Nobel Ödülleri'ne Yahudi damgası   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 10-24-2012 (16:16)   Son Mesaj: 10-24-2012 (16:16)    Cevap: 0    Gösterim: 731  

    10-24-2012

    Nobel Ödülleri'ne Yahudi damgası

    Nobel Ödülleri'ne Yahudi damgası
    Nobel Ödülleri'ne Yahudi damgası

    Alanında dünyanın en prestijli bilim ödülü kabul edilen Nobel bilim ödüllerini bu yıl Kimya, Fizik ve Ekonomi dallarında Yahudi bilim adamları topladı.

    Alanında dünyanın en prestijli bilim ödülü kabul edilen Nobel bilim ödüllerini bu yıl Kimya, Fizik ve Ekonomi dallarında Yahudi bilim adamları topladı. Yahudi asıllı Amerikalı Robert Lefkowitz ile meslektaşı Amerikalı Brian Kobilka, insan vücudundaki dış sinyalleri hissedip tepki vermesini sağlayan reseptörler konusunda yaptıkları çalışmalar nedeniyle, 2012 Nobel Kimya ödülünü paylaştılar.

    Aslen yine bir Faslı Yahudi olan Fransız bilim adamı 68 yaşındaki Serge Haroche, Amerikalı David Wineland ile birlikte fizik alanında Nobel ödülünün sahibi oldu. İkili, fotonları ve iyonları bireysel olarak seçme, işleme ve ölçme konularında çözümler getirerek, bir zamanlar hakkında sadece bilimsel teoriler olan mikroskobik dünyaya yeni bir bakış açısı getirmeleri nedeniyle ödüle layık görüldü.

    Ekonomi dalındaki ödül ise yine bir başka Amerikalı Yahudi olan Alvin Roth ile Amerikalı meslektaşı Lloyd Shepley tarafından paylaşıldı. İki bilim insanı, çığır olarak takdim edilen çalışmalarında, iş yerlerinin çalışanlarını, hastaların organ, öğrencilerin okul ve hatta kişilerin eş seçmesine kadar her türlü alanda uygulanabilen bir pazar tasarlama ve eşleştirme teorisi geliştirdi.

    60 yaşındaki Roth, Harvard Üniversitesi İşletme Bölümünde, 89 yaşındaki meslektaşı Shepley ise halen California Üniversitesinde profesör. Her iki ekonomistin İsrail'le de akademik bağları bulunuyor.

    -Nobel Ödülleri-

    İsveçli Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine ölümünden sonra 9 Haziran 1900 tarihinde kurulan Nobel Vakfı'nın insanlığa hizmet edenlere verdiği ödüller, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor.

    İlk Nobel ödülleri 1901 yılında sahiplerini buldu. Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından, kişiler veya kuruluşlara fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp olmak üzere 5 ayrı dalda, en başarılı kabul edilen isimlere veriliyor. Ekonomi ödülü ise 1968 yılında Sveriges Riksbank'in Nobel Vakfı'na büyük bir bağış yapmasıyla başladı.

    Tarihinde edebiyat alanında 1964 yılında Nobel Ödülü almaya hak kazanan Jean-Paul Sartre ve 1973 yılında barış alanında Nobel'e layık görülen Le Duc Tho, Nobel ödüllerini almayı reddeden isimler oldu.

    1940 ve 1942 yılları arasında ise 2. Dünya Savaşı nedeniyle Nobel Ödülleri verilmedi.

    AA





    Nobel Ödülleri'ne Yahudi damgası Yorumları