En pahalı bisikleti tasarlayan yazılım!   Konuyu açan: tasfirin77   İlk Mesaj: 03-31-2011 (13:00)   Son Mesaj: 03-31-2011 (13:00)    Cevap: 0    Gösterim: 1299  

    03-31-2011

    En pahalı bisikleti tasarlayan yazılım!

    En pahalı bisikleti tasarlayan yazılım!
    En pahalı bisikleti tasarlayan yazılım!



    Dünyanın en pahalı bisikleti Cervelo R5ca’de SolidWorks imzası.

    Yapımında çok özel kompozit malzemeler kullanılan Cervelo R5ca, 675 gramlık ağırlığı ve bütün parçalarıyla SolidWorks 3D yazılımında tasarlandı.

    Bisiklet endüstrisinin yenilikçi şirketlerinden Cervelo’nun sıfırdan yarattığı bu model, şirketin analitik yazılımlarıyla entegre çalışan SolidWorks tasarım ve simülasyon ortamında hayat buldu. Zorlu yarışların yıldızı Cervelo R5ca bugün çok az sayıda üretiliyor ve yaklaşık 10 bin dolardan alıcı buluyor

    Geleceğin yenilikçi ürünlerine esin kaynağı oluşturan 3D bilgisayar destekli tasarım yazılımı SolidWorks, dünyanın en hafif yol bisikleti Cervelo R5ca hayat verdi. Kanadalı bisiklet üreticisi Cervelo’nun R5ca modeli 675 gramlık bisikleti gövdesi (kadro) ile daha şimdiden profesyonel sporcuların gözdesi haline geldi. Bu tasarım, Cervelo’nun Kaliforniya’daki Ar-Ge tesisinde, ünlü triatlon yarışçılarının deneyimlerinden yola çıkan Cervelo Vroomen White Design Grubu tarafından geliştirildi.

    Cervelo R5ca modelinin sıkıştırılmış 350 fiber katmanından oluşan karbon/epoksi karışımı gövdesi SolidWorks’ün gelişmiş tasarım ve mühendislik analiz araçlarıyla tasarlandı. Bugün çok az sayıda üretilen ve 10 bin doları aşan fiyatıyla birçok yıldız sporcunun birinci tercihi olan R5ca ‘in yaratıcısı Cervelo, bisiklet gövdesindeki malzemenin tasarımı ve özel kompozit malzeme geliştirme yetkinliği ile bisiklet endüstrisinde en yenilikçi şirketler arasında yer alıyor.

    Bu yeni bisiklet modeli bugün zorlu yarış ortamlarının gerektirdiği yüksek performans ve güvenli sürüş için gerekli tüm özellikleri bünyesinde topluyor. Günümüzde üreticiler bisiklet tasarımlarında hafifliği sağlamak için genelde malzemeden ödün verirler ancak zamana karşı yarışan Cervelo R5ca’in üstünlüğü, alüminyum bisiklet tasarımlarında olmayan birçok özelliği güçlü ve hafif kompozit malzemeden oluşan gövdesinde taşımasından kaynaklanıyor.

    Nasıl tasarlandı?

    SolidWorks 3D CAD yazılımı, şirketin R5ca modeli tasarımında yol bisikleti için kullandığı Squoval iskelet konseptini temele alarak yola çıktı. Bisikleti oluşturan çeşitli parçaların ve kullanılan kompozit malzeme üzerindeki yüklerin test edildiği çeşitli analiz yazılımlarıyla entegre çalışan SolidWorks ortaya çıkan analizleri çok gelişmiş bir tasarıma dönüştürdü.

    Bisiklet tasarımları aynı zamanda bisikletin üretim biçimleriyle etkileşimli olarak gelişen projelerdir. Bu nedenle SolidWorks tasarımının çıktıları aynı zamanda bisiklet yapımında kullanılan kaba sonlu maddelerin tasarımında ve bu tasarımların yük karşısındaki dayanımlarını hesaplayan özel yazılımlar tarafından değerlendirildi. SolidWorks’ün güçlü entegrasyonu sayesinde mühendisler, gövde elemanlarının şekillerini ve kullanılan malzemeleri hızlı bir şekilde değerlendirme fırsatı buldu. Cervelo, R5ca modelini diğer modelleri gibi 15 ayrı ağır testten geçirdi. Vroomen White Design Ar-Ge ekibi bu tasarımda bisiklet üzerinde sayısız performans hedefini önce SolidWorks ortamında test etti. Çeşitli sürüş tarzlarını dikkate alan bu testlerde yarış bisikleti R5ca’e endüstri standartlarının yüzde 20 üzerinde yük bindirilmesine rağmen bisiklet yüksek dayanımıyla başarılı sonuçlar verdi. Özellikle metrekareye 80 G baskıya dirençli kompozit malzemesiyle Cervelo R5ca en zorlu yollarda bile rakipsiz olmasıyla dikkat çekiyor.

    Yenilikçilik Cervelo’nun yıldızını parlattı

    Cervelo Cycles, 1995 yılında iki mühendis tarafından Kanada’da kuruldu. Kuruluşundan bir yıl sonra kuralları alt üst eden yenilikçi bisiklet tasarımları ile endüstrinin dikkatini üzerine çekti. 2000 yılında Bisiklet Birliği’nin getirdiği katı kurallar nedeniyle birçok yenilikçi bisiklet tasarımı devre dışı kalırken, Cervelo bundan yılmayarak, kurallara uygun yeni ve gelişmiş bir bisiklet serisi geliştirdi. Pazarın yerleşik oyuncuları, katı kurallar karşısında geri adım atarken Cervelo, teknolojideki atağıyla yükselişe geçti.

    Şirket 2003 yılında 14. Sırada yer alan Team CSC’nin bisiklet tedarikçisi oldu. Çok genç ve küçük bir firma olmasına karşılık Cerveol, profesyonel bisiklet takımı Team CSC’yi üç yıl içinde birinciliğe taşıdı. Altı yıllık bu işbirliği ancak 2008’de sona erdi. Bir yıl sonra ise Cervelo, kendi profesyonel bisiklet takımına sahip ilk bisiklet üreticisi olarak kendinden söz ettirdi. 2008 Tour de France’da Fransız Carlos Sastre ve çıkış yıldızı Thor Hushovd, firmanın da yıldızını parlattı.

    Firma bugün dünyanın ünlü bisiklet yarışçılarından oluşan bisiklet test takımının kendisine sağladığı deneyim ve birikim ile profesyonel bisiklet yarışlarının ihtiyacına yanıt veren yüksek performanslı, hafif ve güvenli bisiklet tasarımları ve üretimiyle tanınıyor.

    DS SolidWorks hakkında daha fazla bilgi için www.solidworks.com ve www.solidworks.com.tr adreslerine başvurulabilir.





    En pahalı bisikleti tasarlayan yazılım! Yorumları