insanlarını tatmin etmiştir. Şöyle ki: Dünya, güneşin etrafında dönerken hayali on iki menzilden geçer. Biz bunlara “burçlar” diyoruz. Bu burçlardan ikisinin adı “öküz” ve “balık”tır. Peygamber efendimize ayrı ayrı zamanlarda dünyanın ne üstünde durduğu sorulmuş. O da, birinci defasında “öküzün”, ikinci defasında “balığın üstünde duruyor” diye buyurmuştur. Bu cevaplarıyla, sual vakitlerinde dünyanın öküz ve balık burçlarından geçmekte olduğunu beyan etmiş, bu münasebetle de dünyanın döndüğünü, on dört asır önceden haber vermiştir. [SIZE="5"]Mecazlı ve kinayeli bir sözle üç büyük hakikati ve bilemediğimiz başka gerçekleri en güzel şekilde dile getirmekle; hem o devirdeki, hem de kıyamete kadar gelecek muhataplarını tatmin etmek fevkalade bir başarıdır[/SIZE]. ''[/COLOR] [COLOR="DarkRed"]Umarım kendimi ifade edebilmişimdir sözlerini anlıyorum ama siz de beni anlayın.Selametle... [/COLOR][/FONT][/CENTER][/B][/QUOTE]
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Diğer Seçenekler
Diğer Ayarlar
Linkleri otomatikmen URL´e cevir
Automatically retrieve titles from external links